Cumartesi Anneleri'nin 800. hafta eylemine polis engeli: 3 kişi gözaltına alındı

Eylemlerinin 800. haftasında Galatasaray Meydanı'na karanfil bırakmak isteyen Cumartesi Anneleri kollarından çekilerek sürüklendi, 3 kişi gözaltına alındı.

25 Temmuz 2020 08:19
Paylaş

700. haftadan beri İçişleri Bakanlığı kararıyla Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelmeleri engellenen Cumartesi Anneleri, 800. hafta nedeniyle Galatasaray Meydanı’na karanfil bırakmak istedi. Cumartesi Annelerine müdahale eden polis, gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız’ı kollarından sürükledi. Kayıp yakınlarından Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak, Rıdvan Karakoç’un kardeşi Hasan Karakoç ve Cumartesi insanlarından Yaşar Aktaş gözaltına alındı. Gazetecilerin görüntü alması engellendi. CHP Beyoğlu İlçe Binasında ise Ahmet Kaya’nın ‘Beni bul’ anne şarkısı çaldı.

CUMARTESİ ANNELERİNİN AÇIKLAMASINI BULDAN VE SANCAR OKUDU

Ailelerin alana girmesine izin verilmemesi üzerine HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile gözaltında kaybedilen Rıdvan Karakoç'un kardeşi Hasan Karakoç da Galatasaray Meydanı'ndaki barikatın önüne geldi. Buldan ve Sancar, saldırı nedeniyle okunamayan basın açıklamasını okudu. Okunan açıklamada, “Barışcıl buluşmalarımıza ev sahipliği yapan Galatarasay Meydanı’nın 101 haftadır polis şiddeti ile bize yasaklanması Anayasal hak ve özgürlüğümüze yönelik ağır bir saldırıdır. Devletin, anayasayı ihlal etmesi, yetkililerin kötüye kullanmasıdır. Ve suçtur. Toplum sessizliğiyle bu suça ortak olmamalıdır. Kararlıyız, kayıplarımızdan ve kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray’dan asla vazgeçmeyeceğiz” denildi. Açıklama sonrasında polis bariyerlerinin önünden alana karanfil attılar.

“HESAP SORMAKTAN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Hasan Karakoç engellemeyi protesto etti. Karakoç, "Galatasaray Meydanı'ndan da kayıplarımızı aramaktan da faillerden hesap sormaktan da asla vazgeçmeyeceğiz. Hiçbir güç bizi mücadelemizden vazgeçiremeyecek" sözleriyle tepki gösterdi. Hasan Karakoç, konuşmasına devam ederken, polis bir kez daha saldırdı. Hasan Karakoç gözaltına alındı. Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak ise gözaltına alındığı esnada, “Ne bu meydandan ne kayıplarımızda vazgeçeceğiz. Vazgeçmeyeceğiz" dedi.

“HER YERİ KAPATTILAR AMA BİZİ YİNE DURDURAMADILAR”

Oğlu Murat Yıldız'ı gözaltında kaybeden Hanife Yıldız, yıllardır Galatasaray Meydanı'nda oğlu arıyor. 800. haftada da faillerin açıklanması için alana gelen Hanife Yıldız, polisler tarafından kolları ters çevrilerek alandan uzaklaştırılmaya çalışıldı. Polis çevredekilerin müdahalesiyle engellendi. Bir kafeye götürülen Hanife Yıldız bir süre polis tarafından alıkondu. 

“ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Müdahale sonrası İnsan Hakları Derneği (İHD) önüne gelen aileler gözaltılara tepki gösterdi. Burada konuşan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, müdahaleye tepki göstererek, “Görmemezlik tutumuna son vermeye davet ediyoruz. Cumartesi anneleri gerçeğini kabul etmeye davet ediyoruz. Anneler arasında ayrım yapmamaya davet ediyoruz. 800 hafta geçti. Kayıplarımız bulunana akıbeti açıklanana kadar mücadelemiz devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Hanife Yıldız, “Kayıplarımızı bizden aldıkları gibi, karanfillerimizi de elimizden aldılar.  Bizler kayıplarımızı aramaktan ve alanımızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

İkbal Eren ise, “Bugün bir kez daha hak ihlaline uğradık. Galatasaray Meydanı bizim kayıplarla buluştuğumuz alan. Bu meydandan uzaklaştıralı 101 hafta oldu.  Bu hafta sembolik olarak karanfil bırakma eylemi gerçekleştirecektik. Buna da engel olundu. Bu hak ihlali, çifte standart. Birilerin yürümelerine izin verirken, birilerini engellemeye çalışmak bu ülkede hak ve adaletin nerede olduğunun göstergesi. Kayıplarımızı aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu. 

HDP: CUMARTESİ ANNELERİNDEN ELİNİZİ ÇEKİN

HDP Cumartesi Annelerinin eyleminin engellenmesine tepki gösterdi. HDP tarafından yapılan açıklamada, "Eylemlerinin 800. Haftası’nda Meydan’a gelen annelere ve hak savunucularına yapılan çirkin saldırıyı asla kabul etmiyoruz. Meydana sadece karanfil bırakmak isterken polis saldırısında darp edilen ve gözaltına alınan üç kayıp yakını Maside Ocak, Hasan Karakoç ve Yaşar Aktaş derhal serbest bırakılmalıdır. Öncesinden konuşulduğu ve alana girilmesine izin verildiği halde kin ve öfkeyle ailelere saldıran ve insanlık adına utanç verici anların yaşanmasına neden olan zihniyeti kınıyor ve lanetliyoruz" ifadelerini kullandı.  

HDP açıklamasının devamında, "Cumartesi Annelerinin adalet ve hakikat mücadelesinde yanlarında olduğumuzu, cezasızlık politikalarının son bulması ve herkes için her yerde adaletin sağlanması için mücadelemize devam edeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz." dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Deriteks Batman’da il temsilciliğini açtı

SONRAKİ HABER

"Davutoğlu'nun başbakanlığını hatırlıyoruz, beklentimiz yok"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...