09 Ağustos 2020 07:49
Son Güncellenme Tarihi: 09 Ağustos 2020 09:32

İzzettin Önder: Hükümet "Bugünü kurtaralım, yarına Allah kerim" politikası uyguluyor

İktisatçı İzzettin Önder ve Mustafa Sönmez, döviz krizini ve hükümetin ekonomi politikalarını değerlendirdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Belli aralıklarla yaşanan döviz kuru artışı, 7,30’a ulaşarak rekor kırdı. Döviz kuru tarihi bir seviyeye çıkarken, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, krizin savaş politikalarından kaynaklandığını itiraf etti. Erdoğan’ın aynı konuşmada, buzdolabı ve çamaşır makinesinde yaşanan artışları örnek göstererek, “Türkiye tırmanışta” dedi. Ekonomist Mustafa Sönmez ve İzzettin Önder, Türkiye ekonomisinde yaşanan krizin nedenlerini ve döviz kurundaki yükselişi değerlendirdi.

DÖVİZİN YÜKSELMESİ KAÇINILMAZDI

Türkiye ekonomisinin kötü bir gidişat içinde olduğunu ve bu gidişatın temelden gelen sorunlardan kaynaklandığını belirten İktisatçı Prof. Dr. İzzettin İzzettin Önder, temelden gelen sorunların kaynağının ise hükümetin izlediği genel politikalar olduğunu söyledi. Hükümetin izlediği politikalardan dolayı güven duymayan yabancı sermayenin yatırımdan uzaklaşmasının döviz kuru üzerindeki dalgalanmalarının etkisine dikkat çeken Önder, “İkinci neden olarak ise yanlış bir politika ile negatif faizle kredi dağıtımı oldu. Dağıtılan kredilerin faiz oranları enflasyonun altında kalması bu dalgalanmayı etkiledi. Dalgalanmayı etkileyen bir diğer önemli neden ise bütçe açığı ve giderek büyüyen cari açık. Zaten dış borçlanma bu kadar yüksek iken ve ciddi bir üretimin olmaması dövizin yükselmesi kaçınılmaz olacaktı” dedi.

GÜNÜ KURTARMA SİYASETİ

Kötü gidişatının bir diğer nedeninin de hükümetin dış politikasından kaynaklandığını söyleyen ve hükümetin hamasetle yürüttüğü dış politikasını eleştiren Önder, Erdoğan’ın “Terörle mücadele ücretsiz yapılmıyor. Ciddi manada harcamalarımız oluyor” ve çamaşır makinesi ve buzdolabı satışlarındaki artışları örnek göstererek, “Türkiye tırmanışta” sözlerine değindi. Önder, “Nereden bakarsanız bakın hükümet günü kurtarma siyaseti izliyor. Bunların ekonomiyi kurtarma dertleri ve politikaları yok. Politikaları, ‘Bugünü kurtaralım yarına Allah kerim’ politikasıdır” diye konuştu.

MB’NİN AÇIKLAMALARI HİKAYE

Merkez Bankası’nın (MB) kurun tırmanışını durdurmak için yaptığı açıklamalara da değinen Önder, “MB’nin müdahale etme kapasitesi yok şu an için. Neden mi? Çünkü pandemiden dolayı ABD gibi dev bir ekonomi güce sahip olan bir ülkenin ekonomisinin yüzde 30 küçülmesi yorumlamalarını yapıldığı bir süreçteyiz. Dolayısıyla MB’nin söylemlerinin hepsi hikaye” dedi.

“Hükümet, hukuk ve askeriyeyi denetleyebilir ama ekonomiyi denetleyemez. Çünkü ekonomi bir makine, bütünsellik içinde çalışır” diyen Önder, CHP başta olmak üzere bazı çevrelerin ekonomideki kötü gidişatın Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın politikalarına bağlamasının da hata olduğunun altını çizerek, “Damat Allah’ın zavallısı. Yukarıda O’nu yöneten koskocaman bir adam var. Krizin sebebi sistem. Ve iktidar böyle yönetmeye devam ederse kötü gidişat devam edecek. Halkımızın artık iktidarın din ve milliyetçilik üzerindeki söylemlerle kötü gidişatın örtmesini yutmamalı” diye konuştu.

