16 Temmuz 2020 21:12

Dersim Sanat İnsiyatifi dağ keçileri için etkinlik düzenledi

Dersim Sanat İnsiyatifi dağ keçilerininin Dersimlilerin yaşamındaki yerlerine dikkat çekmek için etkinlik gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dersim Sanat İnsiyatifi dağ keçilerinin avlanma ihalesi sonrası dağ keçilerininin Dersimlilerin yaşamındaki yerlerine dikkat çekmek için Sanat Sokağı'nda bir etkinlik gerçekleştirdi. Etkinlikte Çark Tv'nin dağ keçilerine ilişkin hazırladığı belgeselin gösterimi de yapıldı. Belgesel gösterimi sonrası yapılan söyleşide Dersim Barosu Başkanı avukat Kenan Çetin ve Alevi dedesi Zeynel Batar konuştu.

SİZE DOKUNMAYANA DOKUNMAYIN

Keçilerin aleviler için kutsal olduğunu belirten Batar "Size dokunmayana dokunmayın dermiş eskiler. Bunlar insanlara daha önce de defalarca anlatıldı ancak keçilere yönelik katliamlar devam ediyor." diye tepki gösterdi.

'KAPİTALİZMİN TUTUMUNDAN KAYNAKLANIYOR'

Baro başkanı Çetin, Şırnak'ta yaşanan cinsel istismarı ve Nazımiye'de kadına yönelik kolluk güçlerinin cinsiyetçi ve ayrımcı söylemlerini kınayarak sözlerine başladı.

 Kapitalizm gölgesinden faydalanamadığı ağacı kestiğini söyleyen Çetin, Dersim'de ki dağ keçilerinin katledilmesi ihalesi ile Eskişehir'de ihalesi yapılan Geyik avınının da kapitalizmin bu tutumundan kaynaklandığını aktardı. Dersim'de ki ihalenin tepkilerden dolayı geri çekildiğini söyleyen Çetin bu karşı duruşun devam etmesi gerektiğini söyledi. Anayasa'da hayvanların korunmasına yönelik maddelerin olduğunu hatırlatan Çetin,  "Uygulama anlamında böyle bir cezaya rastlamak mümkün değil." dedi. Yöre inancına dağ keçilerinin önemli bir yer tuttuğunu örneklerle aktaran Çetin "Yazılı hukukun dışında bu yörede dağ keçilerini katledenlere örfi müeyyideler uygulanmıştır." dedi. Etkinlik, söyleşinin ardından söylenen klamlarla sona erdi. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘GAP kapsamındaki su kanallarının gelmesi gerekiyor’

SONRAKİ HABER

İran’da üç gencin idam edilmesi kararına karşı eylemler başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...