09 Ağustos 2020 12:41

CHP'li Müzeyyen Şevkin: Adana'da Kovid-19 hastaları Ruh Sağlığına mı yönlendiriliyor?

CHP Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya "Adana Ruh Sağlığında tedavi altında olan Kovid-19 hastası var mı" sorusunu yöneltti.

Müzeyyen Şevkin | Fotoğraf: Basın bülteni

Paylaş

Adana’da artan vaklar nedeniyle Büyükşehir Belediyesinin sahra hastanesine ihtiyaç duyulabileceğini ifade eden CHP Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Şevkin, “Adana Ruh Sağlığında tedavi altında olan Kovid-19 hastası var mı? Adana’da günlük vaka sayısı 190 mı? Kentte çok sayıda doktor, hemşire, sağlık teknisyeni ve sağlık çalışanının virüse yakalandığı doğru mu? Adana’da kaç Kovid-19 hastası var?​”

Şevkin, çeşitli kaynaklardan edindiği bilgilere göre 30 Temmuz itibarıyla Adana Yüreğir Devlet Hastanesinde 140’tan fazla, Seyhan Devlet Hastanesi’ndeki 6 serviste 100’e yakın, Adana Şehir Hastanesi’nde 180’den fazla, Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde ise 100’den fazla Kovid-19 hastası bulunduğuna yönelik duyum aldığını ifade etti.

"SAHRA HASTANESİNE İHTİYAÇ DUYULABİLİR"

Adana’da günlük pozitif test sayısının 30 Temmuz itibarıyla 190 civarında olduğu bilgisini paylaşan Şevkin, “Normalleşmenin ardından gelen tedbirsizlikler nedeniyle artan koronavirüs vakaları nedeniyle bu yasak kararının alındığı bilinmektedir. Bahse konu hastanelerin dışında Kovid-19 salgını ile hiçbir ilgisi bulunmayan Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde dahi koronavirüse yakalanmış hastaların bulunduğu kaydedilmektedir” dedi.

Hastanelerdeki yoğunluk nedeniyle hastalığa yakalanan bazı yurttaşların evlerine yollandığını, bu nedenle hastaların diğer aile bireylerine ya da yakınlarına virüs bulaştırabilecekleri endişesinin hakim olduğunu ifade eden Şevkin, şunları söyledi:

“Öte yandan SGK'nin son kararı ile özel hastanelere koronavirüs nedeniyle ücret farkı ödenmediği için özel hastanelere yapılan müracaatların değerlendirilmeden kamu hastanelerine sevk yapılması da ayrı bir tehlikeyi beraberinde getiriyor. Adana Valiliğinin Nisan 2020’de yaptığı açıklamaya göre 16’sı kamu, 16’sı özel ve ikisi üniversite hastanesi olmak üzere 34 tedavi kurumunda 1412’si yoğun bakım yatağı olmak üzere 7 bin 197 yatak bulunduğu bilinmektedir. Temmuz ayının son günlerinden bu yana Adana ilimizde vaka sayılarının arttığı maske takmanın zorunlu hale getirilmesinden de anlaşılmaktadır. Artan vakalar nedeniyle yeni hasta yataklarına, ayrıca yaşanan bu tehlikeli süreçte iyi niyetle ve ihtiyaç duyulması halinde kullanılması öngörülen ve Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Adana Sahra Hastanesine de ihtiyaç duyulabileceği öngörülmelidir.”

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Şevkin’in, TBMM'ye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle sunduğu sorular şöyle:

  • Önergenin yanıtlandığı tarih itibarıyla Adana’da kaç Kovid-19 hastası bulunmaktadır?
  • Adana ilimizde önergenin yanıtlandığı tarih itibarıyla salgına yakalanan doktor, hemşire, sağlık teknisyeni ve sağlık çalışanı var mıdır? Varsa hasta sayısı kaçtır?
  • Adana’da bulunan 34 hastanedeki doluluk oranı nedir?
  • Adana’da artan vaka oranlarına karşı ve sonbahara doğru grip hastalığının yayılabileceği öngörüsüne dayanarak Adana Sahra Hastanesi’ne ihtiyaç duyulabileceği düşünülmüş müdür?
  • Kovid-19 ile mücadele kapsamında Adana Seyhan (Aşkım Tüfekçi) Devlet Hastanesinde tamirat gerçekleşecek midir?
  • Kapatılan Adana Numune Hastanesi, eksikleri tamamlanarak hizmete açılacak mıdır?
  • Adana ilimizde salgına yakalanan kaç sağlık personeli bulunmaktadır?
  • Hasta yakını temaslılara test yapılıyor mu? Vaka tespitinde test yapma kriterleri nelerdir?
  • Kovid-19 testi pozitif çıkan vakaları hangi kıstaslarla evlerine gönderiyorsunuz?
  • Sağlık çalışanlarına haklarının tam olarak ödenmesi ve sağlıkta yeni atamalar için bir açıklama yapacak mısınız?
  • Sağlıkçılar için koruyucu ekipman eksiği var mıdır? Ekipman yeterli midir?

(Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Muharrem İnce, "Parti kuracağına turşu kur" diyen Yaşar Okuyan’a dava açacak

SONRAKİ HABER

DİSK/İletişim-İş: İran’daki işçi kardeşlerimizin yanındayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...