04 Ağustos 2020 14:38
Son Güncellenme Tarihi: 07 Ağustos 2020 21:36

Lübnan'da Beyrut Limanında patlama: 191 kişi öldü, yaklaşık 6 bin kişi yaralandı

Lübnan'da Beyrut Limanı yakınlarında büyük bir patlama meydana geldi. Patlamaya yüksek patlayıcı materyalin bulunduğu depoda çıkan yangının sebep olduğu açıklandı.

Fotoğraf: Houssam Shbaro/AA

Paylaş

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Beyrut Limanı yakınlarında büyük bir patlama meydana geldi. Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Avn patlamaya, 6 yıldır liman bölgesinde yeterli güvenlik önlemi alınmadan tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını açıkladı. Lübnan Sağlık Bakanı Müsteşarı Rıza el-Musavi, Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamada 191 kişinin öldüğünü, yaralı sayısının ise 6 bine ulaştığını belirtti.

Yaralılar arasında 120 kişinin durumunun kritik olduğuna ve kayıp kişileri arama çalışmalarının devam ettiğine dikkati çeken Musavi, "Ölü sayısı artabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Başkentin hastanelerinin yaralılarla dolu olduğu belirtilirken resmi açıklamalara yansımayan çok sayıda kayıp da olduğu bildiriliyor. Lübnan hükümeti, depolama ve güvenliği denetleyen tüm Beyrut liman yetkililerine ev hapsine alınmaları kararını verdi.

Patlamaya ilişkin açıklama yapan Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, 6 yıldır liman bölgesinde yeterli güvenlik önlemi alınmadan tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını söyledi. Öte yandan Lübnan Emniyet Müdürü Abbas İbrahim, Lübnan Yüksek Savunma Konseyi'nin toplantısı sonrası yaptığı kısa açıklamada, söz konusu amonyum nitratın Afrika'ya gönderilmek üzereyken limanda infilak ettiğini açıkladı. 

Patlamanın Lübnan'da son 5 yılda yaşanan en büyük patlama olduğu bildiriliyor. Beyrut'taki patlamanın ardından havaya karışan kimyasal ve zehirli gazların etkileri tartışılıyor. 

"YÜKSEK PATLAYICI MADDE DEPOSUNDA MEYDANA GELEN BİR PATLAMA"

LBCI News'in aktardığına göre Binbaşı General Abbas İbrahim, patlamanın olduğu bölgeye giderek açıklama yaptı. İbrahim patlamanın liman depolarında uzun yıllardır bulunan patlayıcı maddelerden kaynaklandığını açıkladı. İbrahim, "Görünüşe göre yıllarca el konulan yüksek patlayıcı madde deposunda meydana gelen bir patlama" ifadelerini kullandı.

Olay yerine giden Beyrut Valisi Mervan Abbud da yangına müdahaleye giden bir itfaiye ekinin kaybolduğunu söyledi, limandaki patlamayı Hiroşima ve Nagazaki'ye benzetti.

LBC televizyon kanalına bağlanan Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, patlamanın 'çok sayıda yaralanmaya' ve büyük hasara neden olduğunu söyledi.

Öte yandan, Beyrut Valisi Mervan Abbud da gazetecilere yaptığı açıklamada, patlamanın meydana geldiği yerin yakınındaki Charles Helu Köprüsü'nde çatlaklar oluştuğu yönünde bilgilerin geldiğini söyledi.

Abbud, vatandaşlardan köprüden uzak durmalarını istedi.

Lübnan'daki Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlama nedeniyle Yüksek Savunma Konseyi, başkent Beyrut'u "felaket bölgesi" ilan etti.

EV HAPSİ KARARI

Lübnan hükümetinin, 2014 yılından bu yana ‘depolama ve güvenliği denetleyen’ tüm Beyrut liman yetkililerinin ev hapsine alınmaları kararını aldığı ifade edildi.

Beyrut Valisi Mervan Abbud televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamanın yol açtığı zararın 10 ila 15 milyar doları aşabileceğini belirtti.  Vali, patlamayı "Lübnan'ın modern çağda yaşadığı en büyük kriz ve felaket" olarak nitelendirdi.

Beyrut Valisi Mervan Abbud, daha önce yaptığı açıklamada Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamanın 3 ila 5 milyar dolar zarara yol açtığını belirtmişti.

ZEHİRLİ GAZ UYARISI

Lübnan'daki ABD Büyükelçiliği, Beyrut Limanı'nda dün meydana gelen patlama nedeniyle ülkede yaşayan Amerikan vatandaşlarına zehirli gaz uyarısında bulundu. 

Elçilikten yapılan yazılı açıklamada, "patlamada  zehirli gazların açığa çıktığına dair haberlerin olduğu belirtildi ve vatandaşlara evlerinde kalmaları ve mümkünse maske kullanmaları uyarısı yapıldı.

2 BİN 750 TONLUK AMONYUM NİTRAT

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Aun, açıklamasında 2 haftalık bir olağanüstü hal ilan edilmesi gerektiğini kaydetti. Aun, hükümete yarın acil toplanma çağrısında bulundu.

Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 2 bin 750 tonluk amonyum nitratın güvenlik önlemleri olmaksızın 6 yıl bir depoda saklanmasının 'kabul edilemez' olduğunu ifade ederek, sorumluların cezalandırılacağını belirtti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Beyrut'taki şiddetli patlamanın ardından Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Yüksek Savunma Konseyini topladı.

"AFRİKA'YA GÖNDERİLMEK ÜZEREYKEN İNFİLAK ETTİ"

Öte yandan Lübnan Emniyet Müdürü Abbas İbrahim, Lübnan Yüksek Savunma Konseyi'nin toplantısı sonrası yaptığı kısa açıklamada, söz konusu amonyum nitratın Afrika'ya gönderilmek üzereyken limanda infilak ettiğini söyledi.

"MOLDOVYA BANDIRALI GEMİNİN KARGOSUNA EL KONULDU"

Gazeteci Fehim Taştekin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Eylül 2013’te Moldovya bandıralı bir gemi 2750 ton amonyum nitrat yüküyle Batum’dan Mozambik’e gitmek üzere yola çıkıyor. Arıza nedeniyle Beyrut limanına yanaşıyor. Aramada el konulan kargo ambara boşaltılıyor. Gemi de gerekli işlemler için limanda tutuluyor. Beyrut’u yıkan kargo!" ifadelerine yer verdi.

BEYRUT'TA İKİ HAFTA OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Lübnan Yüksek Savunma Konseyi, başkentte 2 hafta olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın daveti üzerine gerçekleşen toplantının akabinde Savunma Konseyi'nden yapılan açıklamada, Beyrut'ta 18 Ağustos'a kadar 2 haftalık OHAL ilan edilmesine karar verildiği belirtildi. 

Konsey ayrıca, ordunun, Beyrut'ta güvenliği sağlama görevini üstlenmesini, iç güvenlik güçleri, gümrükler, liman ve havalimanlarındaki silahlı güçler, silahlı koruma birlikleri ve itfaiyecilerin ordunun denetimine verilmesini kararlaştırdı.

Alınan kararlar arasında ayrıca, "yaralıların hastane masraflarının karşılanması için hastanelere fon tahsis edilmesi, hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödenmesi, patlamada buğday silolarının zarar görmesi nedeniyle buğday tedarikinde bulunulması, ithalat ve ihracat faaliyetinin devam etmesi için Trablus Limanı'nın hazır hale getirilmesi, oluşan zararın tespit edilmesi için Lübnan ordusuyla koordine içinde Yüksek Yardım Komisyonu oluşturulması ve bu komisyonun evleri kullanılamayacak duruma gelen ailelere barınak sağlaması, yabancı ülkelerden gelecek yardımlar için özel bir fon kurulması" yer aldı.

Yüksek Savunma Konseyi daha önce de Beyrut'u felaket bölgesi ilan etmişti.

LÜBNAN BAŞBAKANI DİYAB: SORUMLULARDAN HESAP SORULACAK

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamayı "felaket" olarak nitelendirerek, sorumluların bedelini ödeyeceğini söyledi. Diyab, patlamanın ardından yaptığı açıklamada, "Lübnan'da bugün yaşanan felaketin (Beyrut'taki patlama) sorumlularından hesap sorulacak" dedi. Başbakan Diyab, 2014'ten bu yana limanda bulunan tehlikeli depo hakkında gerçekleri açıklayacaklarını belirtti.

Başbakan Hassan Diyab patlama nedeniyle ülkede çarşamba günü için "ulusal yas" ilan etti.

DÜRZİ LİDER CANBOLAT, HÜKÜMETİ SUÇLADI

Lübnan'daki Dürzi İlerlemeci Sosyalist Partisi lideri Velid Canbolat, Lübnan'daki Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlama nedeniyle hükümeti suçladı. Twitter hesabından açıklama yapan Canbolat, "Soruşturmanın sonucunu bekliyoruz ancak bu patlayıcı maddeler kim için buraya getirildi ve neden bu kadar uzun süre bu limanda kaldı." ifadesini kullandı.

Canbolat, açıklamasında "Bu hükümet ile onun yerel ve bölgesel koruyucuları, Lübnanlılar için bir lanet ve uğursuzluktur." değerlendirmesinde bulundu ancak ayrıntı vermedi.

MİLLETVEKİLİ HAMADE: BU YÖNETİMLE BAĞIMIN OLMASINI İSTEMEDİĞİM İÇİN İSTİFA EDECEĞİM

Demokratik Buluşma Partisi Milletvekili Hamade, Lübnan'ın MTV televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "Bu yönetim ile hiçbir bağımın olmasını istemediğim için bugün meclisteki görevimden istifa edeceğim." dedi. İstifa etmesi gereken ilk kişinin Cumhurbaşkanı Avn olduğunu savunan Hamade, bu yönetim karşısında sessiz kalmaya devam edemeyeceklerini aktardı.

LÜBNAN HİZBULLAHI: SİLAH DEPOLARIMIZIN HEDEF ALINDIĞI İDDİASI GERÇEK DIŞIDIR

AA'nın haberine göre Lübnan Hizbullah'ı başkent Beyrut'taki patlamanın kaynağının, İsrail tarafından kendilerine ait silah depolarına yönelik gerçekleştirilen bir saldırı olduğu iddiasını yalanladı. Hizbullah'a yakın kaynaklar ülkenin yerel medyasına yaptığı açıklamada, Beyrut'taki patlamanın, kendilerine ait silah depolarında meydana geldiği ve saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

İsrailli yetkililer Lübnan'ın başkenti Beyrut’taki patlamayla Tel Aviv'in bir ilgisinin olmadığını iddia etti. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen İsrailli yetkililer, yerel basına yaptıkları açıklamalarda, Tel Aviv'in Beyrut'taki patlamayla bir ilgisi olmadığını öne sürdü.

GÜVENLİK KAYNAKLARI "HAVAİ FİŞEK DEPOSU" DEDİ

The National çalışanı Joyce Karam Twitter'dan yaptığı paylaşımında son 15 dakikada 2 patlama meydana geldiğini bildirdi. Karam'ın paylaşımında Lübnan'daki güvenlik kaynaklarının yerel basına “havai fişek deposu”nda patlama olduğu yönünde açıklama yaptığı bilgisi yer aldı. Karam, patlama noktasından 10 km boyunca hasar bildirildiği bilgisini paylaştı.

50 TONLUK PATLAYICI MADDENİN 9 YILDIR DEPOLARDA TUTULDUĞU İDDİASI

Gazeteci ve Evrensel Yazarı Hediye Levent, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Lübnan basınında limanda yaklaşık 9 yıldır bulunan 50 ton civarında yüksek riskli patlayıcı madde olduğu ve bunların patlamaya sebep olabileceğine dair 4 ay önce rapor hazırlandığının öne sürüldüğünü belirtti. Lübnan basını resmi kaynaklara dayandırdığı haberlerinde Beyrut'ta patlamaya sebep olan 50 tonluk patlayıcı maddenin kaçakçılık yapan gemilerden ele geçirilmiş olduğu, 9 yıldır depolarda tutulduğu, içlerinde patlayıcı madde ve nitrat olduğu iddia ediliyor. 

Paylaşımlarında hastenelerin durumuna ilişkin bilgi veren Levent, "Lübnanlı doktor arkadaşım patlamada çok sayıda insanın yaralandığını, hastanelerin yetersiz olduğunu söyledi. Korona ve neredeyse bir yıldır devam eden ekonomik-siyasi kriz sebebiyle hastanelerde zaten sıkıntı vardı" dedi. 

"PATLAMANIN SONUÇLARI AĞIR OLACAK"

Levent devamında, "Beyrut'ta patlamanın olduğu noktanın haritası. Bir büyük ve birkaç küçük patlama olduğu belirtiliyor. Patlama limanda oldu. Yakıt yüklü tankerler, yanıcı madde taşıyan konteynerler vs bulunuyor" bilgisini paylaştı. Hediye Levent, Beyrut'taki patlamanın etkisi çok ağır olacağını belirterek "Lübnan'da ekonomi bir süredir çökmüş durumda. Zaten ekonomisi turizm, bankacılık, hizmet sektörü gibi kalemlere dayanıyor. Patlamada harap olan liman en önemli gelir kaynaklarından biriydi" değerlendirmesinde bulundu. 

Levent patlama sonrası çok sayıda cevapsız soru olduğunu belirterek şu soruları sıraladı:

  • "Depolardaki 50 ton patlayıcının tamamı nitrat mı? Kaç yıldır depoda? 6 yıl mı 9 yıl mı?
  • Hangi gemide-gemilerde yakalandı?
  • Bu miktarda nitratı kim nereye götürüyordu veya nereden getiriyordu? 
  • Depolardaki nitratın patlama riskine dair rapora rağmen neden tedbir alınmadı?
  • Depolardaki ilk patlama nasıl gerçekleşti? İhmal + sabotaj olabilir mi?
  • En önemli soru da şu sanırım: Lübnanlılar bu soruların cevabını öğrenebilecek mi?" (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Denizli havalimanında güvenlik görevlisinin koronavirüs testi pozitif çıktı

SONRAKİ HABER

Kadınlar tüm yurtta alanlarda: İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...