10 Ağustos 2020 10:09 Güncelleme: 10 Ağustos 2020 11:11

Güneş enerji santrali projesi, Karaburun’da ekolojik yıkıma yol açıyor

Karaburun Küçükbahçe Mahallesi'ndeki güneş enerji santrali inşaatı, bölgedeki ekosisteme ciddi zarar verdi. Karaburun Kent Konseyi, tüm faaliyetlerin bir an önce durdurulmasını istedi.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Karaburun Kent Konseyi 

Reklam

Özer AKDEMİR 
İzmir

İzmir Karaburun'a bağlı Küçükbahçe Mahallesi'ndeki güneş enerji santrali (GES) inşaatı, daha şimdiden bölgedeki ekosisteme ciddi zararlar verdi. Karaburun Kent Konseyi, yarımadanın ekolojisine zarar veren tüm faaliyetlerin bir an önce durdurulmasını istedi. 

"EKOSİSTEM BÜYÜK TAHRİBATA UĞRADI"

Karaburun Kent Konseyi’nin yaptığı açıklamada, GES proje sahası olarak seçilen alanın fotoğrafları ve uydu görüntüleri paylaşılarak, ormanın tıraşlandığı ve toprağın sıyrılması ile bölgenin ekosisteminin büyük tahribata uğradığına dikkat çekildi.

Ormanların yüzlerce senede oluşan bir ekosistem olduğuna vurgu yapılan açıklamada, yoğun çam ormanın bulunduğu bölgede kesilen çamların dere yataklarına yatırılarak üzerleri tıraşlanan toprakla kapatıldığı dile getirildi.

Kent Konseyi açıklamasında şunlara dikkat çekildi

"Bölgede yangından mal kaçırırcasına hummalı bir çalışma sürdürülmektedir. İlgili Bakanlık kurumlarıyla yapılan yazışmalar sonucunda Sevtur Turizm ve Ticaret A.Ş’nin Karaburun GES Projesi ile ilgili olarak Bakanlık tarafından verilmiş bir ÇED kararı veya yürüyen bir ÇED sürecinin olmadığını da biliyoruz. Devlet erki adına, karar verme yetkisini kullanan ilgililerden, tamamen yıkıma uğrayan 300 bin metrekarelik alanın hesabını kimin vereceğini öğrenmek istiyoruz." 

"KARABURUN’UN EKOLOJİK DEĞERİ, DEVLET TARAFINDAN BELGELENDİ"

Karaburun’un ekolojik değerinin devlet belgesi olarak tescillendiği vurgulanan açıklamada, "Karaburun Yarımadası’nın, bu değerli doğa hazinelerini yok edecek bir biçimde talancı sermaye yatırımlarına bırakılmasına yarımadada yaşayanlar olarak razı değiliz. ÖÇKB sürecini denetleme yetkisini üzerine alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığını; ÖÇKB ilanının gereklerini yerine getirmeye bir kez daha davet ediyor ve Sevtur Turizm ve Ticaret AŞ.’nin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine aykırı ve suç teşkil eden yatırımının acilen durdurmaya çağırıyoruz" denildi. 

Reklam