06 Ağustos 2020 06:51
Son Güncellenme Tarihi: 06 Ağustos 2020 13:40

Dolar, avro ve altın fiyatları rekor kırdı

Altının gram fiyatı, dolar kurundaki yükselişe paralel olarak 477 lira seviyesine ulaşarak rekor tazeledi. Günü 7,10 TL seviyelerinde açan dolar ise ani yükselişle 7,31 TL’ oldu.

Fotoğraf: Metin Aktaş/AA

Paylaş

Dolar/TL güne yükselişle başlayıp 7,10 seviyesini geride bırakmasının ardından ani yükselişle 7,30’a yaklaştı.

Euro/TL ise aynı dakikalarda yüzde 3,66 yükselişle 8,68 değerinin üzerine çıktı.

Dolara olan talebi kontrol altına almak isteyen Borsa İstanbul, Dolar/TL sözleşmelerinin vade sayısını 16 aya çıkardı.

Altının gram fiyatı, dolar kurundaki yükselişe paralel olarak 478 lira seviyesine ulaşarak rekor tazeledi. Aynı dakikalarda altının ons fiyatı ise 2.049,13 dolardan işlem görüyor.

MERKEZ BANKASI: OYNAKLIĞI AZALTMAK İÇİN TÜM ARAÇLARI KULLANACAĞIZ

Döviz ve altın fiyatlarındaki yükseliş üzerine Merkez Bankası bir açıklama yaparak "Oynaklığı azaltmak için tüm araçları kullanacağız" dedi.

Merkez Bankası’nın açıklaması "Uygulamaya alınan mali ve parasal politikalar küresel salgın hastalığın Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerinin sınırlandırılmasında ve üretken kapasitenin korunmasında başarılı olmuştur. Son dönemde açıklanan veriler iktisadi toparlanmanın güç kazandığına işaret etmektedir. Bu bağlamda Ağustos başı itibariyle iktisadi faaliyetteki normalleşme süreciyle birlikte, hedefli ilave likidite imkânları kademeli olarak azaltılacaktır. Öte yandan, piyasalarda oluşan fiyat gelişmeleri yakından izlenmektedir. Merkez Bankası, fiyat istikrarı ve finansal istikrar temel amaçları çerçevesinde, elindeki bütün araçları piyasalardaki aşırı oynaklığın azaltılması doğrultusunda kullanacaktır. Kamuoyunun bilgisine sunulur" oldu.

İKTİSATÇI SÖNMEZ: YANDAŞLAR UCUZ DÖVİZLE BORÇ ÖDEDİ, FATURAYI HALK ÖDEYECEK

Gelişmeleri Evrensel'e değerlendiren İktisatçı-Yazar Mustafa Sönmez, hükümete yakın patronların 6.85 seviyesinde baskılanan ucuz döviz ile borcunu büyük oranda kapattığını ve bunun faturasının da halka kesileceğini söyledi.

Sönmez şöyle konuştu: “İşin kitabına göre Merkez Bankası para politikası ile faizi kontrol edebilir ama dövize dokunmaması lazım. Ama iki senedir dövizi de aşağı doğru bastırıyorlar. Merkez Bankası kamu bankalarına ucuz fiyatlarla döviz satıyor. Onlar da özellikle dış borcu olan, mega projeleri yapan, muhtelif yap-işlet-devret inşaatlarını yapan firmalara ucuz-bastırılmış dövizi sattılar. Bu Merkez Bankası rezervlerinin 90 milyar dolar bu şekilde harcanmasına da yol açtı. Rezervler eriyince, vitrinde rezerv göstermek için Katar ve Çin’den swap yoluyla döviz borçlandılar. Özel bankalardan swap yoluyla döviz borçlandılar. Bunlar bir nevi dolgu maddesi. Dışarıdan tabii bu fark edildi. Bununla doların 7 lira üzerine çıkmasını önlemeye çalıştılar. Fakat işe yaramadı. Bunu son günlerde Wall Street ve Financial Times rezervin ‘çakma’ rezerv olduğunu yazmaya başlayınca yabancıların kulağına kar suyu iyice kaçtı. Zaten çıkıyorlardı ama çıkışlarını hızlandırdılar. Bunların da artık doları tutma şansları kalmadı. Öncesinde bastırılmış dolarla borçlu yandaşlara epey bir avantadan dolar satıldı. Bugün almaya kalksalardı 7.25’ten alacaklardı, bu hükümet sayesinde 6.80’den aldılar. Borç açıklarını epey kapattılar. Bunun bir de sonuçları var. ‘Dövizi bastırıp, krediyi ucuzlatıp ekonomiyi canlandırıyoruz’ derken patladı.

"İŞSİZLİK, YOKSULLUK KATILAŞIR, TAHRİBAT ARTAR"

Sönmez, “Ekonomide bundan sonra ne olur?​” sorumuza ilişkin öngörülerini de şöyle anlattı: “Bir kere kuru geri çekmek kolay değil. 2018 haziranındaki gibi tırmanış olur ve yatıştırmak için bilinen ilacı uygulayacaklar. Merkez Bankası Türk lirası faizlerini 6-7-8 ne olursa artık artırmak zorunda kalacak. Zaten döviz çıkmış, bir de faiz çıkarsa ekonomi donar. Yatırımlar, satışlar durur. Bankaların açtıkları kredi muslukları kısılır. Ekonomi tekrar çok sert bir daralmaya uğrar. Zaten kırılgandı. Bu iyice durumu zorlaştırır. İşsizliğin, yoksulluğun katılaşmasına neden olur. Uğranılan tahribata yeni tahribatlar eklenir.”

(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Merkezefendi Belediyesi adına sahte kaşeyle evrakta sahtecilik yapıldığı ortaya çıktı

SONRAKİ HABER

Özer Elektrik işçileri: Sendikanın olmadığı bölgede bir kıvılcım yaktık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...