07 Ağustos 2020 11:00

İzmir Kent Konseyi Engelli Meclisler Birliği: Engelliler toplu taşımaya erişebilsin

İzmir Kent Konseyleri Engelli Meclisler Birliği engelli yurttaşların yaşadığı sorunları dile getirerek, geçici 3. maddenin kaldırılmasını ve engellilerin toplu taşımaya erişebilmesini talep etti.

Fotoğraf: İzmir Kent Konseyleri Engelli Meclisler Birliği

Reklam

İzmir Kent Konseyleri Engelli Meclisler Birliği engelli yurttaşların yaşadığı sorunları dile getirmek için Karşıyaka çarşı girişinde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını İzmir Kent Konseyleri Engelli Meclisler Birliği (İKKB Engelli Meclisler Birliği) Dönem Sözcüsü Hülya Polat okudu.  

Polat, “5378 Sayılı Engelli Yasası kabul edileli 15 yıl olmuş. Bu kanunun önemli maddelerinden birisi olan ‘Erişilebilirlik’ geçici maddeye teslim edilmiş, uygulanamaz olmuştur. Geçici madde kamusal mekanlar ve toplu taşıma araçlarının ‘Erişilebilirlik’ kriterlerini sağlaması için yedi yıllık uyum/geçiş süreci belirliyor ve bu 7 yıl, 15 yıl geçmesine rağmen bitmiyor. Yine aynı geçici madde, Erişilebilirlik kriterlerinin sağlanması için belirlenen tarihler 5 defa değiştirilerek uzatıldı” dedi.

“GEÇİCİ 3 MADDE KALDIRILSIN”

Düzenlemelerin sürekli ertelemesi yerine bir an önce engelli bireyin yaşam koşullarının kolaylaştırıcı olmasının önemli olduğunu dile getiren Polat, “Özellikle Özel ve Kamu taşıma sistemleri ile sürücü koltuğu hariç dokuz veya daha fazla koltuğu bulunan özel ve kamu toplu taşıma araçlarının engellilerin erişebilirliğine uygun olması zorunludur. Bizim hedeflediğimiz, Engelli bireylerin toplum içinde temel hak ve özgürlüklerden eşit olarak faydalanır durumda olmalarıdır. 5378 sayılı kanunun ‘Geçici 3. Maddesindeki’ temel hükümlerin kalıcı yasa maddesi haline getirilerek ‘Geçici 3. Maddenin’ yasadan çıkarılması için engelli hakları örgütlerini bir araya gelmeye çağırıyoruz” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam