Şiirin rüzgarında masal kuşunun kanadında
Bilinçsiz insanların rahatını
kaçıran kadın.
Mangal yürekli ana.
Devrimci Türk şiirine
yeni bir ses getiren şair.
Acı çekenlerin, işkence görenlerin, geleceğe umutla bakanların, yarına güvenenlerin, baharı ve barışı özleyenlerin şairi...”
(Hıfzı Topuz, Sempozyum
Onur Konuğu Konuşması’ndan)
Şair- yazar ‘Gülsüm Cengiz’in Çocuk ve Gençlik ve Yazınındaki Yeri’ başlıklı Sempozyum bildirileri kitap olarak da yayınlandı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Karşılaştırmalı Edebiyat ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından 28-30 Nisan 2010 tarihinde, Eskişehir’de düzenlenen ve 3 gün süren Sempozyum’da; Boğaziçi, Hacettepe, Ankara, Gazi, Selçuk, Anadolu, Osmangazi, Dokuz Eylül Üniversitelerinden öğretim üyeleri başta olmak üzere yurt içinden ve yurt dışından yüze yakın akademisyen, yazar ve araştırmacı tarafından sunulan Gülsüm Cengiz’in edebiyatına ilişkin bildirilerden oluşan kitabı; Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Gültekin, Doç. Dr. Fesun Koşmak, Yard. Doç. Dr. Betül Üyümez, Yard. Doç. Dr. Engin Bölükmeşe yayına hazırladı; kitap Morpa Kültür Yayınları tarafından yayınlandı.
‘Şiirin Rüzgarında Masal Kuşunun Kanadında’ üst başlığını taşıyan kitapta; Gülsüm Cengiz’in çocuk ve gençlik yazınındaki yerinin yanı sıra, şiir kitapları üzerine sunulan bildiriler, çocuklar için yazdığı kitaplarla ilgili, çeşitli öğretim kurumlarında, çocuklar arasında yapılan anket sonuçları da yer alıyor. Yazarın, akıcı ve güzel bir dille yazdığı kitaplar hakkında, kitaplarından alıntılanmış örneklerle hazırlanmış bildiriler okunduğunda; Gülsüm Cengiz’in çocuk ve gençlik kitaplarında ne kadar titiz bir çalışma yaptığı, dünyadaki ve ülkemizdeki toplumsal, ekonomik ve siyasal gelişmeleri yakından izleyip bunu kitaplarına yansıttığı da görülüyor. Kitaplarında, çocukların ve gençlerin, ülke ve dünya sorunlarına (savaş-barış, gelir dağılımı, adaletsizlik, eşitlik, özgürlük, demokrasi, çevre, ırkçılık, nefret söylemi, örgütlenme, hak arayışı, vb.) konulara duyarlı, insani, toplumsal ve barışı, kardeşliği, eşitliği, özgürlüğü savunan bir bakış açısına sahip olmaları için uyguladığı bilimsel yaklaşımını; bu duygu, düşünce ve değerleri çocuklara ve gençlere ne denli yalın bir dille aktarmayı başardığını gözler önüne seren bilimsel çalışmaların, araştırma sonuçlarının kitap olarak yayınlanması edebiyatımıza önemli bir katkıdır.
‘Ayşe’nin Günleri Romanında Göç Olgusu’, ‘Gülsüm Cengiz’in Eserlerinde Eğitsel İletiler’, ‘G. Cengiz’in Eserlerinde Çevre Duyarlılığı’, ‘Gülsüm Cengiz’in Şiir Evreninin, İnsan, Yaşam, Toplum, Dünya Tasarımı ve Gençlik Edebiyatı Açısından Önemi’, ‘İçerik ve Biçim Özellikleriyle Gülsüm Cengiz Şiiri’, Gülsüm Cengiz’in Eserlerinde Evrensel Konular’, ‘Lev Tolstoy’un Çocukluk ve Gülsüm Cengiz’in Ayşe’nin Günleri Eserinde Çocukluk İmgesi’... Birkaçını örneklediğim bu başlıklar, Sempozyum’da sunulan bildiriler ve tebliğlerle Gülsüm Cengiz’in neredeyse yazdığı tüm eserler hakkında yetkin bilim insanları, araştırmacı ve yazarlar tarafından çok ayrıntılı bir inceleme yapılmış olduğunu gözler önüne seriyor.
