06 Ağustos 2020 17:54

İranlı sanatçı Cavit Murtezaoğlu Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

Kovid-19'a yakalanan ve yoğun bakımda tedavi gören İranlı sanatçı Cavit Murtezaoğlu yaşamını yitirdi.

Cavit Murtezaoğlu | Arka Bahçe adlı YouTube kanalının 'Feryal Öney & Cavit Murtezaoğlu - Al Per (Kızıl Kanat)' adlı videosundan alınmıştır

Paylaş

İranlı Sanatçı Cavit Murtezaoğlu, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Siyasi yasaklı olmasından dolayı uzun zamandır İstanbul’da yaşayan Murtezaoğlu’na geçen haftalarda koronavirüs tanısı konmuş ve Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedaviye alınmıştı. Müzikal anlayışını “Caz-makam” olarak tanımlayan sanatçı 58 yaşındaydı.

CAVİT MURTEZAOĞLU HAKKINDA

1962 yılında İran Tebriz’de doğan Murtezaoğlu Azerbaycan’da konservatuvar eğitimi aldı. İran Ehl-i Hak Alevilerinin müziğini caz formatıyla buluşturan sanatçı makamsal yapıya dayanan müziğini “Caz-makam” olarak tanımlamıştı. İran’da “Senli Günler” ve “Susmam” adlı iki albüm çıkaran sanatçı Aynı zamanda film ve belgesel müzikleri hazırladı. Felsefi yazılarıyla dikkat çeken Murtezaoğlu İran, Avustralya, Azerbaycan, Almanya ve Türkiye’de felsefi seminerler verdi. 20 yıla varan eğitim tecrübelerini İstanbul’da kendi metoduyla ses eğitimi dersleri verdiği, “Ses Atölyesi”nde yoğunlaştırdı ve beş kitaptan oluşan doğu ve batı sentezli, ilk vokal metodunu yayına hazırladı.

"DÜNYADAKİ TÜM HALKLAR BİRDİR"

Cavit Murtezaoğlu 2006 yılında Evrensel'e verdiği röportajda Azeri ve İran müziğinin özünü taşıdığını belirterek müzikal anlayışını “Bizim yaptığımız müzik, caz müziğindeki aralıkların ve ritim serbestliğinin, makamlar ve makamlar içindeki komalarla iç içe geçmesi aslında. Bu nedenle müziğime kısaca ‘caz-makam’ adını veriyorum.” sözleriyle açıklamıştı.

Röportajda sanat ve halk arasındaki ilişkiyi değerlendiren Murtezaoğlu şunları dile getirmişti: “Sanatçı halkından yükselen bir insan olmalı. Yükseldiği mertebelerde bir şeyler üretmesi, yol göstermesi, halkının elinden tutması ve onu yükseltmesi gerekiyor. Halkın sanatçıya güvenmesi, sanatçının da halkın dili olması, kısacası bir peygamber gibi olması lazım. Bu sanatçının görevi. Halk problemler yaşıyorsa onun sanatçısının bağırması lazım. Sanatçı siyasetçi olsun demiyorum ama siyasi bir duruşu da olması gerekiyor.”

Dünya barışına katkı sunmak için çeşitli müzikal çalışmalar yapan Murtezaoğlu “Ben düşünüyorum ki neden hep bizim halklarımız saldırıya maruz kalsın? Ne zaman halklar rahat yaşayacak? Siyasetçiler sürekli savaşmak için bahaneler üretiyorlar. Ben de diyorum ki dünyadaki tüm halklar birdir. Amacımız bunu dünyaya anlatmak.” demişti. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

DSİ Denizli’de ürünleri zarar gören çiftçilere ilişkin rapor hazırlayacak

SONRAKİ HABER

Urfa’da açık alan etkinlikleri 30 gün yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...