06 Ağustos 2020 09:25

Son 5 yılda 18,5 milyon metrekare arazi ve 149 bin mesken yabancılara satıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, son 5 yıl içinde yabancılara 18 milyon 451 bin 99 metrekare arazi ve arsa ile 148 bin 996 mesken satıldığını açıkladı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yabancıların Türkiye’de edindiği taşınmazlarla ilgili soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, son 5 yıl içinde yabancı gerçek kişiler tarafından 18 milyon 451 bin 99 metrekare arazi ve arsa satın alındığını açıkladı. Bakan Kurum, aynı süre içinde ülkemizde 148 bin 996 meskenin de yabancılara satıldığını bildirdi.

ARAZİ VE ARSA VERİLERİ

CHP'li Gürer'in soru önergesini Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü İstatistik Bilgi Sistemi verileri doğrultusunda yanıtlayan Murat Kurum'un açıkladığına göre 1 Ocak 2014 ile 15 Haziran 2020 tarihleri arasında yabancı gerçek kişiler tarafından satış ve benzeri yollarla 18 milyon 451 bin 99 metrekare ana taşınmaz (arazi, arsa vb.) edinildi.

Türkiye’den en çok araziyi 2 milyon 201 bin metrekare ile Suudi Arabistan uyruklular satın aldı.

Bunu 1 milyon 943 bin metrekare ile Mısırlılar takip etti.

Katar, Filistin, Irak, Almanya, Kuveyt, İran, Afganistan ve Azerbaycanlılar, Türkiye'den en çok arazi ve arsa satın alan yabancı uyruklular listesinde ilk 10 sırada yer aldı.

EN ÇOK ARAZİ VE ARSANIN SATILDIĞI İLLER MANİSA VE KONYA OLDU

Yabancı uyrukluların en çok arsa ve arazi satın aldığı illerin başında ise Manisa ve Konya geldi. Manisa’dan 2 milyon 892 metrekare, Konya’dan ise 1 milyon 933 bin metrekare arsa ve arazi satın alındı.

İlk 10 ilde Manisa ve Konya'nın ardından sırasıyla İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Bursa, Antalya, Muğla, Eskişehir ve Edirne yer aldı.

MESKEN VERİLERİ

Türkiye’de son 5 yıl içinde en çok mesken satın alanlar, 23 bin 902 mesken ile Iraklılar oldu.

Iraklıları, 13 bin 55 mesken ile İranlılar ve 11 bin 785 mesken ile Suudi Arabistanlılar takip etti.

Ruslar 9 bin 513 konutla dördüncü sırada yer alırken, Kuveytliler ise 9 bin 262 konutla ilk 5’te yer buldu.

Afganistan, Almanya, Azerbaycan, İngiltere ve Meksika uyruklular ise en çok konut satan alanlar sıralamasında ilk 10’a girdi.

EN ÇOK MESKENİN SATIN ALINDIĞI İLLER İSTANBUL VE ANTALYA OLDU

Son 5 yıl içinde mesken edinen yabancı uyrukluların ilk tercihi 63 bin 969 mesken ile İstanbul oldu.

30 bin 326 konut satışıyla Antalya ikinci sırada yer alırken, bu illeri 8 bin 760 konutla Bursa, 6 bin 916 konutla Ankara ve 5 bin 53 konutla Yalova illeri takip etti.

Yabancı uyrukluların mesken tercihinde Sakarya, Muğla, Mersin, Aydın ve Trabzon ilk 10’da yer buldu.

GÜRER: TARIMA UYGUN ALANLAR YABANCILARA SATILIYOR

Verileri değerlendiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu rakamların içinde Türkiye'deki ortakları aracılığıyla tarım arazisi edinen tüzel kişilerin ve şirket ortaklarının yer almadığını vurguladı.

Gürer, "Şu bir gerçektir ki Türkiye’de verimli tarım arazileri, yabancı uyruklu kişi ve şirketler tarafından kapatılmaktadır" yorumunda bulundu.

“Vatanımızın en güzel yerleri ve verimli arazileri yabancılar tarafından satın alınıyor" diyen Gürer, çiftçinin kendi toprağında yokluktan amele olarak çalışmak zorunda kaldığını söyledi.

Gürer, "Anadolu illerinde ve birçok bölgede iyi tarımı yabancılar yapıyor. Niğde’den 14 adet taşınmaz, 93 bin 671 metre kare arsa yabancılara satılmıştır. Ayrıca İtalyanlara ait binlerce dönüm elma bahçeleri bulunmaktadır. Çiftçimiz topraktan uzaklaşıyor ama yabancı ülkeden gelen yatırımcıya daha cazip koşullarla arazi edinme ve tarım yapma şartları yaratılıyor" dedi.

Gidişatın zamanla kendi topraklarımızda amele, kendi fabrikalarımızda da yabancıların işçisi olacağımızı gösterdiğini ifade eden Gürer, "Yerliyiz, milliyiz derken parsel parsel ülkenin mülk ve arazilerini yabancılara satıyorlar“ şeklinde konuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanlığında bile onlarca vaka iddiası

SONRAKİ HABER

CHP’li Kani Beko: TOKİ İzmir’i de parsel parsel satıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...