08 Ağustos 2020 00:06
Son Güncellenme Tarihi: 08 Ağustos 2020 03:26

Kayseri'de pandemi tablosu ağırlaşıyor: Virüs fabrikaları sarıyor!

Kayseri'de fabrikalarda koronavirüs vakalarının arttığını belirten işçiler, "Tatilde vaka arttı deniyor ama biz tatile gidemedik ki. Fabrikada kelle koltuktayız" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ahmet AKARSU
Kayseri

Kayseri’de Erciyes Anadolu Holding bünyesindeki fabrikalarda, işçilerin iddiasına göre bayram öncesinden bu yana 600 civarında işçi karantinaya alındı, yüzlerce işçide vaka görüldü. Mondi, Bellona ve Boytaş’ta vaka sayıları giderek artarken, Boyteks’te kadın işçilerin çalıştığı bölüm kapatıldı. Evrensel'e ulaşan işçiler, “Sipariş yetişmiyor diyorlar virüs fabrikaları sarıyor” dedi. Bellona işçisi “Tatilde vaka arttı deniliyor. Ben tatile gidemedim ama toplu taşımada, fabrikada her gün kelle koltuktayız” derken, Boyteks işçisi, “Ne yöneticilerden ne de sendikacılardan herhangi bir açıklama yapıldı” ifadelerini kullandı. 

"ÖNLEM ALINMADAN NORMALE DÖNÜLÜR MÜ?"

Boyteks’te çalışan bir işçi, “Vaka sayıları artmaya başladı. Virüs fabrikalardan yayılıyor. Bayram öncesi her gün grup grup işçiler test yaptırmaya gönderildi. Servislerde sayı azaltıldı. Normal denilen süreçte her şey normale dönmüştü. Salgın bitmeden ya da ciddi önlemler almadan normale dönülür mü? Fabrikada kadın işçilerin çalıştığı bir bölüm kapatıldı. Durum iyi değil. Ne olacak biz de bilmiyoruz” dedi.

Başka bir Boyteks işçisi şunları söyledi: “Üretim sürekli yoğun bir tempoyla sürüyor. Sipariş yetişecek diye çalışıyoruz. Bir işçi kendi servisi dışındakine binemiyor. Bir ara soyunma odaları kullanılmasın diye iş kıyafeti ile işe gelinip gidilecek denildi. Tepki olunca yapamadılar. Soyunma odalarını kapatmak çözüm değil ki. Yerine ne yapılacak, ihtiyaçlar nedir işçiye de soran yok. Şaşırdık kaldık.”

"HANGİMİZ SALGINA YAKALANACAK?"

Boytaş’ta çalışan işçiler ise “Bölümde vaka çıkıyor. Aynı servisteki işçiler eve karantinaya yollanıyor. O gün işe gelmemişsen paçayı kurtardın gözüyle bakılıyor. Ertesi gün işe gidiyorsun ama korkarak. Yöneticilerden, sendikacılardan herhangi bir açıklama gelmiyor. Sürekli çalışıyoruz. Pazar mesaileri bile durmuyor. Pozitif çıkan, negatif olup olmadığını bilmeden eve yollanan işçilerinin sayısının 600 civarında olduğu işçiler tarafından sürekli konuşuluyor. Bugün hangimiz salgına yakalanacağız diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

"ÖNLEMİ VATANDAŞ DEĞİL HÜKÜMET ALACAK"

Bellona’da pozitif vakanın arttığına dikkat çeken bir işçi şunları söyledi: “Sürekli işçilerde vaka çıkmasına rağmen kökten bir çözüm alınmıyor. Sürekli ‘Vatandaşlar dikkatsiz o yüzden vaka artıyor. Kimse maske takmıyor’ deniyor. İşçi ne yapsın, soyunma odası kalabalık. Toplu taşıma araçlarında herkes dip dibe yolculuk ediyor. Sonra deniyor ki bayramda vaka arttı. Tatilde vaka arttı. Ben tatile gidemedim ama toplu taşımada, fabrikada her gün kelle koltukta çalışıyorum. Öncelikle önlemi hükümet alacak. Belediye alacak. Ondan sonra vatandaşa söz edilecek” diye konuştu.

İlçelerden halk otobüsü ile işyerlerine çalışmak için gelen işçiler ise organize sanayi otobüslerinin kalabalığından şikayet ediyor. İncesu ilçesinden çalışmaya gelen bir işçi, “Sabahları mecburi o kalabalığa giriyoruz. Ama iş çıkışı eve daha geç gidiyorum sırf o kalabalığa girmemek için” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ünal Kablo'da sendikalaşan 16 işçi işten atıldı

SONRAKİ HABER

İbrahim Kızılyer: Kıdemin fona devrinin önemli bir hak kaybı olduğu bilinci oluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa