03 Ağustos 2020 09:52

Êzidî katliamının yıl dönümü | "Êzidî kadınların direnişini selamlıyoruz"

IŞID'in 3 Ağustos 2014'te Şengal Dağı'nda Êzidîlere, özellikle de Êzidî kadınlara yönelik katliamın 6. yıl dönümünde yapılan açıklamalarda Êzidî kadınların direnişi selamlandı.

Fotoğraf: Nazım Daştan/MA

Paylaş

IŞİD'in 3 Ağustos 2014'te yayımladığı fermanla, Şengal Dağı'ndaki Êzidîlere yönelik giriştiği soykırım, katliamın 6'ncı yıl dönümünde lanetlendi. Yapılan açıklamalarda Êzidî kadınların direniş ve mücadelesi selamlandı; 3 Ağustos'un “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” ilan edilmesi istendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, yaptığı yazılı açıklamada, “IŞİD çetelerinin, Şengal’e saldırısı sonucu binlerce Êzidî soykırıma uğramış, o gün 6 bin kadın ve çocuk esir alınmış, 400 bin Êzidî zorla göçertilmiştir. Esir alınan kadın ve çocuklara cinsel işkence uygulandı, köle pazarlarında para karşılığında zorla din değiştirmeye maruz bırakıldı. IŞİD çetelerinin özellikle Êzidî kadınlara uyguladığı bu yöntemler, Êzidî kadınları şahsında kadın iradesini teslim alma ve biat ettirme politikasının bir devamıdır” denildi.

Kadınları köle pazarlarına çıkaran zihniyetin, Ortadoğu'da gelişen kadın özgürlük mücadelesine karşı yapıldığına dikkat çekilen açıklamada,  kadınların iradelerine yönelik saldırıların bugün Kuzey ve Doğu Suriye’de, Türkiye’deki iktidarın desteklediği çeteler tarafından devam ettiği belirtildi.

KADIN KONFERANSINDA ALINAN KARAR

Yapılan açıklamanın devamında şunlar yer aldı: “11-12 Mart 2017 tarihinde Almanya’da Uluslararası Êzidî Kadın Konferansında, IŞİD çeteleri tarafından alıkonulan Êzidî kadınların özgürleştirilmesi için uluslararası düzeyde etkili bir mücadelenin elzem olduğu vurgulanmış ve bu çerçevede 3 Ağustos tarihinin ‘Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü’ olarak ele alınması kararlaştırılmıştır. Kadınlara yönelik cins kırımının tekrarlanmaması için mücadelenin yükseltilmesi gerektiğini belirtiyoruz. 3 Ağustos günü, ‘Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü’ ilan edilmesi için çağrımızı tekrarlıyoruz.

ÊZIDÎ KADINLARI SELAMLIYORUZ

Tarih boyunca 73’üncü kez soykırıma uğrayan Êzidî halkı, bugün Şengal Dağı’nda kolektif iradelerini ortaya koyarak Halk ve Kadın Meclislerini oluşturmuşlardır. Êzidî kadınlar, kendi savunmalarını örgütleyerek, soykırım ve saldırı riski altında olan tüm dünya halklarına ve ezilen tüm kadınlara da örnek oldular. Biz kadınlar, yaşadıkları onca zulüm ve işkenceye rağmen dimdik ayakta kalmış Êzidî kadınların bu direniş ve mücadelesini bir kez daha selamlıyoruz. Onların mücadelesi, bizim de mücadelemizdir.

HDP Kadın Meclisi olarak, Êzidî kadınlar şahsında bütün dünya kadınlarının özgürlük iradesine ve mücadelesine yapılan saldırılara ve işlenen savaş suçlarına karşı sesimizi yükseltmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz.”

HDK VE DBP: ÊZİDÎLER HÂLÂ TEHDİT ALTINDA

Êzidîlere dönük katliamın yıl dönümü dolayısıyla açıklama yapan HDK ve DBP, Êzidîlerin varlığının halen tehdit altında olduğunu belirterek, “Uluslararası toplulukların üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekir” çağrısı yaptı.  

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Halklar ve İnançlar Meclisi tarafından yayımlanan açıklamada Êzidîlerin yaralarının halen sarılmadığına dikkat çekildi. Açıklamada, şöyle denildi:

“Êzidîler yaşadıkları kadim topraklardan bugün de sürülmek istenmekte, bölge Êzidîsizleştirilmeye/Kürtsüzleştirilmeye çalışılmaktadır. Bugün de Êzidîler katliam tehlikesiyle karşı karşıyadır. Êzidîlerin varlığına yönelik bu tehditlere karşı uluslararası toplulukların üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekir. Şengal’de insani yaşam koşullarının oluşturulması, yerinden-yurdundan kaçmak zorunda bırakılmış Şengalli Êzidîlerin geri dönüş imkânlarının yaratılması ve güvenlik endişelerinin giderilmesi gerekir. IŞİD tarafından hunharca katledilen Êzidîleri saygı ile anıyoruz. Soykırımlara, katliamlara ve insanlık dışı uygulamalara karşı bütün insanlığı mücadele etmeye çağırıyoruz.”

KAYIP ÊZİDÎ KADINLARIN AKIBETİ

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) de katliamın yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. İnançlarından dolayı katliama uğrayan Êzidîlerin Mezopotamya topraklarının kadim halklarından olduğu vurgulanan açıklamada, “Êzidîlerin dramları bugün de sürmekte” denildi. Katledilen, kaçırılan ve köle pazarlarında satılan binlerce Êzidî kadınının akıbetinin hala bilinmediği belirtilen açıklamada, devletlerinin girişimde bulunmamasının "cihadist çetelere güç verdiği" ifade edildi. Açıklamada, "Bizler 74'üncü Fermanı lanetliyor, katliamların bir daha yaşanmaması için hep birlikte mücadele ederek, köleleştirilmek istenilen yaşamı özgürleştireceğimizi umutla haykırıyoruz" denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstismarla anılan Ensar Vakfı İstanbul Sözleşmesi’ni hedef aldı

SONRAKİ HABER

Saraylardan arka sokaklara uyuşturucu: Bazı sokaklarda kullanmama şansınız yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...