09 Ağustos 2020 12:07

CHP Kadın Kolları Kurultayı’nda Aylin Nazlıaka yeni başkan oldu

Ankara'da toplanan CHP Kadın Kolları 14. Kurultayı'nda yeni başkan Aylin Nazlıaka seçildi.

Fotoğraf: Doğukan Keskinkılıç/AA

Paylaş

CHP Kadın Kolları Kurultay'ında, mevcut başkan Fatma Köse ile yarışan CHP Parti Meclisi üyesi ve eski milletvekili Aylin Nazlıaka, 309 oyla yeni başkan oldu.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığının “Eşitlik Gelecek” temalı 14. Olağan Kurultayını Ankara’da topladı. Bilkent Odeon'da yapılan kurultaya 650 delege katıldı. Mevcut Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse’nin karşısına, daha önce CHP’den ihraç edildikten sonra yargı yolu ile partiye geri dönen ve PM üyesi seçilen eski milletvekili Aylin Nazlıaka ile Sibel Parmaksız da aday oldu. Kurultay'da mevcut başkan Köse, İstanbul İl Başkanı Cana Kaftancıoğlu'nu seçimlere müdahale etmekle suçladı.  CHP Parti Meclisi üyesi ve eski milletvekili Aylin Nazlıaka, 309 oyla yeni başkan oldu.

KURULDAYDAKİ KONUŞMALAR

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ VURGUSU

Açılış konuşmasını yapan Köse, kadının özgürleşmesinin, tali bir mesele değil çağdaş, adil ve özgür bir toplum olmanın birinci koşulu olduğunu belirtti. Köse, “Her ne pahasına olursa olsun tavrımız açık; İstanbul Sözleşmesi'nin harfiyen uygulanmasını istiyoruz. Uzlaşmacılık ve ara buluculuk gibi yöntemlerle mağdurun sindirilip suçlunun kurtarılmasına müsaade etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. 

Her gün an az bir canın eril teröre kurban verildiğini, eşit işe eşit ücret bile almadan, emek sömürüsünün elli türlüsüyle boğuşulduğunu ifade eden Köse, şöyle devam etti:

"Onlarca kadın sistematik şekilde tacize, tecavüze uğruyor. Yüzlercesi fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik ve sosyal şiddet görüyor. Hem de hukukun gerekeni yapmayacağından emin failler tarafından. Toplumsal düzeni sağlamakla görevli olanlar, gerekli adımları atmayarak cinayetlerin yanında saf tutuyorlar. Atmadıkları her adımın yüzlerce yeni vakaya cesaret verdiğini bile bile bu tarihsel suçu işliyorlar. Yitirdiğimiz canlara karşı sessiz kalarak, dilsiz şeytanı oynamaya, faillerle sessiz dayanışma içine girmeye devam ediyorlar."

"KATİLLER İÇİN KURTULUŞ YOLU ARAYANLAR..."

İstanbul Sözleşmesi'ne değinen Köse, "Bugün 6284 sayılı kanunu hedef alan, İstanbul Sözleşmesi'ni tartışmaya açanlar, açık açık katiller için kurtuluş yolu arayanlardır." dedi.

Köse, hiçbir kadının öldürülmediği bir yarın için toplumun tüm aydınlık insanlarını mücadeleye çağırdı.

Eşitsizlikle mücadele etmek için belirledikleri yol haritasına ilişkin Köse, şunları kaydetti:

"Her ne pahasına olursa olsun tavrımız açık, İstanbul Sözleşmesi'nin harfiyen uygulanmasını istiyoruz, eşitlik istiyoruz, uzlaşmacılık ve ara buluculuk gibi yöntemlerle mağdurun sindirilip suçlunun kurtarılmasına müsaade etmeyeceğiz. Mağdurun şikayetini beklemeden soruşturma açıp, şikayet geri çekilse dahi soruşturmayı sonuna kadar sürdüreceğiz. Hukuki statüsü ne olursa olsun ister göçmen, ister mülteci, ister vatandaş İstanbul Sözleşmesi'yle bütün kadın ve çocukların yaşam hakkını savunacağız."

KAFTANCIOĞLU: ÜLKEYİ ÖRGÜTLÜ KADIN MÜCADELESİ KURTARACAK

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da kurultayda bir konuşma yaptı. Ülkeyi örgütlü kadın mücadelesinin kurtaracağını vurgulayan Kaftancıoğlu, şunları kaydetti:

"CHP'de üyesinden genel başkanına kadar hangi makamda, koltukta bulunursak bulunalım her makam saygındır. Bu görevlerde yer almış arkadaşlarımıza sahip çıkın. İstanbul'da benden önce görev yapan il başkanlarının emekleri olmasaydı, ben onların yaptıklarının üzerine bir adım koyamazdım. Bu örgütlü mücadelenin sonucudur. CHP'de iyi ile kötünün arasında seçim olmaz. CHP'de iyiler arasından bir kişi seçeceğiz."