YURTDIŞINDA DA İLGİYLE TAKİP EDİLİYOR
Sempozyumda sunulan ve kitapta yer alan bildirilerin bazılarından seçilmiş bölümler, Gülsüm Cengiz’in eserlerinin çocuklar ve gençler kadar eğitimciler ve araştırmacılar için de ne denli önemli olduğunu, Gülsüm Cengiz’in yalnız ülkemizde değil yurtdışında da ilgiyle takip edildiğini gösteriyor.
“... Gülsüm Cengiz’in ‘Ayşe’nin Günleri’, çocuğu duygusal ve düşünsel yönden zenginleştiren, çocuğa içinde yaşadığı toplumu, insanları ve hayatı tanıtan, onu hayatın zorluklarına hazırlayan, duyarlılığını artıran, ve olumlu davranışlar kazandırmayı amaçlayan , okul ve sınıf kitaplıklarında yer alması gereken nitelikli bir çocuk kitabıdır” (Yrd. Doç. Dr. Nevin Akkaya-Yük. Lis. Öğr. Hilal Ateş D. Eylül Üni)
“...G. Cengiz’in ‘ Bir Kedinin Günlüğü’ eserinin terbiyevi yönü çok güçlüdür. Gülsüm Hanım, eserleri ile çocukların manevi dünyasına giriyor, çocuklara güzel hisler, tertemiz duygular aşılıyor. “ ( Firuze Aliyeva, Bakü Devlet Üniv. Öğretim Görev.)
“... Gülsüm Cengiz’in şiirini okuyan genç okur; özünü ve kaynağını yaşamın diyalektiğinden alan, yalın, imgeye boğulmayan, ama yazınsallığı/şiirselliği de gözeten bu şiirlerle beslenecek, öte yandan yeteneği el veriyorsa, bu yolda kendi şiirinin kozasını da oluşturabilecektir... İnsanca yaşamayı ve yaşatmayı ilke edinen , savaşı lanetleyip barışı müjdeleyen, sevgi ve dostlukla adaletli paylaşmayı öneren, bu arada umudunu hiç yitirmeyen bir şairin gençlere öğreteceği çok ama çok şey vardır” (Öğr. Gör. Yusuf ÇOTUKSÖKEN, Maltepe Üniv.)
“...Gülsüm Cengiz’in güzel Türkçesi, sade ve akıcı anlatımıyla kaleme aldığı kitabının en belirgin özelliği; kitabının kahramanı Ayşe’ye, içinde bulunduğu yetişkinlerin bile zor göğüsleyebileceği olumsuz koşullara rağmen yaşama sevincini, umudunu ve bu koşullarla mücadele etme ve onları değiştirme gücünü yitirmemesi...” (Prof. Dr. Nuran ÖZYER, Hacettepe Üniv.)
“... Gülsüm Cengiz, ‘Kuşlar Kralı Kim Olacak’ adlı eserinde demokrasinin, demokratik yaşamın çok seslilik, uzlaşmacılık, kendine ve başkalarına saygılı davranma, hoşgörü, sevgi, paylaşımcılık, katılımcılık, iş bölümü gibi ilkeleri masalımsı bir havada ortaya koyduğu ve çocuklarda demokrasi bilincinin gelişmesine katkı sağlayacak ender yapıtlardan biridir” (Yrd. Doç.Dr. Gülsüm UÇAR, Anadolu Üni.)
Evrensel'i Takip Et