01 Ağustos 2020 00:03

Sampa işçisi yazdı: Sendika sokmaya çalıştığımız için işten çıkarıldık

Sampa Otomotiv işçisi yazdı: Özellikle düşük maaşlar nedeniyle birlik olup Özçelik-İş Sendikasını sokmaya çalıştığımız için işten çıkarıldık.

Arşiv | Fotoğraf: Thomas Hawk/Flickr (CC BY-NC 2.0)

Paylaş

Sampa Otomotiv işçisi
Samsun

Sampa Otomotiv’de uzun süredir çalışmaktayım. Bu pandemi süreci başladığından beri birçok arkadaşım gibi kendi aracımla işe gidip geldim. 14 günlük karantina dönemim oldu. Maske ve sosyal mesafe kurallarına uymaktaydım çünkü geçindirmekle yükümlü olduğum çocuklarım ve eşim var.

İşyeri servislerinde devamlı virüs çıktığı için kendi aracımı kullandım ve bize sözlü uyarıda bulunulmadığı halde ikişer tane olmak üzere maske takmadığımız ve sosyal mesafeye uymadığımız gerekçesiyle tutanak tutulmuş ve akabinde işten attılar.

İşten atmaların asıl sebebi başka. İçerdeki baskıdan, çalışma şartlarından bunaldığımız ve haklarımızı tam alamadığımız için, özellikle düşük maaşlar nedeniyle birlik olup sendika (Özçelik-İş Sendikası) sokmaya çalıştığımız için işten çıkarıldık.

Neler mi yaşıyoruz, anlatayım. Önceden makinalarda tek çalışıyorduk. Çimdi çift makineye bakıyoruz ve aynı sayıda üretim bekleniyor. Yani bir işçiden iki kat üretim isteniyor. Başımıza gelip telefonla süre tutuyorlar, sayıyı da buna göre belirliyorlar. Bir insan bütün gün aynı tempoyla nasıl çalışsın? Çalıştığımız ortamda havalandırma sistemi yok, sıcakta yanıyoruz, kışın üşüyoruz. Kovid-19 var maske takın diyorlar ama işçinin giyinme odalarındaki dolapları düzenlemiyorlar. Dolaplar çok yakın, insanlar bu hastalığı bu ortamda zaten kapıyor. Yetkililere söylendiğinde “Yer yok idare edeceksiniz” diyorlar.

Biz de bu sorunlara karşı sendikaya üye olduk. Pandemi sürecinde patron başka bir gerekçe ile bizi işten çıkaramayacağı için 29. maddeyi gerekçe göstererek iş akitlerimizi feshetti. Mağduruz ama sesimizi duyuramıyoruz.

5-7-8-10-15 yıllık olmak üzere kimseyi ayırmaksızın herkesin ekmeğiyle, emeğiyle oynandı ve kapının önüne konulduk. Elimizden tutan kimse yok, işçinin yanında olan yok.

ÖNCEKİ HABER

Yüzbaşı, 4 yaşındaki kızını öldürüp intihar etti

SONRAKİ HABER

Ali Erbaş Ayasofya’da kılıcı elden bırakmıyor; bayram namazında da kılıçla çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...