10 Ağustos 2020 07:30

Oya Ersoy: İşyerlerinde önlem ve denetim mekanizmaları tamamen devre dışı kaldı

HDP Milletvekili Oya Ersoy, pandemi sürecinde önlem ve denetim mekanizmalarının uygulanmamasının işçilerin sağlığı açısından endişe verici olduğunu belirterek Bakan Selçuk'a sorular yöneltti.

Fotoğraf: Basın Bülteni

Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy işçileri işyerlerinde önlem alınmadığı için Kovid-19’a yakalanmasını ve hayatını kaybetmesini Meclis göndemine taşıdı.

Ersoy verdği soru önergesinde Uluslararası Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilmiş olmasına rağmen Türkiye’de zorunlu işler dışında birçok işyerinde çalışmanın devam ettirildiğini ve işçilerin kalabalık ortamlarda çalışmaya zorlandığını ifade etti. Ersoy, karantina uygulanan dönemde dahi işyerlerinde yeterli önlemler alınmadığını, normalleşme süreci ile birlikte önlem ve denetim mekanizmaları neredeyse devre dışı bırakıldığını ve birçok işçinin önlem alınmaması nedeniyle çalışırken hastalanmasına ve yaşamını kaybetmesine sebep olduğunu belirtti. Ersoy, Çalışma Bakanlığı’nın buna ilişkin veri paylaşmadığını ve kamuoyunu bilgilendirmediğini vurguladı. 

Ersoy, İnşaat-İş Sendikasının "Vestel fabrikasında yöneticiler, test sonucu pozitif çıkan işçileri, 'Temasa geçtiğin kişileri söyleme, yoksa seni işten çıkartırız' diyerek tehdit ediyor" açıklamasını da hatırlattı.

"PATRONLAR İŞÇİLERİN SAĞLIĞINI TEHDİT ETMEKTEDİR"

Ersoy; pandeminin başladığı ilk günlerden itibaren çok sayıda işçinin bu hastalığa yakalanması ve hayatını kaybetmesinin, önlem ve denetim mekanizmalarının uygulanmamasının işçilerin sağlığı açısından endişe verici olduğunu dile getirdi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a şu soruları yöneltti:

  1. Aktif olarak sigortalı iken 2020 yılı Mart ve Ağustos ayları arasında kaç işçi hayatını kaybetmiştir?
  2. 2020 Mart ve Ağustos ayları arasında hayatını kaybeden kaç işçi koronavirüs kaynaklı hayatını kaybetmiştir?
  3. Koronavirüs kaynaklı hayatını kaybeden işçiler hangi işkollarında çalışmaktadır?
  4. 2018 Mart ve Ağustos ayları arasında kaç işçi hayatını kaybetmiştir?
  5. 2019 Mart ve Ağustos ayları arasında kaç işçi hayatını kaybetmiştir?
  6. 2020 Mart ve Ağustos ayları arasında kayıt dışı olarak çalışan kaç işçinin hayatını kaybettiğine ilişkin verileriniz mevut mudur? Buna ilişkin verileriniz mevut ise kaç işçi hayatını kaybetmiştir? (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

HDP Bakırköy ilçe binasına saldırı düzenlendi, saldırgan serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

CHP'li Orhan Sümer Sağlık Bakanı’na sordu: Sağlıkçılara ek ödeme yapacak mısınız?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa