18 Şubat 2011 03:22

TCDD’nin seyahat dergisinde kadınlara ağır hakaret

BİR ilahiyatçının “Dekolte giyene tecavüz sürpriz olmaz” açıklamasının üzerinden bir gün geçmeden bu kez Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları’nın (TCDD) aylık yayınlanan seyahat dergisi Raillife’ta Erzurumlu kadınlara yönelik ağır hakaretler içeren cinsiyetçi bir yazı yazıldığı ortaya

TCDD’nin seyahat dergisinde kadınlara ağır hakaret
Paylaş

BİR ilahiyatçının “Dekolte giyene tecavüz sürpriz olmaz” açıklamasının üzerinden bir gün geçmeden bu kez Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları’nın (TCDD) aylık yayınlanan seyahat dergisi Raillife’ta Erzurumlu kadınlara yönelik ağır hakaretler içeren cinsiyetçi bir yazı yazıldığı ortaya çıktı.
Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker’in tecavüzü meşrulaştıran “Dekolte giyene tecavüz sürpriz olmaz” açıklamasının üzerinden bir gün geçmeden bu defa TCDD’nin resmi yayını olan Raillife’ta kadınları aşağılayan bir cinsiyetçi yazı ortaya çıktı. Cihan Haber Ajansı Dergi Grubu’nun yayına hazırladığı derginin bu ayki sayısında Erzurumlu kadınları hedef alan bir yazı yazıldı. Devlet tarafından yayınlanan bir dergide yer alan “Yeşilçam’da artist olma heveslisi Erzurum kızları, trenle İstanbul’a kaçarlar, türlü maceralar yaşadıktan hatta çam dibine yatırıldıktan sonra, tabii artist olamadan ancak ‘kız gittim kadın geldim’ havasında tekrar memleketlerine dönerler” satırları şaşkınlık yarattı. Yazıya tepki gösteren kadınlar, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’dan açıklama ve özür bekliyor. Kadınlar TCDD’nin cinsiyetçi yazısı nedeniyle yarın Erzurum Garı önünde eylem yaparak, siyah çelenk bırakacak.
AKP’NİN KADINA DÖNÜK POLİTİKASININ GÖSTERGESİDİR
Son iki günde ortaya çıkan söylemlerin tesadüf olmadığını kaydeden Sosyalist Feminst Kolektifi üyesi Filiz Karakuş, bu söylemlerin ve yazıların arkasında daha derin bir ideolojik saldırı yattığına dikkat çekti. Karakuş, “AKP’nin kadına dönük ideolojik anlamda planın ne olduğu belli. İktidar genel ahlak altında kadınları sokaklardan siyasi alanlardan çekmeye çalışıyor. İki tarafın da yaptığı benzer açıklamayı tesadüfi görmüyorum. Bu açıklamalar kadına dönük devlet politikasının bir göstergesi. AKP’nin kadınların giyimlerine özgürlüklerine en insani yaşam haklarına el konulması için bir çabası söz konusu. Her ne kadar AKP’nin özgürlük söylemleri olsa da yapmaya çalıştığı gerici bir toplum oluşturmak ve bu açıklamalar da oluşturulmaya çalışılan toplum yapısının bir göstergesidir” şeklinde tepki gösterdi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Meclis, LPG’li araçların denetimini araştırsın’

SONRAKİ HABER

Yaptırımlar can yakacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...