03 Ağustos 2020 11:09

Halk başkanlık sistemi de istemiyor erken seçim de

Avrasya Araştırma'nın siyaset gündemi araştırmasına göre ankete katılanların yüzde 58,9'u "Parlamenter sistem" istiyor. Seçim isteyenlerin oranı ise yüzde 33,5'te kaldı.

TBMM | Fotoğraf: Mehmet Ali Özcan / AA

Paylaş

Avrasya Araştırma 25-29 Temmuz arasında yaptığı siyaset gündemi araştırmasını açıkladı. 2 bin 460 kişi ile yapılan ankette "Parlamenter sistem ile bugünkü başkanlık sistemi arasında referandum yapılsa tercihiniz hangisi olur?" sorusuna katılanların yüzde 58,9'u "Parlamenter sistem" yanıtını verdi. "Başkanlık sistemi" diyenlerin oranı yüzde 32’de kaldı.

Ankette katılımcılara "En çok beğenilen genel başkan kim?", "Erdoğan'ı başarılı buluyor musunuz?", "Erken seçim olur mu?", "Erken seçim olsa Erdoğan kazanır mı?" soruları da soruldu.

DAVUTOĞLU BABACAN’I GEÇİYOR

Ankette yöneltilen, "En çok hangi genel başkanı beğeniyorsunuz" sorusuna "Erdoğan'ı beğeniyorum" diyenlerin oranı 37,8 olurken, "Beğenmiyorum" diyenlerin oranı yüzde 42,1 oldu. "Ne beğeniyorum ne beğenmiyorum" diyenlerin oranı ise yüzde 20,1'de kaldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun beğeni oranı yüzde 32,4 olurken "beğenmiyorum" diyenler yüzde 46,3 diye belirlendi. "Ne beğeniyorum ne beğenmiyorum" yanıtı ise yüzde 21,3 çıktı.

Ankette, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in beğeni oranı yüzde 21,9, Edirne Cezaevi’nde tutulan HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın beğeni oranı yüzde 15,3, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin beğeni oranı yüzde 15, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun beğeni oranı yüzde 11,2, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun beğeni oranı yüzde 9,9, Demokrasi ve Atılım Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın beğeni oranı yüzde 4,1 olarak ölçüldü.

Araştırmada sorulan, "Parlamenter sistem ile bugünkü başkanlık sistemi arasında referandum yapılsa tercihiniz hangisi olur?" sorusuna ise katılanların yüzde 58,9'u "parlamenter sistem" yanıtını verdi. "Başkanlık sistemi" diyenlerin oranı yüzde 32, kararsızların oranı ise yüzde 9,1 oldu.

ERKEN SEÇİM İSTEMEYENLERİN ORANI YÜZDE 56,4 OLDU 

Ankette katılımcıların büyük çoğunluğunun erken seçim beklediği de görüldü. "Sizce önümüzdeki bir yıl içinde erken seçim olur mu?" sorusuna yüzde 72,3 "evet" yanıtını verdi. Yüzde 15,6 ise "Hayır, bir yıl içinde erken seçim olmaz" dedi. Yüzde 12,1'lik kesim ise "bilmiyorum" yanıtını verdi.

Ancak erken seçim yapılmasını isteyenlerin oranı da yine çoğunlukta oldu. "Sizce erken genel seçim yapılmalı mıdır?" sorusuna yüzde 56,4 "hayır" derken "evet diyenlerin oranı yüzde 33,5'te kaldı. Yüzde 10,1 ise kararsız olduğunu belirtti.

Erken seçim yapılırsa sizce Recep Tayyip Erdoğan tekrar kazanabilir mi?" sorusuna ise yüzde 45,7 "kazanamaz" yüzde 44,9 "kazanır" yanıtını verdi. "Diğer adaylara bağlı" diyenlerin oranı da ankete yüzde 9,4 olarak yansıdı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TÜKODER: Dardanel tüketicinin sağlığını da riske atıyor

SONRAKİ HABER

ABD'de öğrenciler "polissiz kampüsler" için yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...