06 Ağustos 2020 12:47

Vali Özkan Munzur Gözelerinde yapılaşmayı savundu

Dersim’in Ovacık ilçesinde bulunan Alevilerin kutsal olarak kabul ettikleri Munzur Gözeleri’ndeki yapılaşmanın ilk adımları tepkilere rağmen atıldı. Vali "yönlendirmelerine kapılmayalım” dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Dersim’in Ovacık ilçesinde bulunan Alevilerin kutsal olarak kabul ettikleri Munzur Gözeleri’ndeki yapılaşmanın ilk adımları tepkilere rağmen atıldı. Gözelere giren zırhlı araçlar, tezgahları kaldırmaya başladı.

Dersim Valisi Mehmet Ali Özkan da yöre halkının artan tepkilerine karşı yazılı açıklama yaptı. Vali "Munzur Gözeleri gibi Tuncelimizin ve ülkemizin önemli bir değerini kendi istemleri doğrultusunda kullanma gayreti içerisinde olanların yönlendirmelerine kapılmayalım” ifadelerini kullandı.

Koruma amaçlı çalışma yapılması gerektiği savunan Özkan'ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Bunun yanı sıra Munzur Nehri’nin de kirliliği giderek artacaktır. Buradan hareketle Valiliğimiz koordinesinde, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz ve Fırat Kalkınma Ajansımızın ortak çalışmalarıyla hazırlanan çevre düzenlemesi projemiz Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca da onaylanmıştır. Söz konusu proje 8 milyon lira maliyetlidir. Ayrıca alanda iş makinesi çalıştırılmayacaktır. Proje ile Munzur Gözelerimiz ve çevresi Tuncelimizin bir değeri olarak korunur bir alan haline gelecektir.  Tunceli Valiliğimiz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz koordinesinde,  söz konusu alanın sit alanı olması sebebiyle de Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun denetiminde yapılacak olan düzenleme çalışmasının web üzerinde canlı yayımlanması amacıyla ilgili birimlerimiz çalışmalarını sürdürmektedir. Dolayısıyla sosyal medya üzerinden yapılan yanlış bilgilendirmelere ve de Munzur Gözeleri gibi Tuncelimizin ve ülkemizin önemli bir değerini kendi istemleri doğrultusunda kullanma gayreti içerisinde olanların yönlendirmelerine kapılmayalım.”

Yöre halkı tarafından kutsal kabul edilen Munzur Gözeleri, “turizme açılacağı” iddiasıyla bir süredir hedefte. Bölgedeki “görüntü kirliliğini gidermek” gerekçesiyle Tunceli Valiliği koordinesinde Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) tarafından hazırlanan proje, Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca Haziran 2019’da onaylandı. Kent halkı, belediyeler ve sivil toplum örgütlerine danışılmadan hazırlanan 8 milyon liralık proje, ahşap yoğunluklu planlansa da, Munzur’un üzerine çelikten köprüler inşa edilecek. Yine yapılması planlanan iki otoparktan biri hemen gözelerin yanı başında, diğeri ise Gözeler köyü yakınında inşa edilecek. Camping stant üniteleri, kurban kesme ve piknik yerleri de köyü yakınlarında yapılacak. Projenin tamamlanmasının ardından ise gözelere girişlerin ücretli hale getirileceği belirtiliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Timtik ve Ünsal'ın tahliye talebi reddedildi: Ölürlerse sorumluluk kararı verenlerde

SONRAKİ HABER

Yelki’de Go Kart pisti yapılmasına karşı nöbet başlatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...