Veliler düşünceli: EBA başarısız, önlemler yetersiz

Kovid-19 salgını nedeniyle mart ayında kapanan okulların kapılarını açıp açmayacağı hâlâ belirsizliğini korurken veliler başarısız olan EBA sistemi ile virüs riski arasında kararsız.

06 Ağustos 2020 00:42
Son Güncellenme Tarihi: 06 Ağustos 2020 13:40
Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz günlerde illere gönderdiği genelge ile okulların 31 Ağustos’ta açılacağını duyurdu. Genelgeye göre 31 Ağustos’ta başlayacak olan eğitimde nasıl bir model uygulanacağı ise henüz belirsiz. MEB yüz yüze eğitim, sınıfların seyrekleştirildiği yarı zamanlı eğitim, tamamen online eğitim gibi modeller üzerinde duruyor. MEB bahsedilen tüm modellere hazır olduğunu açıklasa da konu ile ilgili beklentilerini konuştuğumuz veliler başta Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ile EBA TV’nin verimli olmadığını söyledi.

"BU ŞARTLARDA OKULA GÖNDERMEM"

Velilerden Doğan Sakar ile çalıştığı markette konuştuk. Yıllardır okulda temizlik ürünlerinin öğrencilerden beklendiğini anlatan Sakar, “Diyor ki ‘Sen sabunu getir, sen tuvalet kağıdını getir.’ Biz devletten beklerken devlet bizden istiyor” dedi. Markette çalışarak 1700 lira kazandığını söyleyen Sakar, “İki çocuğum var. Biri ortaokulda okuyor, biri lisede okuyor. Evim kira. Nasıl geçinebilirim?” dedi. Adana’da pandemiye dair bir önlem olmadığını ifade eden Sakar, “Minibüsler tıklım tıklım, çoğu insan maske takmıyor. Önlem alınmasını istiyoruz. Bu şartlarda çocuklarımı gönderemem” dedi.

"UZAKTAN EĞİTİM ÇOK BAŞARISIZ"

Arzu Birkalır adlı bir veli de “Çocuğu okula gönderme taraftarıyım çünkü çocuk geri kaldı. Ama uzaktan eğitim ne kadar faydalı? Ders çalışmıyorlar. Çalışan bir anneyim. İlgilenecek vaktim yok. Ama bir yandan da göndermeme taraftarıyım. Çünkü ne kadar tedbir alınacak emin değilim. Sınıflar ikiye bölünüp 3’er gün okula gidecekler diye duydum. Ama bu da ne kadar sağlıklı emin değiliz” dedi. 3 ay boyunca işsizlik ödeneği aldığını ifade eden Birkalır, ücretsiz izne gönderilmiş. Pandemi sürecinde günlük 39 liraya tekabül eden işsizlik ödeneği almış. Okulların açılması ile gündeme gelecek giyim, ayakkabı kırtasiye harcamalarını düşünen Birkalır, “Okullar hazır mı bilgimiz yok. Sadece dezenfektan yeterli olmaz. Okullar salgına hazırlanırken bizden bir talebi olmamalı. Zaten zor bir süreçten geçtik” dedi. İlker Kapucu da “Okular açılsın. Nereye kadar evde duracağız? Hastalanan hastalanacak. Çok artış olursa tedbir alınsın. Sıralarda birer kişi, sosyal mesafe olacak, hocalar sıkı tedbirler alacak” dedi. Üniversitede okuyan öğrencisi olan Tülay İşler de uzaktan eğitimin sorunlu olduğu görüşünde. Gerekli önlemler alınarak üniversitelerin de açılması gerektiğini ifade eden İşler, “Her yerde toplu taşıma, taksilerde kurallara uyulduğu sürece açılabileceğini düşünüyorum. Evde otur otur öğrenci ne yapsın. Ama ne kadar verimli?” dedi. Yüzde yüz rahat olmayacağını ifade eden İşler, “İkilem yaşıyoruz. O da gitmese mutlu olmayacak. Çocuklarımızı göndermek istiyoruz. Ama devlet de önlemlerini alsın. Kaygılıyız ama hayat devam ediyor. Herkes gibi bu ikilemi yaşıyoruz” dedi.

"DEZENFEKTE EDİYORLAR AMA NEREYE KADAR?"

Pandemiden dolayı okulların açılmasını istemediğini ifade eden Dilara Başar da salgının hâlâ devam ettiğini söyledi. Ne kadar önlem alınsa da çocukların hep bir arada olacağını ifade eden Başar, “Okullarda nasıl önlem aldılar, onu merak ediyoruz. Dezenfekte ediyorlar ama nereye kadar? Çocuklar aynı kapıyı tutacaklar, sıraya oturacaklar, birbirlerine değecekler. Kışın bunlar devam edecek. Tüm bunlardan dolayı çok çok kaygılıyız” dedi. Öte yandan EBA’nın da yeterli olmadığını ifade eden Başar, “Ona da bağlanamıyoruz. Biz hiç giremedik. Verim alamadık. Çocuk ödevini yapmaya çalışıyor. Ama bağlanamıyoruz” dedi. Okulda hijyen ürünlerinin kendilerinden beklendiğini anlatan Başar, “Elimizden gelen ne ise yapacağız. Bizim de bütçemiz belirli. Ama masraflar artacaktır. Okullarda öğrenci sayıları düşürülmeli. Oturulan sıralara mesafe konulmalı” dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Sivas Katliamı davasında Doğu Perinçek'in dinlenmesi talebi reddedildi

SONRAKİ HABER

Eczaneye pompalı tüfekle saldırdı, "İçeride kimse yoktu" dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa