07 Ağustos 2020 14:24

HDP’li Kerestecioğlu: Cumhurbaşkanlığı personeline 3 günde bir test mi yapılıyor?

HDP’li Filiz Kerestecioğlu, sağlık çalışanlarına, filyasyon ekiplerine düzenli test yapılma kararı alınmazken Cumhurbaşkanlığı personeline 3 günde bir test yapma kararı alınıp alınmadığını sordu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması talebiyle verdiği soru önergesinde pandemi hastanelerindeki sağlık çalışanlarına, filyasyon ekiplerine meslek örgütlerinin talep etmesine rağmen düzenli test yapılma kararı alınmazken Cumhurbaşkanlığı personeline yalnızca Cumhurbaşkanlığında çalıştıkları için üç günde bir yani günde ortalama 15 bin test yapma kararı alınıp alınmadığını Sağlık bakanı Fahrettin Bakan Koca’ya sordu.

Kovid-19’un küresel pandemiye dönüşmesinin üzerinden yaklaşık 5 ay geçse de ülkede pandeminin, başta halk sağlığı olmak üzere, ekonomik ve sosyal hayat üzerindeki yıkıcı etkilerinin devam ettiğini belirten Kerestecioğlu; “Pandemi kontrol altına alınmadan, Haziran ayında tüm tedbirlerin bir anda kaldırılması nedeniyle hastalığın yayılma hızı artarken, sağlık çalışanları ve sağlık sistemi üzerindeki baskı gitgide büyümektedir” dedi.

Farklı ülkelerin deneyimlerinin, pandeminin kontrol altına alınmasında izolasyon tedbirlerinin yanı sıra, en önemli araçlardan birinin yaygın test ve tarama yapılması olduğunu gösterdiğine işaret eden Keresetecioğlu şunları söyledi; “Sağlık Bakanlığı son 3 ayda Türkiye’de günde 20 bin ile 45 bin arasında değişen sayılarda test yapıldığını belirtmekte, ancak testlerin kime, hangi kriterlere göre yapıldığı, bu sayılar içinde mükerrer test sayısının oranı hakkında kamuoyunu açıkça bilgilendirmemektedir. Örneğin, pandemi hastanelerindeki sağlık çalışanlarına, filyasyon ekiplerine, meslek örgütleri aylardır ısrarla talep etmesine rağmen düzenli test/tarama yapılmasına ilişkin bir karar alınmamıştır. Tedavileri boyunca hastalara belli aralıklarla test yapılması gerektiği bilinse de bunun günlük toplam test sayısına oranı paylaşılmamaktadır. Dolayısıyla taramadan geçen yeni kişi sayısı ve tarama çalışmalarının ne ölçüde yaygınlaştırıldığı belirsiz bırakılmaktadır. Son günlerde Cumhurbaşkanlığına bağlı personele, yalnızca Cumhurbaşkanlığında çalıştıkları için üç günde bir yani günde ortalama 15 bin test yapıldığına ilişkin kamuoyuna yansıyan iddialar; pandemiyle mücadelede yaygın test yapılmadığı, yaşadığımız halk sağlığı krizinde kamu kaynaklarının doğru şekilde kullanılmadığı yönünde şüphelere neden olmaktadır”

KERESTECİOĞLU’NUN CEVAPLANDIRILMASINI İSTEDİĞİ SORULAR

  • Herhangi bir devlet kurumu bünyesindeki kişi ya da kişiler için kontrol amaçlı test yapılması konusunda karar(lar) alınmış mıdır? Alındıysa, bu kararların gerekçeleri ve kapsamları nedir?
  • Cumhurbaşkanlığına bağlı çalışan personele, belli periyotlarla (3 günde 1 vb.) test yapılması şeklinde bir karar bulunmakta mıdır? Böyle bir karar varsa, günde kaç kişiye, kaç gün aralıkla, hangi testler yapılmaktadır? 
  • Böyle bir uygulama varsa, Anayasanın eşitlik ilkesi uyarınca tüm yurttaşlara bu testin yapılmayıp Cumhurbaşkanlığı çalışanlarına yapılmasının nedeni nedir?
  • Bakanlıklar nezdinde, hükümet yetkililerine, bürokratlara ve çalışanlara belli periyotlarla test yapılması şeklinde bir karar bulunmakta mıdır? Böyle bir uygulama varsa, günde kaç kişiye, kaç gün aralıkla, hangi testler yapılmaktadır?
  • Bu süreçte ciddi bir risk ile karşı karşıya olduğu bilinmesine rağmen tüm sağlık çalışanlarına, neden erken teşhis amacıyla ve düzenli aralıklarla test/tarama yapılmamaktadır?
  • Bakanlığınız tarafından paylaşılan günlük test sayıları içinde tedavi sürecindeki hastalara kontrol amaçlı yapılan test sayısı ortalama ne kadardır?
  • Bir kişiye test yapılması için gerekli kriterler nelerdir? 
  • Bakanlığınızca paylaşılan günlük verilerden yoğun bakım hasta sayısı ve entübe hasta sayıları neden çıkartılmıştır?
  • 11 Mart-5 Ağustos arasında tespit edilen toplam hasta sayısının ve yoğun bakımda tedavi görenlerin gün gün illere göre dağılımı nedir? 
  • Hasta sayılarıyla ilgili Bakanlığın paylaştığı veriler, neden valiliklerin paylaştığı verilerden daha az çıkmaktadır? Sayılar az gösterilerek Kovid-19 vakalarındaki artışın gizlendiği iddiaları doğru mudur? (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Kadın cinayetinin bahanesi yine tanıdık: Tartıştık

SONRAKİ HABER

CHP Sözcüsü Faik Öztrak'tan Erdoğan'a: Tırmanan işsiz sayısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...