08 Ağustos 2020 10:47

İsveç tekeli Scania 5 bin çalışanı işten atma kararı aldı

Kamyon, otobüs ve tır üreticisi Scania, 5 bin çalışanın işine son vereceğini açıkladı.

Fotoğraf: Murat Kuseyri / Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
İsveç

Merkezi İsveç'in başkenti Stockholm'un Södertelje ilçesinde bulunan kamyon, otobüs ve tır üreticisi Scania, 5 bin çalışanın işine son vereceğini açıkladı.

İşten atma kararı şirketin 2020 yılı ikinci yarı raporunun açıklanmasından sonra geldi. Scania, bu yılın ikinci çeyreğinde yarım milyar kron zarar etti. Kamyon satışları geçen yılın aynı dönemine kıyasla % 40 oranında düşüş gösterdi. İsveç medyasına açıklamalarda bulunan Scania Genel Müdürü Henrik Henriksson, şirketin kronavirüsünün neden olduğu krizin en güç dönemini atlattığını ve yılın diğer aylarının daha aydınlık göründüğünü söyledi. “Bu yılın ikici çeyreğinde aydan aya göreceli iyileşme olduğunu görüyoruz. Ama bunun üçüncü çeyrekte süreceğini söylemek için henüz erken” diyen Henrikson, 5 bin kişinin işten atılacağını doğruladı.

Kamyon, otobüs ve Tır üretiminde dünyada 3. sırada yer alan ve 40 bin çalışanı olan Scania'nın İsveç'te Södertelje, Luleo ve Oskarhamn yerleşim birimlerinde fabrikaları bulunuyor. Södertelje'deki fabrikada çalışan bin emekçi işten atılacaklar arasında.

Korona pandemisinin yaygınlaşmasından sonra İsveç'te 19 bin çalışanını izne ayıran şirket İsveç devletinden milyarlarca kron korona yardımı almıştı.

SÖDERTELJE'DE YANGIN ÇIKTI, BİR İŞÇİ YARALANDI

Cuma günü saat 16.00 sularında Scandia'nın Södertelje'ki fabrikasında dökümhanede yangın çıktı. Yüzünden ve bacaklarından hafif yaralanan bir işçi hastaneye kaldırıldı. İtfaiye tarafından söndürülen yangının çıkış nedeni henüz belirlenemedi. Geçtiğimiz ayın başlarında da aynı fabrikada 10 bin litre petrol çevreye sızmıştı. Savcının Scania hakkında çevre suçu işlediği iddiasıyla başlattığı soruşturma sürüyor. Şirket suçlu bulunursa para cezasına çarptırılacak.

ÖNCEKİ HABER

Cumartesi Anneleri, 802'nci haftada Ferhat Tepe için adalet istedi

SONRAKİ HABER

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a: Sosyete damadını görevden al

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...