CANAN KAFTANCIOĞLU TARTIŞMASI

Kurultay'a CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında da tartışma yaşandı.CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, CHP Kadın Kolları'nın 14'ncü Olağan Kurultayı'nda yaptığı konuşmada CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nu kurultaya müdahale etmekle suçlayarak özetle şöyle konuştu:

"O kadar seçim geçirdim ki ilk defa böyle bir seçime tanıklık ediyorum. Kadın iradesinin yok sayıldığı bir seçime tanıklık ediyorum.

Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun şöyle bir sözü var: Halkın iradesine hiç kimse ipotek koyamaz. Ben de buradan diyorum ki delegasyonun iradesine hiç kimse ipotek koyamaz. Az evvel İstanbul il başkanımız burada emekten bahsetti.

Örgütlü mücadeleden bahsetti. Birlikte yol yürümekten bahsetti. Bu partide kadın gücünden bahsetti. Dört gündür tüm illeri arayarak tüm il başkanlarını devreye sokarak delegasyonun iradesine ipotek koymak sayın il başkanım ne kadar doğru acaba? Bunu size sormak istiyorum. Ne kadar doğru?

Bu partide Kadın Kolları Kurultayı'nı yapıyoruz. Birbirimizle kavga etmek için burada değiliz. Bu kurultay kadınları ikiye, üçe dörde, beşe böldü. Bunu özellikle anlamanızı istiyorum.

Şunu beklerdim: İstanbul il başkanının buraya çıkıp Değerli delegasyon kendi hür iradenizle oyunuzu kullanın demesini beklerdim. Dört gündür delege delege arayarak, il il arayarak delegelenin iradesine ipotek koymasını beklemezdim. Ona her zaman saygı duyduk, kadın il başkanı olduğu için saygı duyduk. Ama erkek siyaseti yapsın diye değildi bunlar.

Benim adaya söyleyecek sözüm yok. CHP'de Kadın Kolları Genel Başkanı olmak istiyor. O kadar doğal ki. Ama keşke eşit şartlarda yarışabilseydik. Az evvel gördüm; otelde gördüm. İl başkanı gelmiş kadınlardan imza topluyor. Böyle bir kadın kurultayı olmaz arkadaşlar. İstanbul İl Başkanı diyor ki: Bağırarak konuşmayın. Biz nasıl konuşacağımızı biliriz sayın başkan. Kimse bize nasıl konuşacağımızı ifade edemez. Herkes yerini bilecek, haddini bilecek. Gidin siz il başkanlığınızı yapın.

AYLİN NAZLI AKA: BİRLİKTE ÇALIŞMAK İSTERİM

Öte yandan CHP Kadın Kolları Genel Başkan adayı olan Aylin Nazlıaka ise Fatma Köse'nin Canan Kaftancıoğlu'nu hedef alan açıklamalarına şu sözlerle yanıt verdi:

"Bize oy verecek olan olmayan, imza veren vermeyen herkese teşekkür ederek konuşmama başlamak istiyorum. En büyük teşekkürü 8 yıldır bu örgütlü mücadelenin içerisine yer alan Fatma Başkanıma yapmak isterim. Gerçekten çok emeği var.

Bizzat şahitlik ettim ben de kendisinin bu emeğine. Kendisine de partimizde vermiş olduğu bu mücadeleden dolayı şükran minnet duygularımı iletmek isterim. Hem kendisine hem ekibine bu duygularımı iletmek isterim.

Herkesin hakkını savunuyoruz ya. Şimdi burada İstanbul il başkanımız burada yok. Şu an dışarıda. Fatma Başkanımız da konuşmasının önemli bir kısmını ona ayırdı gibi geldi bana.

Şunu söylemek isterim: Benim tanıdığım İstanbul il başkanımız kişiler üzerinden değil değerler üzerinde siyaset yapar. Gene benim tanıdığım İstanbul il başkanımız birilerini bir yere taşımak için değil CHP'yi bir yerlere yükseltmek için siyaset yapar.

Şunu mutlaka yapacağım: Sizler takdir eder beni seçerseniz mutlaka benden önceki Kadın Kolları Genel Başkanlarımız ile eğer kabul ederlerse birlikte çalışmayı çok arzu ederim. Fatma Başkan çok müsait olamadı. O da seçim telaşında ben de seçim telaşında. Onların MYK'larıyla da görüşmek isterim.

Çünkü biz eğer kadın örgütlenmesini yükseltmek, derinleştirmek istiyorsak önceki emekleri alıp gelecekle geçmişi birleştirmek zorundayız. Her koşulda beraber olmak zorundayız. Ben yok biz var. Yanlış anlaşılmasın, benden önce biz vardı diye düşünülmesin. Hepimiz birimiz için birimiz hepimiz için diyorum. Biz bu mücadeleyi büyüterek partimizi iktidara taşıyacağız arkadaşlar bunu biz yapacağız. Biz kadınlar yapacağız." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Şile'de denize girmek yasaklandı 

SONRAKİ HABER

Dünya liderleri, Beyrut için bağış konferansı düzenleyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...