04 Ağustos 2020 17:10

Çankaya Belediyesi, halka yalan söyledi: "2017" diye paylaşılan fotoğraf 2020'den

Çankaya Belediyesi, Kuğulu Park'taki kuruyan ağaçların 2017'de yaptıkları budama sayesinde "yeşerdiğini" öne sürdü. Ancak belediyenin 2017'de çekildiğini belirttiği fotoğraf 7 Temmuz 2020'den.

Çankaya Belediyesinin 2017'den olduğunu iddia ettiği fotoğraf, 7 Temmuz 2020'de çekildi.

Paylaş

Çankaya Belediyesi, Mezopotamya Ajansında (MA) dün Zemo Ağgöz imzasıyla yayımlanan “Kuğulu Park’ta ‘budanan’ ağaçlar yeşermeyecek” başlıklı haberin gerçeği yansıtmadığını öne sürüp, Twitter hesabından 2017 ve 2020'de çekildiğini iddia ettiği iki fotoğraf paylaştı. Ancak belediyenin "2017" diye paylaştığı fotoğraf MA'nın ve 7 Temmuz 2020'de çekildi.

HABERDE AĞAÇLARIN HÂLÂ YEŞERMEDİĞİNİN ALTI ÇİZİLİYORDU

Evrensel'de de "Kuğulu Park’ta ‘budanan’ ağaçlar bir daha yeşermeyecek" başlığıyla yayımlanan haberde, belediyenin Kasım 2017'de yaptığı yanlış budamayla zarar gören ağaçların aradan 3 yıl geçmesine rağmen yeşermediği, yeşeren ağaçların ise eski halini almadığı ve parkın banklara gölge düşmez hale geldiği aktarılıyordu.

Haberde, Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği üyesi Orman Mühendisi Ahmet Demirtaş'ın “Bu park, içinde 80-90 yaşlarında çok yaşlı ağaçların olduğu bir park. Ağaçların budamadan önceki halini düşünecek olursak yere hiç güneş değmeyen, gelen herkesi rahat, serin bir ortamda barındıran bir parktı. Böyle bir budama olmaz. ‘Bu ağaçların bir kısmı yeşerse bile eski durumuna gelmez, burayı tekrar gölgelemez’ demiştik. Gelmedi” görüşü de yer alıyordu.

"2017" DİYE PAYLAŞILAN FOTOĞRAF 1 AY ÖNCE ÇEKİLDİ

Mezopotamya Ajansı ve Evrensel'in yanı sıra pek çok mecrada ve sosyal medya hasabında paylaşılan haber üzerine Çankaya Belediyesi bugün, Twitter üzerinden bir paylaşım yaptı.

"Kuğulu Park 2017 yılında yaptığımız budamadan sonra daha da yeşil... İlk budamanın ardından çekilen ve bugün çekilen fotoğraflar..." notu düşülen paylaşımda 2017 ve 2020'de çekildiği öne sürülen 2 fotoğraf yer aldı.

Ancak belediyenin 2017'de çekildiğini söylediği fotoğraf, MA tarafından haber ile birlikte servis edilen fotoğraflardan biri. Fotoğrafın EXIF (Exchangeable Image File) bilgilerine, yani çekim detaylarına bakıldığında, çekildiği makine ile diyafram ve enstantane değerlerinin yanı sıra 7 Temmuz 2020'de saat 12.28'de kaydedildiği görülüyor.

"2020" DİYE PAYLAŞILAN FOTOĞRAFTA DA KURUMUŞ AĞAÇLAR GÖRÜNÜYOR

Belediyenin paylaşmında dikkat çeken noktalardan biri de 2017'den olduğunu öne sürdüğü fotoğrafta yer alan kurumuş ağaçların 2020'den olduğu öne sürülen fotoğrafta da aynı halde yer alması.

Fotoğraflar, ağaçların konumları dikkate alınarak yeniden ölçülendirilip hizalandığında yeşerenin haberde sözü geçen ağaçlar olmadığı açıkça görülüyor.

Yine belediyenin "2020" diye paylaştığı fotoğrafta, kuruyan ağaçların başka bir ağacın dal ve yapraklarının arkasında bırakılması da dikkat çekiyor.

AJANSA GÖNDERİLEN AÇIKLAMADA DA "YEŞİLLENDİ" İDDİASI YİNELENİYOR

Belediye tarafından MA'ya gönderilen açıklamada da haberin gerçeği yansıtmadığı ileri sürülerek, "Kuğulu Park’taki ağaçlar budama işleminden sonra daha da gençleşmiş ve yeşillenmiştir" iddiası yineleniyor.

Belediyenin açıklamasında şu ifadeler yer alıyor:

“2017 yılı Ağustos ayında, biri ağır 3 kişinin yaralanmasına sebep olan park içindeki bir ağacın devrilmesinin ardından Orman Genel Müdürlüğü ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan budama işlemleri için izin alınmıştır. Orman Genel Müdürlüğü ekiplerinin parkta yaptığı incelemede bazı ağaçların kuruduğu ve bazılarının da kurumak üzere olduğu tespit edilmiştir. Alınan izinler üzerine ağaçların kurtarılması amacıyla budama yapılmıştır. Biyolojik ömrünü dolduran ve sert zeminde bulunduğu için kurumak üzere olan bazı ağaçlar budamaya rağmen kurtarılamamıştır. Kuğulu Park’ta yapılan budamadan sonra parkın uzantısında bulunan Polonya Büyükelçiliği de aynı tarihlerde bahçesindeki ağaçları budamıştır. Yapılan budamalardan sonra ağaçların canlandığı ve daha yeşil bir hal aldığı görülmüştür. Kuğulu Park’taki ağaçlar budama işleminden sonra daha da gençleşmiş ve yeşillenmiştir. Ayrıca parkta can güvenliğini tehdit eden bir durum kalmamıştır.”

RAPORLAR BELEDİYEYİ YALANLIYOR

Ancak, konuya ilişkin daha önce hazırlanan raporlar, belediyenin iddialarını yalanlıyor. Bu iddialardan biri de “biyolojik ömrünü dolduran ve sert zeminde bulunduğu için kurumak üzere olan bazı ağaçlar budamaya rağmen kurtarılamamıştır” iddiası.

Peyzaj Mimarları Odası, Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği ve Kavaklıkderem Derneği tarafından hazırlanan 25 Aralık 2017 tarihli raporda, “budama” adı altında yapılan işleme ilişkin “ağaçların gövdelerinden kesilerek doğrandığı” tespiti yer alıyor.

Raporda, şu tespitlere yer veriliyor:

“Yapılan işleme bakıldığında ağaçların budanmadığı gövdelerinden kesilerek deyim yerindeyse doğrandığı ortadadır. 46 adet ağacın kesilmesi sonucunda parkın görünümü tümüyle değişmiş ve çirkinleşmiştir. Geniş yapraklı ağaçların sürgün verme yeteneğinden yararlanarak, belirli bir yükseklikten kesilmesi, bu işlemin 10-15 yıl aralıkla yinelenmesi işlemine ‘tetar işletmeciliği’ denir. Anadolu köylüsü kavak ve söğüt ağaçlarında ‘tetar işletmeciliği’ uygulaması yaparak yakacak odun ve yapı malzemesi üretir. Ancak böyle bir uygulamayı parklarda yapmak doğru bir seçim değildir. Elma armut gibi meyve ağaçları yaşlanıp verimden düştüğünde (yeniden sürgün vereceği için) ağaçlar gövdesinden veya kalın dallarından kesilir. Bu uygulamayla bir süre daha meyve alınabilir. Kuğulu Park örneğinde bu yöntemi uygulamak doğru olmaz. Kısaca söyleyecek olursak; budama uygulamalarında belirlenmiş olan amaç, ağacın türü, sağlığı ve bulunduğu yer önemlidir.”

Aynı kurumlar tarafından Ağustos 2019'da açıklanan 2’nci raporda da belediyenin yaptığı “budama” hakkında “acımasız bir işlem” deniliyor.

Söz konusu raporda da şu ifadelere yer veriliyor:

“Çankaya Belediyesi sorumluluğunda olan Kuğulu Park, Kasım 2017 tarihinde ‘budama’ adı altında acımasız bir işleme uğramıştı. Yapılan işlem yerinde incelenerek 25.12.2017 tarihinde ‘Kuğulu Park Ağaçlarının Budanmasına! İlişkin İnceleme Yazanağı’ hazırlanarak Belediyeye ve kamuoyuna sunulmuştu. Budama sınırlarının çok ötesindeki işlemi ‘budama’ değil ‘doğrama’ olarak nitelediğimiz yazanağa Belediye yetkililerinden bir yanıt alınamamıştır. Buradan Çankaya Belediyesi’nin yaptığı eylemi savunduğu çıkarılabilir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Akdeniz Üniversitesi'ne "Özel Yetenek Sınavlarının kaldırılmasının sebebi ne?" sorusu

SONRAKİ HABER

Yatması gerekmeyen Kovid-19 hastasına filyasyon ekibi ilaç tedavisi düzenleyebilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...