SÖNMEZ: DALGALANMA SÜRPRİZ DEĞİL

Ekonomist Mustafa Sözmez de kurda yaşanan dalgalanmanın sürpriz olmadığına dikkat çekerek, 2018 yılından beri TL’nin sürekli olarak değer kaybettiğini söyledi. Hükümetin izlediği politikaların değer kaybından etkili olduğunu belirten Sönmez, “MB’nin rezervlerini kamu bankaları üzerinden satarak dövizi tutmaya çalıştılar. Bundan da en çok dış borcu olan yandaş firmalar faydalandı. Bu rezervler eriyince boşluğu Çin ve Katar ile varılan SWAP ile doldurmaya çalıştılar. SWAP ile elde edilen döviz sağlam değil. Bu kısa vadeli borçlanmadır. Onun için bunların her birini hesaba katan, katmayan farklı hesaplar ortaya çıkıyor. Ama sonuç olarak Merkez Bankası’nın rezervleri çok zayıflamış durumda. Merkez Bankasının rezervi her zaman bir ülkenin kısa vadeli borçlarını karşılayacak boyutta olması gerekir. Türkiye’nin kısa vadeli borçları karşılayacak kadar bir rezervi yok. Hal böyleyken döviz kurunun yükselmesi kaçınılmazdı” dedi.

EKONOMİ AÇMAZDA

Kaynaklar bitince dövizin yeniden yükselmesini engellemek için bazı adımların atılması gerektiğini söyleyen Sönmez, “Geriye yapabileceği tek şey; TL faizlerini arttırmak. Mevduat faizlerini arttırması gerekiyor ki dövizi bozdurup TL’ye yatırım olsun. Bunu henüz yapmış değil. Çünkü bunları yaptığı zaman 2018 yazında olduğu gibi ekonomi soğur. Bunlar ekonomiyi ısıtmak adına bu adımları atmıştı fakat biraz ısınınca hemen ithalat ve ondan dolayı dövize ihtiyaç oluyor. Şimdi ekonomiyi soğutmak zorundalar. Yani ekonomiyi soğuttukları zamanda zaten yüksek olan işsizlik artacak, esnaf yine iş yapamayacak ama kaçınılmaz olarak ekonomiyi öyle bir hale getirdiler ki ısıttıkları zamanda bir problem oluyor, soğuttukları zamanda.  Onun için böyle bir açmazda” diye konuştu.

‘ARSIZLIKTIR’

Durum bu vaziyetteyken yetkililerin yaptıkları açıklamaları “yalan dolan” olarak yorumlayan Sönmez, “Söylemlerin hiçbir aslı astarı yok. Bunların yaptıkları hiçbir hatayı kabul etmeden özeleştiriden de kaçarak, her şey güllük gülistanlık göstermek. Ülke de yüzde 52 işsizlik var. Yani 18 milyon insan işsiz. Dolar 7,30’a gelmiş hala ‘durum iyidir, yanlış bir şey yoktur’ diyorlar. Bu bir arsızlık. Şimdi bu ülkeye sağlıklı demek mümkün mü? Sadece işsizlik rakamlarını göz önünde bulundursak da tam bir felaketin içindeyiz” diye belirtti.

‘SORUMLU SİSTEMİN KENDİSİ’

İzlenen yanlış politikalarla buraya gelindiğini ve bu politikaların tek sorumlusunun Berat Albayrak olmadığını vurgulayan Sönmez, “Maliye Bakanı’nın yanlışı değil, hükümetin yanlışları. Bir kere Erdoğan’dan başlıyor. Onun için burada tekil kurbanlar bularak aşılması söz konusu değil. Topyekûn bir tek adam rejimi var. Tek adamın bilgisi dışında bu politikalar uygulanmıyor. Bedel ödemesi gereken sistemin ta kendisi” şeklinde konuştu. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de taksi ücretlerine zam yapıldı

SONRAKİ HABER

İki ay içerisinde 750’den fazla maden sahası ihaleye çıkacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa