29 Temmuz 2020 20:44

HDP Milletvekili Kurtulan, Aksaray Cezaevindeki tutukluların durumunu sordu

HDP Milletvekili Fatma Kurtulan, Aksaray Cezaevi'nde 5 tutuklunun hak ihlalleri ve kötü muamele nedeniyle açlık grevine başlamasına dair soru önergesi verdi.

Fotoğraf: Envato

Paylaş

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan'ın Aksaray Cezaevi'nde 5 tutuklunun hak ihlalleri ve kötü muamele nedeniyle açlık grevine başlamaları ile ilgili Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

Kurtulan'ın verdiği önergede Aksaray T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Bışar Bilen, Muhammed Fatih Bingöl ve Ümit Temur'un 17 Temmuz’da süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladığı belirtilerek, tutukluların şu ana kadar defalarca darbedildikleri ve cezaevi doktorunun keyfi tutumuyla bu durumun rapor altına alınmadığı yönündeki beyanlarına yer verildi. Ayrıca açlık grevine giren tutukluların tekli hücrelere konulduğu ve günde sadece bir saat havalandırmaya çıkarıldıklarını belirten Kurtulan, "Tutuklular açlık grevine başladıklarını dilekçeler aracılığıyla yönetime bildirmelerine rağmen her gün hücrelerin önüne yemek bırakılmaktadır. Havalandırma saatlerinde keyfi gerekçelerle soruşturma açılmakta, Kürtçe şarkı söylediği gerekçesiyle 2 ila 3 aya varan telefon yasağı cezaları verilmektedir. Koridorlarda yürürken askeri nizam dayatılmakta, sayım sırasında ayakta durmaya zorlanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Fatma Kurtulan, tutukluların bu beyanları doğrultusunda Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'de şu sorulara yanıt vermesini istedi:

• Tutukluların defalarca darbedildiği ancak darp raporunun cezaevi doktorunun keyfi tutumuyla verilmediği iddiaları doğru mudur?
• Tutukluları darbeden kişiler ve cezaevi doktoru hakkında açılmış herhangi bir soruşturma var mıdır?
• Askeri nizam ve ayakta sayım uygulamalarının olduğu beyanları doğru mudur? Doğruysa gerekçesi nedir?
• Tutuklular hakkında keyfi soruşturmalar açılmasının, aylar süren telefon yasaklarının dayanağı nedir?
• Süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan tutukluların açlık grevlerine başlamalarına sebep olan hak ihlallerinin ortadan kaldırılmasına yönelik adı geçen cezaevinde Bakanlığınızca yapılmış/yapılacak bir çalışma var mıdır?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, kimlik göstermediği bahanesiyle gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Adana'da tacize uğrayan kadınlara karakolda "O saatte orada ne işiniz vardı" denildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...