06 Ağustos 2020 06:16

EGEÇEP kurucularından Erhan İçöz: Ormanlara ekonomik değil ekolojik bakmalıyız

Orman yangınlarının yüzde 95'inin insan eliyle gerçekleştiğini belirten EGEÇEP kurucularından Erhan İçöz, "Ormanlara ekonomik değil ekolojik bakmamız gerekir" dedi.

Fotoğraf: Yusuf Soykan Bal/AA

Reklam

Artarak devam eden orman yangınlarına dikkat çeken Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) kurucularından Erhan İçöz, insan eliyle ekolojik dengenin bozulduğunu söyledi.

İçöz, orman yangınlarının yüzde 95'inin insanlardan kaynaklandığını belirterek, yalnızca yüzde 5'inin doğal nedenlerden oluştuğunu kaydetti.

ORMAN YANGINLARI KASITLI

Bazı ormanların kasıtlı yakıldığını belirten İçöz, "Maden alanına daha kolay ulaşmak ve yanan yeri yapılaşmaya açmak gibi nedenlerle ormanlar yakılıyor. Somut bir örnek vereyim. 1990'lı yıllarda Bodrum’da 'Cennet Koyu' vardı ve yandı. Yandıktan bir süre sonra birisi beni aradı ve burada bir etüt yapmak istediğini söyledi. Bu kişi inşaat mühendisiymiş. Bir hafta sonra ormanı yakmaktan tutuklandı. Özellikle sahil bölgelerinde böyle kasıtlı çıkarılan orman yangınları var. Şimdi 'Cennet Koya' giderseniz her yanının yapılaştığını göreceksiniz" diye konuştu.

Orman yangınlardan sonra bir kısım yerde villalar yapıldığını ifade eden İçöz, şöyle devam etti:

"Bir kısım yerde tarlalar oluşuyor ama önemli ölçüde ağaçlandırılıyor. Bunun nedenlerinden bir de orman mühendisleri hükümetin politikasına karşı direnmesidir. Ormancılığı korumaya çalışıyorlar. Orman mühendisleri canla başla ormanları korumaya çalışırken hükümet ormanlardan nasıl yararlanabileceğini hesaba katıyor. Yasalar ormanları korumaya başladı ama son derece yetersiz. O yüzden ormanların korunması için halkımızın bilinçlenmesi gerekir."

EKOLOJİ GÖZÜYLE BAKMAK

"Orman yangınlarına karşı kampanyalar yapmak, erken uyarı sistemlerini geliştirerek erken müdahaleyi mümkün kılmak, uzman personel yetiştirmek, hava söndürme araçları yetersiz bunları artırmak, bir yangın önleme eylem planı hazırlanması ve toplumsal duyarlılığı sağlaması gerekir" diyen İçöz, ormanların genellikle çok sık ağaçlardan oluştuğunu ve bunun seyreltilip yangına dirençli ağaçların çoğaltılması gerektiğini vurguladı.

Ağaçların arasındaki aralık artırıldıkça yangınında yayılma hızının düştüğünü vurgulayan İçöz, "Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) yanan ormanların özel mülkiyete devredildiğini söylüyor. Orman Vakfı'ndan çıkıyor ve özel mülkiyete devrediliyor. Dolayısıyla da bu alanlarda daha sonra yapılaşmalar, tarım gibi faaliyetler, madenler oluşabiliyor. Geçen yıl İzmir’de 6 bin hektar alan yandı ve tamda Efemçukuru Altın madeninin yanındaki bir alan. Orman Mühendisleri yanan  alanların madenlere devredilmesinin yasal olarak  mümkün değil deseler de gözle görülen şeylerde var. Madenler bir miktar teminat yatırıp benim burada madencilik faaliyetim bittiği zaman burayı ağaçlandıracağım diyor. Hatta bununla övünüyorlar. Ekoloji gözüyle bakmak gerekiyor. Ağaç sayısı olarak bakarsanız hiçbir zaman doğru sonuca ulaşamazsınız" diye belirtti.

"BU BİR HÜKÜMET POLİTİKASIDIR"

"Orman artıyor mu azalıyor mu" sorusunu soran İçöz, geçen sene İzmir'deki orman yangınlarında 600 hektar ormanın yandığını hatırlattı.

Orman Mühendisleri Odası’nın yaptığı araştırmada 600 değil 6 bin hektar ormanlık alanın yandığının tespitinde bulunduklarını hatırlatan İçöz, şunları söyledi:

"Bu sorgulanması gereken bir şey. Bu bir hükümet politikasıdır. Hükümet her şeyi böyle güllük gülistanlık göstermeye çalışıyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli diyor ki 'Yanan bütün orman alanlarını ağaçlandırıyoruz.' Bu gerçek mi? Ben bunun gerçek olmadığını düşünüyorum. Ormana ekosistem gibi bakmadığınız zaman her konuda yanılırsınız. Ekosistem bozuluyor, asıl oradan bakmamız lazım. Ormana ekonomik, ekolojik diye bakılmaz bakılmaması gerekir. Peki ne olması gerekir. Sadece ve sadece ömrünü tamamlamış ağaçlar ekonomik yönden değerlendirebilir." (İzmir/MA)

Reklam