16 Temmuz 2020 10:46

KESK’ten TÜİK tepkisi: Hayat pahalılığı enflasyona yine yansımadı

KESK Ankara'da yaptığı eylemde TÜİK’in Haziran ayına ilişkin açıkladığı enflasyon verilerine tepki gösterdi: Artan hayat pahalılığı TÜİK rakamlarına yine yansımadı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

KESK Ankara Şubeler Platformu, pandemi süreci ile derinleşen yoksulluk ve Haziran ayına ilişkin açıklanan enflasyon verilerinde TÜİK’in gerçekleri yansıtmaması hakkında basın açıklaması düzenledi. Polisin Çankaya Belediyesinin önünde eylem yapılmasına engel olmasının ardından Eğitim Sen 5 No'lu Şube önünde açıklama yapıldı. KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Sultan Saygılı, “TÜİK’in rakamlarına yansımayan, yoksullaşma ve hayat pahalılığına karşı tüm kamu emekçilerini insanca yaşama yetecek bir gelir için mücadeleye çağırıyoruz. Milyonlarca insan sokakta, pazarda, mutfaskta karşılaştığı hayat pahalılığı ile TÜİK enflasyon verileri arasında uçurum olduğunu, TÜİK’in pandemi sürecinde yaşanan işsizliğe bile hesap oyunları ile nasıl düşük gösterdiğini göstermektedir” dedi.

‘PATRONLARIN NEŞESİNİ YERİNE GETİREN PAKETLER ÇÖZÜM DEĞİL’

Salgın koşullarında 4 milyon 400 bin aileye adeta sadaka verircesine bir defaya mahsus 1000 lira ödemenin 4 milyon işçiye ise kendi işsizlik fonundan asgari ücretin yarısı kadar ücretsiz izin desteği aktarmanın patronların neşesini yerine getirdiğini belirten Saygılı, tek çözümün olağanüstü koşullardan en çok etkilenen kesimleri koruyucu sosyal devlet politikalarının hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi olduğunu açıkladı. Saygılı taleplerini şöyle sıraladı:

“Kamu hizmetlerinin piyasallaştırılmasına ve özelleştirilmesine son verilmesi, bütçe hakkının önündeki engellerin kalkması, ülke kaynaklarının kullanılmasında herkese yetecek ücretsiz, ulaşılabilir, anadilinde bir kamu hizmeti sağlanması, salgın koşullarından en çok etkilenen başta kadınlar olmak üzere herkese 'temel yurttaşlık geliri' sağlanması, bütçede toplumsal cinsiyet eşitliğinin temel alınması, toplumun en zengin yüzde 1’lik kısmının milli gelirin yüzde 54’üne el koyduğu geri kalan yüzde 99’un payına ise milli gelirin sadece yüzde 46’lık kısmının düştüğü adaletsiz tabloya son verilmesi, temel tüketim maddelerine yapılan zamların geri alınması, yoksulluk sınırı altında geliri olan hanelerin elektrik, doğalgaz, su, internet giderlerinin pandemi tehditi ortadan kalkana kadar hazineden karşılanması, ülke kaynalarının silahlanma değil barış ve demokrasi için kullanılması, yaşanan hayat pahalılığına karşı 2020-2021 yıllarını kapsayan toplu sözleşmenin iptal edilmesi ve yaşanan mali kayıpların ek artışlarla telafi edilmesi, kıdem tazminatı fonu, tamamlayıcı emeklilik sistemi gibi dayatmalardan vazgeçilmesi ve emeklilik sisteminin güçlendirilmesi.”

EYLEME GİTMESİN DİYE SENDİKACIYI ALIKOYDULAR

Kamu emekçilerinin yapacağı eylemin yanı sıra, eyleme gitmek isteyenler de engellendi. Büro Emekçileri Sendikası Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Ercan Erdoğan, basın açıklamasına gitmek için sendikada binasından çıkarken karşısında polisi buldu. Polis, sendika bürosunun olduğu apartmanın önünde Erdoğan'ı bir süre alıkoydu. Evrensel’e konuşan Erdoğan, hiçbir gerekçe gösterilmeden binadan çıkışının engellendiğini ve ilk kez böyle bir şeyle karşılaştığını aktardı. Erdoğan son anda basın açıklamasına yetişebildiğini bildirdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

BBC 520, Guardian ise 180 çalışanını işten çıkaracağını açıkladı

SONRAKİ HABER

Gazeteci Deniz Yücel’e 2 yıl 9 ay hapis cezası verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...