15 Temmuz 2020 16:00

Almanya Bosch işçileri, işten atmalara karşı dayanışma için kenetlendi

Almanya’da Bosch’un ekonomik kriz gerekçeli işten atma tehdidine karşı üç bin işçi eylem yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ali ÇARMAN
Stuttgart

Almanya’da Bosch’un "salgının tetiklediği ekonomik kriz" gerekçesiyle işten atma tehdidine karşı üç bin Bosch işçisi eylemler yaparak “İşten atmalara hayır” dedi.

Otomobil ve yan sanayisi işçilerinin durumu koronavirüs salgını ile birlikte daha belirsiz bir hal aldı. Salgının ekonomik bedeli işten atmalar, ücret kesintileri, kısa süreli çalışma ve sosyal hak gaspları ile işçilere ödetilmek isteniyor. Hükümetin milyarlarca avro destek verdiği patronlar, otomobil sanayi alanında dönüşüm adı altında binlerce işçiden kurtulmak istiyor. El altından fabrikanın bazı bölümlerini başka ülkelere taşıyacağını söyleyerek işçilerden daha fazla fedakarlıklar yapmaları talep ediliyor.

Stuttgart ve çevresinde irili ufaklı birçok fabrikada işçiler işten atma tehdidi ile karşı karşıya. Neuhausen’deki Balluff fabrikasında 240 işçi işten çıkarılacak. BorgWarner/Ludwigsburg fabrikasında ise 160 işçinin işten atılacağı ilan edildi. Bunun üzerine her iki fabrikada pazartesi ve salı günleri mitingler gerçekleştirildi.

İŞÇİLER "BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ" DEDİLER

Merkezi Stuttgart’ta bulunan Bosch fabrikasında da işçiler, bugün saat 11.30'da iş bırakarak dışarı çıktılar. Yağmura rağmen fabrika ve merkez bürolarının etrafında el ele dayanışma zinciri oluşturdular.

Kemer sıkma politikalarını protesto etmek ve birlik beraberlik içinde olduklarını göstermek için sendikanın çağrısına kulak veren 3 bin işçi eyleme katıldı.

Feuerbach Bosch İşyeri İşçi Temciliği Başkanı Frank Sell, eylemde yaptığı konuşmada "Dayatmaları kabul etmek mümkün değil. İşçiler arasında büyük huzursuzluk var. Dönüşümün yükü işçilere yüklenemez. İşçilerin geleceği ve işleri için mücadelemiz devam edecek" dedi.

Bugüne değin birçok fabrikada yapılan irili ufaklı eylemlerin önümüzdeki günlerde kitleselleşmesi ve merkezileşmesi bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

Tunus Başbakanı İlyas el Fahfah istifa etti, 6 bakan görevden alındı

SONRAKİ HABER

AKP’nin İstanbul Sözleşmesi’yle imtihanı: Kadınların ‘gelecek’ savaşı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...