05 Ağustos 2020 06:37

“Şırnak’taki yangınlara müdahale ‘özel güvenlik bölgesi’ denilerek engelleniyor”

HDP milletvekilleri bölge illerinde süren yangınlara müdahale edilmemesine, müdahale etmek isteyen halkın engellenmesine tepki gösterdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Şırnak merkez ve ilçelerinin kırsal alanlarında son 3 aydır orman yangınları aralıklarla sürüyor. Askerlerin top atışı ve açtığı ateş sonrası Gabar, Cudi ve Besta'da başlayan orman yangınları sürerken, bu yangınlarda binlerce ağaç küle döndü. "Özel Güvenlik Bölgesi" ilan edilerek, yasaklanan bölgelerdeki onlarca yangından Gabar Dağı ve Cudi Dağı eteğinde çıkan iki yangın yurttaşların müdahaleleriyle söndürülmüştü. Besta bölgesindeki Şerevan Yaylası ve çevresindeki 6 noktada devam eden yangın ise 5 gündür sürüyor. HDP Şırnak milletvekilleri Hasan Özgüneş ve Hüseyin Kaçmaz, yangınlara müdahale edilmemesine tepki gösterdi.

“ORMANLARIMIZI BİLİNÇLİ OLARAK YAKIYORLAR”

HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, “Her yıl yaz mevsiminde güvenlik güçleri tarafından ‘güvenlik’ ve ‘operasyon’ gerekçeleri ile Kürt coğrafyası bombalanıyor. Bilinçli olarak ormanlarımızı, ağaçlarımızı yakıyorlar. Bununla birlikte bölgede yaşayan insanların yaşam şartlarını zorlaştırıyorlar” dedi.

Saldırıların son zamanlarda daha da arttığına dikkati çeken Özgüneş, “Halkın yangını söndürmesine dahi izin vermiyorlar. AKP hükümetinin yangını söndürmek gibi bir çabası da yok. Ama Türkiye’nin herhangi bir yerinde bir yangın çıktığında, bütün imkanlardan yararlanıp yangını söndürüyorlar. Bu da bizlere şunu gösteriyor ki; Kürt doğasına yönelik ciddi bir düşmanlık besliyorlar” ifadelerini kullandı.

“ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ OLDUĞU İÇİN MÜDAHELE EDİLEMİYOR”

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz ise yangınların AKP’nin çözümsüzlük politikasının bir parçası olduğunu dile getirdi. Bazı yangınların operasyonlar sonucu, bazılarının ise karakollardan yapılan top  atışları sonrası çıktığına dikkat çeken Kaçmaz, “Yangınların sebebi güvenlik politikalarıdır. Yetkililere bu yangınları söndürün diyoruz, söndürmüyorlar. Müdahale dahi etmiyorlar. Ormanlar yandığında hukuk normları gereği ilgili kurumların bu yangınları söndürmeleri gerekirken, maalesef 'Özel güvenlik alanları' olduğu için kurumlar yangına müdahale edemiyor. İzmir, Bursa ve Manisa  gibi yerlerde yangınlar çıktığında 'Yüreğimiz yanıyor' diyenler Cudi ve Gabar'da ki yangınları kendi elleriyla çıkarıyorlar. Söndürmedikleri gibi halkın söndürmesini de engelliyorlar” dedi. (Şırnak/MA)

ÖNCEKİ HABER

Siirt Belediyesinin HDP'li meclis üyesi Mehmet Zekeriya Çığır gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Uzaklaştırma kararına rağmen eve zorla girip eşini bıçaklayan erkek serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa