28 Temmuz 2020 07:30
Son Güncellenme Tarihi: 28 Temmuz 2020 12:40

Danıştay belediye şirketlerine yönetici atama genelgesinin iptal talebini reddetti

Danıştay, belediye başkanının belediye şirketlerine yönetici atamasını engelleyen genelgenin iptali talebini reddetti. İBB Başkanı İmamoğlu karara tepki gösterdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Daha önce belediye başkanlarının yetkisinde olan belediye şirket ve iştiraklerine yönetim kurulu ve müdür atama yetkisinin belediye meclislerine verilmesine ilişkin çıkartılan genelgenin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebi Danıştay tarafından reddedildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kararı eleştirdi.

Ticaret Bakanlığı, AKP’nin çok sayıda büyükşehir belediyesinin yönetimini kaybettiği yerel seçimlerin hemen ardından 15 Mayıs 2019’da belediye şirket ve iştiraklerine yönetim kurulu ve müdür atama yetkisinin belediye başkanından alıp belediye meclislerine veren bir genelge çıkardı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, genelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’a dava açtı.

Danıştay, tüm belediyelerin merakla beklediği yürütmeyi durdurma konusunda ilk kararını verdi. Yürütmeyi durdurma talebini oy çokluğuyla reddeden Danıştay, genelgenin iptaline yönelik başvuruya ilişkin olarak daha sonra karar verecek.

Ankara Büyükşehir Belediyesi,  dava dilekçesinde genelgenin ‘üst hukuk normlarına aykırı olduğunu’ iddia ederek, bugüne kadar sadece başkan tarafından kullanılan yetkinin değiştirilmesindeki amacın siyasi olduğunu, yasada belediye ve bağlı işletmelerde yönetmenin başkana ait bir yetki olduğunun yasayla belirlendiğini, çıkan genelge ile meclisin bu şirketleri hem yönetip hem de denetlemesi gibi bir durumun ortaya çıktığını belirterek bu durumun hukuk mantığına aykırı olduğunu vurgulamıştı.

TETKİK HAKİMİ BELEDİYEYİ HAKLI BULDU

Danıştay tetkik hakimi, belediyenin yürütmenin durdurulması yönündeki talebi haklı  belediyeyi haklı buldu. Danıştay 8 ve 10. dairelerinden 9 üyenin katıldığı müzakere sonrasında ise  yürütmenin durdurulması talebi 5 üyenin oyuyla reddedildi. Karara muhalefet şerhi koyan 4 üye ise şerh gerekçelerini şöyle dile getirdi: “Şirketlere ilişkin faaliyetler konusunda 5393 sayılı Yasanın 56. Maddesi uyarınca faaliyet raporu hazırlayıp, meclisin denetimine sunan ve yetersiz bulunması halinde meclisçe 26. Madde uyarınca görevine son verilebilen başkanın, söz konusu şirketleri yönetme yetkisi kapsamında Yönetim Kurulundaki temsilcisini de değiştirme hak ve yetkisi bulunmaktadır. Bu yetkinin meclise ait olduğunun kabulü şeklindeki yaklaşımın, meclisin bu şirketleri hem yönetip, hem denetleyebileceği gibi yasanın amaç ve sistematiğine aykırı bir sonuca yol açacağı açıktır.”

İMAMOĞLU: HUKUK BÖYLE BİR ŞEY YAPAMAZ

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçilmiş belediye başkanlarının yetkisinin kısıtlanmasına ‘dur’ demeyen Danıştay kararını eleştirdi.

Sözcü’ye konuşan İmamoğlu, “Hukuki süreç devam ediyor, takip ediyoruz” dedi. Hukuka aykırı bir konuda Danıştay'ın böyle bir karar almasını düşündürücü bulduğunu söyleyen İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kararın 5'e 4 alınması daha da önemli. Umarım tekrar gözden geçilirler kararı. Hukuk böyle bir şey yapamaz, hukuksuzluğu devreye sokmuş olur. Siyaset alanının da iktidarın temsilcilerinin de böylesi bir kararı alkışlamamaları lazım. Bu onlar için de kendi kalelerine gol atmak olur. Yönetemezler böyle bir süreci, halka da anlatamazlar.”

TARIK BALYALI: DANIŞTAY’IN KARARI SİYASİ

İBB CHP Meclis Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Grup Sözcüsü Tarık Balyalı Danıştay’ın siyasi bir karar verdiğini söyledi. Balyalı şöyle dedi: 006 yılından beri belediyeyi temsilen belediye başkanı kararları veriyor. 2006 yılında çıkan bir yasana beri durum böyle.

30 Mart seçimlerine kadar hiçbir zaman bu duruma karışıldığını görmedik. Hatta belediye meclis üyelerinin denetleme yetkisi yoktur diye görüş veren o dönemlerde İçişleri bakanlığıydı.

Böyle bir genelgenin tek gerekçesi Ankara ve İstanbul’un kaybedilmesidir. Eğer kaybetmeselerdi bu genelge yayınlamazdı. Yargı da siyasi bir değerlendirme yapmıştır. Danıştay’ın aldığı karar siyasi karardır. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İlk önce işçilere sonra ailelerine virüs bulaştı, bir kişi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

"Türkiye Ayasofya için UNESCO'ya bazı taahhütler verdi"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...