07 Ağustos 2020 11:22

TTB: ASM çalışanlarına test de ücretli izin de koruyucu ekipman da yok

53 il ve 410 ASM’yi kapsayan çalışmaya göre sağlık emekçilerinin yüzde 71’i kişisel koruyucu ekipmanları yetersiz bulduğunu, yüzde 82’si ise ekipmanı kendi parasıyla satın aldığını aktardı.

Fotoğraf: Yusuf Çınar/DHA

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB), aile sağlığı merkezlerinde (ASM) yaşanan sorunları paylaştı. 53 il ve 410 ASM’yi kapsayan çalışmaya katılanların yüzde 71’i kişisel koruyucu ekipmanları yetersiz bulduğunu, yüzde 82’si ise ekipmanı kendi parasıyla satın aldığını aktardı. Katılımcıların yüzde 79’u da gönderilen dezenfektanların yüzde 75’inin el antiseptiğinin yeterli olmadığını bildirdi.

YÜZ KİŞİDEN 11’İ ENFEKTE OLDU

ASM’lerin yüzde 81’inde sağlık çalışanlarına kontrol amaçlı PCR testi, yüzde 84’ünde de kontrol amaçlı antikor testi uygulanmadığı ortaya çıktı. Çalışmaya göre ASM’lerin yüzde 11’inde 1 ve daha fazla sayıda görevli sağlık çalışanının enfekte olduğu saptandı. ASM’lerin yüzde 59’unda kronik hastalığı olanlarla gebe ve emziren sağlık çalışanlarının ücretli izin alma olanağı olmadığı öğrenildi. ASM’lerin yüzde 99’unda, pandemi döneminde sağlık çalışanlarına herhangi bir ek ödeme yapılmadığı belirlendi.

‘ÖNCELİK KORUMAYA DEĞİL, TEDAVİYE VERİLDİ’

TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, Sağlık Bakanlığının pandeminin  başından itibaren önceliğini hastanecilik ve tedaviye verdiğini  söyleyerek “Birinci basamak sağlık hizmetleri uzun bir süre yok sayıldı. Oysa olağan dışı durumlarda birinci basamak sağlık hizmetlerine özel önem verilmesi gerektiği bilimsel ve tarihsel olarak bilinmektedir” dedi.

Sağlık çalışanlarına rutin, koşulsuz ve zamanında Kovid-19 testi yapılması gerektiği çağrısını yineleyen Adıyaman “Bu hem sağlık çalışanlarının sağlığı, hem de salgının kırılması bakımından önemlidir. Salgına karşı yürütülen mücadelede başarılı olmak için, birinci basamak sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanlarının sesine kulak verilmelidir” çağrısında bulundu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

16 yaşındaki çocuğu istismara maruz bırakan sanık serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Bürokratla tartışan BTS Adana şube yöneticisi sürgün edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...