15 Temmuz 2020 16:18
Son Güncellenme Tarihi: 16 Temmuz 2020 16:59

Tunus Başbakanı İlyas el Fahfah istifa etti, 6 bakan görevden alındı

Tunus Başbakanı İlyas el Fahfah istifas etti. Nahda Hareketi Partisini temsilen koalisyon hükümetinde yer alan 6 bakan da görevden alındı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Tunus'ta, Nahda'nın İlyas el-Fahfah hükümetinden güvenoyunu çekme kararı alması ve ardından Başbakan'ın istifa etmesiyle başlayan kriz büyümeye devam ediyor.

Tunus Başbakanı İlyas el Fahfah, Cumhurbaşkanı Kays Said'e istifasını sundu. AA'nın Tunus basınından derlediği habere göre, Nahda Hareketi Partisini temsilen koalisyon hükümetinde yer alan 6 bakan da görevden alındı.

İSTİFA KABUL EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Said; Başbakan Fahfah, Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi lideri Raşid el Gannuşi ile Tunus Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreteri Nureddin et-Tabbubi'yi Kartaca Sarayı'nda kabul etti. Basındaki haberlere göre, Cumhurbaşkanı Said, görüşmede Başbakan Fahfah'ın istifasını sunmasını istedi. Başbakan Fahfah ise istifasını Cumhurbaşkanı Kays Said'e sundu.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Başbakan İlyas el-Fahfah'ın istifasını kabul etti.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kays Said'in, Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi'ye, Başbakan Fahfah'ın istifasını aldığı ve kabul ettiğini bildirdiği bir mektup gönderdiği belirtildi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Said'in, Gannuşi'ye hükümeti kurmakla görevlendirilecek en ehil kişiyi belirlemek amacıyla istişarelerde bulunulacak parti, koalisyon ve parlamento bloklarının listesini hazırlaması için ikinci bir mektup da ulaştırdığı ve iki mektubun Anayasa uyarınca gönderildiği kaydedildi.

6 BAKAN GÖREVDEN ALINDI

Hükümetten yapılan açıklamaya göre, Nahda Hareketinden Gençlik ve Spor Bakanı Ahmed Kalul, İskan Bakanı Munsif el-Sıleyti, Yerel İşlerden Sorumlu Devlet Bakanı Lütfi Zeytun, Ulaştırma Bakanı Enver Maruf, Sağlık Bakanı Abdullatif el-Mekki ile Yüksek Öğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Selim Şura görevden alındı.

Açıklamada, söz konusu bakanların görevlerinin hükümet içindeki 6 bakana devredildiği kaydedildi.

Nahda'dan bakanların görevden alınmasıyla ilgili henüz açıklama yapılmadı.

Başbakan Fahfah'a yönelik yolsuzluk suçlamalarının ardından koalisyonun büyük ortağı Nahda Hareketi Şura Konseyinin hükümetten güvenoyunu çekme kararı aldığı belirtilmişti.

Farklı partiler ve bağımsızlardan 105 milletvekili de ortak dilekçeyle Fahfah hükümetinden güvenoyunun çekilmesini talep etmişti.

İlyas el Fahfah, 27 Şubat'tan bu yana, Nahda, Demokratik Akım, Halk Hareketi, Yaşasın Tunus ve Ulusal Islah Blokundan oluşan koalisyon hükümetine başkanlık ediyor.

Tunus Anayasası'na göre, hükümetten güvenoyunun çekilebilmesi için 217 sandalyeli Meclisten 109 milletvekilinin oyu gerekiyor.

NELER OLMUŞTU?

Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Kurulunun 30 Haziran'da yaptığı açıklamada, devlet ile ticari ilişkilerde bulunan ve ihale anlaşmaları yapan bazı şirketlerin bir kısım hisselerine Başbakan Fahfah'ın sahip olmasından dolayı çıkar çatışması şüphesi bulunduğu ve buna kanunların izin vermediğine ilişkin değerlendirmelere yer verilmişti.

Meclis Başkanı Raşid el Gannuşi, Fahfah'ın "ihalelerde yolsuzluk yaptığı" yönündeki suçlamaları araştırmak için komisyon oluşturmuş ve komisyon ilk toplantısını 7 Temmuz'da gerçekleştirmişti.

Komisyon Başkanı İyad el Lumi, ihale şartnamelerinin Fahfah'ın hisse sahibi olduğu ve çıkarlarının bulunduğu şirketlerinin taşıdığı özelliklere göre hazırlandığı konusunda gerçek şüphelerin bulunmasının yanı sıra bazı ihalelerin Fahfah'ın Başbakanlık görevini yürüttüğü sırada yapıldığını açıklamıştı.

Fahfah ise geçen hafta parlamentoda kendisine yöneltilen yolsuzluk suçlamalarını reddetmişti.

KRİZİN FATURASI YİNE EMEKÇİLERE

Yolsuzluk tartışmalarının ve yönetimsel krizlerin huzursuzluğu hat safhaya çıkardığıTunus'ta, diğer yandan pandeminin yarattığı ekonomik yükün faturası da emekçilerden çıkarılıyor. Koronavirüsle mücadelede Tunus hükümeti, krizin yükünü işçi sınıfına taşıtmak için elinden geleni yaptı: Ücret ve emekli maaşlarındaki kesintiler ve pandemiyle mücadele gerekçesiyle toplanan fonların yüzde 65’i, özel şirketleri iflastan ve dolayısıyla işlerden kurtarma bahanesiyle patronların ceplerini şişirmeye gitti. Sefalet dayatılan işçilerin büyük kısmına ise işsizlik düştü. 240 binden fazla işçi, sayısı her yıl artan işsizlerin saflarına katıldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kızıltepe'de elektrik kesintisi nedeniyle kuraklık yaşayan üreticiler yol kapattı

SONRAKİ HABER

Almanya Bosch işçileri, işten atmalara karşı dayanışma için kenetlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa