08 Ağustos 2020 16:30
Son Güncellenme Tarihi: 08 Ağustos 2020 21:05

Lübnan'da halk sokağa çıktı, hükümeti protesto etti, bakanlık binalarını bastı

Binlerce Lübnanlı, 4 Ağustos'ta Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamadan sorumlu olan siyasileri ve yetkilileri protesto etmek üzere sokağa çıktı.

Fotoğraf: Houssam Shbaro/AA

Paylaş

Lübnanlılar, 4 Ağustos Salı günü Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamadan sorumlu olan siyasileri ve yetkilileri protesto etmek üzere sokaklara çıktı.

“Hesap günü” ilan edilen cumartesi günü, on binlerce Lübnanlı, “Halk rejimin devrilmesini istiyor” sloganlarıyla başkentin meydanlarını doldurdu. Öfke sokaklara sığmadı, kolluk kuvvetleriyle yer yer çatışmalar yaşandı. Dışişleri, Ekonomi, Çevre ve Enerji Bakanlığı ile Bankalar Birliği binaları işgal ve tahrip edildi. Belgeler sokağa atılarak yakıldı.

Protestocular, Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı binalarını bastıktan sonra Çevre Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı binalarına girdi. Lübnan ordusunun müdahalesi sonrası bakanlık binalarının boşaltıldığı ifade edildi.

Lübnan basını MTV ayrıca Lübnan Bankalar Birliği’nin bulunduğu binada yangın çıktığını belirtti.

Gece yarısına doğru Beyrut’un merkezinde durumun kademeli olarak sakinleştiği ve ordu güçlerinin kentin çoğu noktasına konuşlandığı belirtildi.

Başkentin merkezindeki Şehitler Meydanı'nda bir araya gelen binlerce kişi uzun yıllardır yönetimi paylaşan siyasi grupların varlığını koruyan mezhep eksenli yönetim şekli, Cumhurbaşkanı Mişel Avn ve diğer yetkililer aleyhinde sloganlar attı.

Gösteride, "Beyrut Limanı'nda hayatını kaybedenler için intikam" ve "Yönetimin değişmesi için bu fırsatı kaçırmıyoruz" şeklinde slogan atan Lübnanlılar, ekonomik kriz karşıtı gösteriler nedeniyle aylardır demir ve beton bariyerlerle kapatılan Meclis binasına ilerlemek istedi.

"BEYRUT DEVRİM ŞEHRİDİR"

Öte yandan eylemciler, Şehitler Meydanı'nda yan yana dizilen temsili darağaçlarına Meclis Başkanı Nebih Berri ile Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın fotoğraflarını astı.

Dışişleri Bakanlığı binasına giren emekli subaylar, “Beyrut silahsızlandırılacak bir kent olacak”, “Beyrut devrim şehridir” sloganları attı. Binayı devrim karargahı yapacaklarını belirten göstericiler, Cumhurbaşkanı Aun ve damadı Eski Dışişleri Bakanı Cibran Basil’in bakanlıktaki fotoğraflarını indirerek ateşe verdi. Göstericiler daha sonra Dışişleri Bakanlığı binasından ayrıldı.

Ordudan protestoculara hitaben yapılan açıklamada, "Lübnan ordusu olarak Lübnanlıların acıları ile ülkenin içinden geçtiği zor durumu çok iyi anlıyoruz ancak her şeye rağmen eylemlerin barışçıllığını yitirmemesi gerekiyor" ifadeleri kullanıldı.

"YARALARIMIZI SARDIK, SIRA CEZALANDIRMAYA GELDİ"

Ülkede, geçen yıl ekim ayından bu yana ekonomik kriz nedeniyle pek çok gösteri düzenlenmişti ancak bakanlık binaları ilk kez cumartesi günü basıldı.

AFP’ye aktaran 29 yaşındaki Fares Halabi halkın duygusunu şöyle özetledi: “Üç gün temizlik yaptıktan, molozları taşıdıktan ve yaralarımızı sardıktan sonra şimdi sıra öfke patlamasına ve onları cezalandırmaya geldi”

1 POLİS ÖLDÜ, 238 KİŞİ YARALANDI

Gösteriler gece saatlerine kadar sürdü. Polis ve ordu gece boyunca şiddet kullanarak  bastırdı.

Lübnan İç Güvenlik Biriminden yapılan açıklamada, Le Gray Hotelinde bazı göstericilerle kolluk kuvvetleri arasında yaşanan arbedede bir polisin düşerek yaşamını yitirdiği duyuruldu.

Şehitler Meydanı’ndaki gösterilerde ise 5 kişinin gözaltına alındığını belirtildi.

Lübnan Kızılhaç Örgütünden yapılan yazılı açıklamada da 63’ü hastanelere sevk edilmiş 238 kişinin yaralandığı belirtildi.

LÜBNAN BAŞBAKANI DİYAB'DAN ERKEN SEÇİM AÇIKLAMASI

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, erken genel seçim kanununu pazartesi günü Bakanlar Kuruluna sunacağını açıkladı.

Diyab, gösteriler devam ederken kameraların karşısına geçti. Başbakan Diyab, ülkenin içinde bulunduğu krizden çıkmanın ancak erken genel seçimle mümkün olduğunu söyledi.

ABD: LÜBNANLILARIN BARIŞÇIL GÖSTERİ HAKKINI DESTEKLİYORUZ

ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği, Lübnanlıların barışçıl gösteri yapma hakkını desteklediğini ancak şiddetten kaçınılması gerektiğini belirtti.

Büyükelçiliğin Twitter hesabından yapılan yazılı açıklamada, Lübnan halkının çok sıkıntı çektiği ve taleplerine kulak verecek liderlere sahip olmayı hak ettiği kaydedildi.

Açıklamada, "Lübnan halkının barışçıl gösteri yapma hakkını destekliyor ve herkesi şiddetten uzak durmaya çağırıyoruz" ifadesi kullanıldı.

NE OLMUŞTU?

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta 4 Ağustos Salı günü saat 18.00 sularında liman bölgesinde bir yangın çıktı ve önce ufak patlamalar yaşanırken ardından kentin yarısını yerle bir eden devasa bir patlama meydana geldi. Yetkililer patlamaya 6 yıldır limanda bekletilen 2 bin 750 ton amonyun nitratın neden olduğunu açıkladı.

Uzun süredir yolsuzluklar ve Lübnan lirasının büyük değer kaybıyla birlikte derinleşen ekonomik kriz nedeniyle ülkede siyasi rejimi temsil eden tüm çevrelere yönelik kitlesel eylemlerin yapıldığı ve büyük bir öfkenin biriktiği ülkede halk, hükümetin “ihmali olduğu” gerekçesiyle yeniden sokaklara çıktı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gülistan Doku'nun kaybolması olayının şüphelisi Abakarov'un polis babası açığa alındı

SONRAKİ HABER

Kadınlar olmadan tartışılan "İstanbul Sözleşmesi"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...