21 Temmuz 2020 00:56 Güncelleme: 21 Temmuz 2020 04:35

Denizlili işçiler: Kıdemin fona devri hiçbir şekilde kabul edilemez

Denizli’de çeşitli iş kollarında çalışan işçiler kıdem tazminatının fona devrine tümden karşı çıkıldığını ancak fabrikalardan buna karşı adım atmaya yönelik tartışmaların yaşanmadığını ifade etti.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Hilmi MIYNAT
Denizli

Kıdem tazminatının fona devredilmesinin tartışmaya açılması ülke genelinde tepkilere neden oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Bu haliyle adil değil” açıklaması erteleme olarak değerlendirilse de işçiler açısından kıdem tazminatının fona devri hiçbir haliyle kabul edilebilir değil. Denizli’de çeşitli iş kollarında çalışan işçiler kıdem tazminatının fona devrine tümden karşı çıkıldığını ancak fabrikalardan buna karşı adım atmaya yönelik tartışmaların yaşanmadığını ifade etti.

Kablo fabrikasında çalışan bir işçi işyerinde yaklaşık 60 işçinin çalıştığını belirterek, AKP seçmeni işçilerin de kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı olduğunu söyledi. 1999 yılı öncesi sigorta girişi olan işçilerin daha fazla tepki gösterdiğini aktaran kablo işçisi, “Kendi kitlesi bile kabul etmiyor. Onlarca yıl çalışıp da tazminat alamamayı kim kabul eder ki? 99 sonrası sigorta girişi olan işçilerden birkaçında ‘Fona devredilse belki iyi olur’ düşüncesi olsa da onlar da emin değil. Yıllarca çalışacağım ölmezsem 65 yaşından sonra paramın bir kısmını alacağım. 65 yaşından sonra ne yapayım ki bana bu para şimdi lazım” diye konuştu.

"İŞSİZLİK KORKUSU DAHA AĞIR BASIYOR"

Kablo işçisi sözlerine şöyle devam etti: “Tereddüt eden bazı işçilerde de ‘Türk-İş bile kabul etmiyor’ söylemi ile karşı çıkışlar oluyor. İyi kötü bir sendika olsa belki işyeri temsilcisi ile tartışırdık. Fona devredilmesine herkes karşı ama birlik yok. Çay molamız bile yok. İşten eve evden işe, dışarıda da görüşemiyoruz. O nedenle kimse istemiyor ama oluruna bırakmış gibi bir tavır alıyor. İşsizlik korkusu daha ağır basıyor.”

"FONA DEVİR SON NOKTA OLUR"

Çimento fabrikasında çalışan bir işçi de “Babam 96’da emekli oldu bir düğün yaptı bir de traktör aldı o parayla. Şimdi emekli olunca o parayı almak mümkün değil. Haklarımız zaten yeterince gasbedildi. Bir de tazminatın fona devredilmesi son nokta olur” dedi. Türk-İş’in 81 ilde basın açıklaması kararının Denizli’de uygulanış biçimine de tepki gösteren işçi, “Sendika binasında şube başkanları ile göstermelik açıklamayla yetindiler. Binlerce üye var. İşyerlerinde otobüs kaldırılarak Çınar Meydanı’nda geniş katılımlı bir açıklama yapsalar daha iyi olurdu. Kaos çıkarma derdinde değiliz, hakkımızın gasbedilmesine karşı yasal hakkımızı kullanıyoruz. İşçiyi çağırmaktan neden korkuyorsun” diye konuştu.

"SENDİKAL HAREKET TABANDAN BAŞLAMALI"

Sendikal hareketin tabandan başlamadığı sürece bir yere varamayacağını söyleyen işçi, “Tabandan başlaması da zor. Bizim fabrika sendikalı. İşçi sendikaya güvenmiyor. Sendika işçiye güvenmiyor. İşyeri temsilcisi atama ile belirleniyor. Neden işçiye sormuyorlar, işçiyi bu sürece dahil etmiyorlar? Kimse istemiyor fona devredilmesini ama somut adım da atılmıyor. Tartışamıyoruz ki işyerlerinde. Herkes kendi halinde. 90 öncesi doğanlar yine muhabbet içinde ama daha genç işçiler bizim fabrikada daha kendi halinde, daha bireysel” dedi.

"TARTIŞMAYA VAKİT BULAMIYORUZ"

Tekstil fabrikasında çalışan bir işçi ise hiç molalarının olmadığını, tartışmaya vakit bulamadıklarını belirtti. “Tabi fona devredilme tartışmasını duyan ‘Yapmasınlar öyle bir şey’ yanıtını veriyor. Fabrikada sendika da olmayınca pek detaylı bilgimiz olmuyor. Denk gelirsek konuşuyoruz” dedi.

Reklam