09 Ağustos 2020 13:11

İsveç'te misafir işçilere eşit ücret ödenecek

Sendikaların, misafir işçilerin İsveçli işçilerle aynı ücreti almaları için uzun yıllardır sürdürdükleri mücadele başarıyla sonuçlandı.

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç'te sendikaların uzun yıllardır sürdükleri mücadele başarıyla sonuçlandı, misafir işçiler de İsveçli işçilerle aynı ücreti alacak.

30 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe giren yeni kurallar, misafir işçilere bir dizi yeni hak tanıyor. İşverenlerin başka ülkelerden getirilen ve İsveç'te çalıştırılan işçilere aynı ücreti vermemesi durumunda sendikalar grev kararı alabilecek.

İnşaat İşçileri Fededasyonunun yayın organı ”İnşaat İşçisi”nde (Byggnads Arbetaren) yayımlanan bir makalede, İş Çevresi Kurumunun kayıtlarının geçtiğimiz yıl 40 bin misafir işçinin İsveç'e geldiğine ve bunlardan yarısının inşaat sektöründe çalıştığına dikkat çekildi.

30 Temmuz'dan beri Avrupa Birliği ülkelerinin vatandaşı olup taşeron firmalar aracılığıyla İsveç'e gelip çalıştırılan işçiler için getirilen yeni kurallar sıralandı.

Sendikalar, daha önceleri misafir işçiler için asgari ücretin uygulanmasını talep edebiliyordu. Ancak yeni kurallar, sendikalara İsveç'te işçilere ödenen ücretin, misafir işçilere de ödenmesini talep etme hakkı veriyor.

İşverenler, İsveç'e gönderdikleri misafir işçilerin yeme-içme ve yatacak yer temininden sorumlu tutulacak. Bu kurallara uymayan işverenlere karşı sendikaların yasalarda belirtilen mücadele yöntemlerine başvurma hakları olacak.

Sendikalar, diğer ülkelerden İsveç'e çalışmak için gönderilen işçilere harcırah verilmesini de talep ediyordu. Ancak Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve Çevre Partisi Yeşiller'in oluşturduğu azınlık hükümeti, sendikaların harcırah ödenmesi talebini kabul etmedi.

12 aydan daha fazla İsveç'te çalışan misafir işçilere neredeyse İsveçli işçilere tanınan hakların tamamı verilecek. Yeni kurallar, işverenlere 12 ay kuralı hakkında İsveç'e getirdiği işçilere bilgilendirme yükümlülüğü getiriyor.

İsveç sendikaları, işverenlerin misafir işçileri ücretleri aşağıya çekmek için düşük ücretle çalıştırdıklarını belirterek pek çok kez grev ve protesto gösterileri yapmışlardı.

ÖNCEKİ HABER

Finlandiya'da uzaktan çalışmanın yasallaşması isteniyor

SONRAKİ HABER

Açıköğretimde sosyoloji eğitimine tepki: Sosyolojide örgün eğitim şart

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...