08 Ağustos 2020 15:37

Tez-Koop-İş Sendikası İzmir 2 No’lu Şube genel kurulunu gerçekleştirdi

Tez-Koop-İş Sendikası İzmir 2 No’lu Şube genel kurulunu gerçekleştirdi. 111 delegenin yer aldığı listede 107 delege oy kullandı. Seçimleri 63 oy ile Caner Fırat’ın başkanlığındaki liste kazandı.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Tez-Koop-İş Sendikası İzmir 2 No’lu Şube 4. Olağan genel kurulunu gerçekleştirdi. Karaca otelin salonunda yapılan genel kurula koronavirüs sebebiyle işçiler ve kurum temsilcileri katılmazken, Tez-Koop-İş Sendikası Genel Sekreteri Hakan Bozkurt, EğitimSekreteri Sebahattin Şen ve delegeler yer aldı. Seçimlere iki listeyle girildi.

Açılış konuşması yapan Tez-Koop-İş Sendikası İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Caner Fırat, pandeminin hem yaşam şartı hem de ekonomik olarak işçileri çöküntüye uğraştığını belirterek, “Türkiye işçisınıfı yönetenler tarafından saldırıya uğruyor. Kazanılmış haklarımız KHK'larla elimizden alınmaya çalışıyor” dedi.

Hükümetin pandemiyi fırsata bilerek güvencesiz çalışmayı yasalaştırdığını söyleyen Fırat, “Bu sorunları pandemi öncesinde de yaşıyorduk. Sözde taşeron işçilere kadro verdiler ama yine toplu sözleşme hakkimizi vermediler. Taşeronda her birimizin yüzde 20 yüzde 30 farkı varken bunları sildiler. Ama biz sendika olarak arkadaşlarımızınmücadelesini başlattık, davamızı acıktık ve takibini yapıyoruz” diye konuştu.

“KIDEME EL UZATIRLARSA GREV KARARINI UYGULARIZ"

Kıdem tazminatının fona devredilmesi tartışmalarına ilişkin ise Fırat, “Çünkü hazinede para yok, ekonomi çöktü, yandaşları besleyecek para kalmadı. Biz bunları işçilik fonunda gördük. Ne oldu o paralar patronlara peşkeş çekildi. Ama ülkeyi yönetenler bizleri, Türk-İş’i sendikaları unuttu. Kıdem tazminatımıza el uzatırlarsa Türk-İş ve sendikamızın aldığı gelen grev kararını uygulamaktan çekinmeyiz” dedi.

“GÜÇLÜ BİR İŞÇİ SINIFI İÇİN ORTAK MÜCADELE ETMELİYİZ"

Güvencesiz çalışma ve işsizliğe değinen Fırat,“8 milyona yakın işsizlik var. İş güvenliği tam anlamıyla uygulanmadığı geçtiğimiz yıl 1923 işçiiş cinayetinde yaşamını yitirdi. Güvencesiz çalışma ve iş cinayetlerini engellemenin yolu örgütlenmekten geçiyor. Tüm bu olumsuzluklara karşı sendikalar olarak birlikteliğimizisağlayarak ortak mücadele yürümektir. Sendikal bürokrasiden vazgeçerek güçlü bir işçi sınıfı yaratmak için çalışıp mücadele etmeliyiz” diye konuştu.

“KONFEDERASYON FARKI OLMADAN KIDEMİN FONA DEVREDİLMESİNE KARŞI DURMAYILIZ"

Tez-Koop-İş Sendikası Genel Sekreteri Hakan Bozkurt, taşerondan kadroya geçen işçilerin sürecini anlatarak birçok yerde işçilerin sendikada örgütlendiğini söyledi. Bozkurt, “Meclis’te işçi sınıfını temsil edenler yok, sermayeyi temsil edenler var. O yüzden bizim için yasalar çıkmaz. Türk-İş başkanımızınkıdemtazminatıiçinduruşu iyiydi. Kıdeme dair Türk-İş ve DİSK iyi duruş sergiledi ancak Hak-İş doğru tutum sergilemedi. Konfederasyon farkı olmadan kıdem tazminatının fona devredilmesi karşı durmak gerekiyor” dedi.Sağlık sorunlarından dolayı kongreye katılamayan Türk-İş Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım'ın mesajı okundu. Söz alan delegeler ise sendikal bürokrasisinin olmamasını, özellikle kıdem tazminatının fona devrine karşı bütün çalışanların ve  sendikaların bir araya gelerek mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

“SALDIRILARA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ”

Kurulda delege konuşmalarından sonra aday konuşmalarına geçildi. İlk olarak konuşan Mahmut Çetinkaya, “Kazanılmışhaklarımızyoğunsaldırıylakarşıkarşıya. İşsizlik fonunun içini boşaltanlar şimdi kıdem tazminatımıza göz dikti” dedi. Çetinkaya, yönetimlerde kişilerin 2 dönem seçim hakkı olması ve aidatlar konusunda şubenin şeffaf olması gerektiğini söyleyerek şube yönetimini eleştirdi. Pandemi ile çalışma hayatının yeniden şekillendiğini ve güvencesiz çalışmanın yasallaştığını ifade eden Çekinkaya, bu saldırılara karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Son olarak söz alan yönetime tekrar aday olan Caner Fırat ise,“Şeffaflıktan söz ediyoruz ama şuan aday olan arkadaş merkez dilip kurulunda. Gelir gider şeffaflık deniyor bunların hepsi genel merkez elinde. Evet her konuda şeffaflık olmalı bizde bunu savunuyoruz. Bu yüzden aldığımız kararları ve toplu sözleşmeleri işçilerle birlikte yapıyoruz” diyerek eleştiri yapılan konuların şubeye yönelik olmadığını genel merkezle konuşup çözülmesi gereken sorunlar olduğunu söyledi.

111 delegenin yer aldığı listede 107 delege oy kullandı. Seçimleri 63 oy ile Caner Fırat’ın başkanlığındaki liste kazandı. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam