05 Ağustos 2020 00:43

TTB İSİH Sekreteri Dr. Ercan Yavuz: Dardanel’de üretim durdurulmalıydı

TTB İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kolu Sekreteri Dr. Ercan Yavuz, alınmayan önlemlerin üretim ortamlarında vaka sayısının artması olarak karşılık bulduğunu ifade etti.

Görsel: 'Balık Uzmanı' adlı YouTube kanalında yayımlanan 'Dardanel Çanakkale Fabrika' adlı videodan alınmıştır

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

TTB İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kolu Sekreteri Dr. Ercan Yavuz, onlarca koronavirüs vakasının tespit edildiği Dardanel’de üretimin sürmesinin yanlış olduğunu vurguladı. “Toplumdan izole etmek doğru bir karar olabilir ama aynı üretim bantlarında toplu bir şekilde üretimin devam etmesi açıklanamaz” diyen Yavuz, devletin salgınla mücadelede tüm sorumluluğu bireyin üstüne yüklediğini ifade etti.

Kovid-19 ile mücadelede işyerlerinin, servislerin ve ev içinin de dikkate alınması gerektiğini ifade eden TTB İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kolu Sekreteri Dr. Ercan Yavuz, “Devlet Kovid-19 ile mücadelede kendini öncülük etmekten çekerek tüm sorumlulukları bireyin kendisine bırakmıştır” dedi.

Özellikle işçi sayılarının 600 ila 1000 civarında olduğu fabrikalarda toplu Kovid-19 vakalarının mart-nisan-mayıs aylarına göre arttığına dikkat çeken Yavuz, “İş yerlerinin önceliği çalışanların sağlığını korumak ve birçok önlemi de beraberinde almak olmalıdır. Üretim sürecini ayakta tutabilmek için çalışanların sağlığını korumak gerekiyor ve işyerleri için önerdiğimiz salgınla mücadeleye destek verilmesi gerekiyor” diye konuştu. 

"TEMASLI İŞÇİLERİN ÇALIŞTIRILMASI KORUMA SAĞLAMAZ"

Bu noktada işyeri hekimlerinin patron baskısından ve maliyet artışlarından bağımsız olarak önlemler alması gerektiğini belirten Yavuz, “Çalışanları evlerine Kovid-19’dan korunmuş olarak göndermek, servis ortamını ve ev halkını korumak hem işyerinin hem de işyeri hekiminin önünde birincil görev olarak duruyor. Aynı zamanda üretim bandının ve üretim alanının da steril olması gerekir” dedi.

Tanıları pozitif çıkan işçilerin izolasyonu ve temaslılara yönelik yapılması gerekenlerin ise ilgili yönergelerde ayrıntılı olarak belirtildiğine ancak uygulanmadığına değinen Yavuz, “Temaslı işçilerin işyerlerinde tutulması ve çalıştırılması kimse için koruma sağlamayacaktır. Halihazırda çok sayıda pozitif vaka oluşmuşken ve işyerlerinde izolasyonun uygulanma ciddiyetinde sorunlar yaşanırken bunlara bağlı olarak da vaka artışları olacaktır” dedi.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının üzerine düşen görevlerin de altını çizen Yavuz, “İlgili bakanlıklar önlemlerin uygulanmasını tavsiye etmek yerine uygulanıp uygulanmadığını denetlemeli ve bu önlemlerin mutlak sağlayıcıları olmalıdır” diye konuştu.

"DARDANEL’DE ÜRETİM DURDURULMALIDIR"

Çanakkale İl Hıfzısıhha Kurulunun onayıyla temaslı ya da pozitif çıkan işçileri iki hafta boyunca geceleri yurtlarda tutup gündüzleri ise çalıştırma kararı alan Dardanel fabrikasına da değinen Yavuz, “Çoğunun kadın olduğu ve bin kişinin çalıştığı bu fabrikada bulaşıcılığın artmaması için işçiler misafirhane, yurt gibi yerlerde karantina altına alınmıştır. Bu demek oluyor ki işçilerin içinde; tespit edilemeyen ve toplumu hasta edecek Kovid-19 hastaları ve taşıyıcıları var. Toplumdan izole etmek doğru bir karar olabilir ama aynı üretim bantlarında toplu bir şekilde üretimin devam etmesi açıklanamaz. Bu fabrikada yaygın tarama testi yapılarak virüs taşıyanların çalışmasına izin verilmemesi, temaslı ve yakın temaslılar dahil 14 gün izolasyon uygulanması gerekiyor. Dardanel üretimi hayati öneme sahip değil bu noktada, üretim durdurulmalıdır. Toplumun genelinde hiçbir önlem alınmadığı için salgın, üretim ortamlarında vaka sayısının artması olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

"BAYRAM SONRASI VAKALAR ARTACAK"

Bayram sonrası sağlık siteminin yükünün artacağına ve işyerleri dahil toplumun birçok kesiminde Kovid-19 vakalarının da yayılacağına dikkat çeken Yavuz, “Artık işyeri hekimlerinin işlerinin daha da zorlaşacağını öngörüyoruz. Kendisi de işçi olan işyeri hekimleri işçi sağlığını sonuçları üzerinden tartışmak yerine kapitalist üretim sürecinde hangi etkenlerin bizim sağlığımızı bozduğunu sorgulamaları gerekiyor” diyerek sağlık çalışanlarının yorgunluğunun hesaba katılmasını ve yüklerinin de azaltılması gerektiğini dile getirdi.

KİŞİSEL ÖNLEMLER

Hastalıkla en etkili mücadelenin hasta olmamak olduğunu ifade eden Yavuz, “Bayram, düğün, cenaze, ev ziyareti, yakınlarının hastalanması ve tedavisi halinde dışarıdan işyerlerine bulaş tehdidi geliyor” dedi. Normal hayatta maske, mesafe ve dokunmayarak çok basit bir şekilde önlemlerin alınacağına da vurgu yapan Yavuz, “Geç uyumayın, erken kalkın, günü planlayın. İş dışında sizi tehdit eden aktiviteler değil, kendinizi iyi hissettirecek aktivitelerde bulunun. Abur cuburdan uzak durun, sizi koruyacak meyve gibi yiyecekler tüketin” önerilerinde bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Mardin’de bir çocuğun silahla oynarken yaşamını yitirdiği iddia edildi

SONRAKİ HABER

“Sonraki sene için yetersiz kaldık”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...