15 Temmuz 2020 14:20

Emniyet, 10 Ekim Katliamı firari sanığı İlhami Balı’nın kaldığı kampı gizledi

Emniyet, 10 Ekim Katliamı ile ilgili mahkemeye gönderdiği yazıda bazı firari sanıkların SDG kamplarında olduğunu belirtti ancak katliam planlayıcılarından İlhami Balı'nın kampı "X" şeklinde yer aldı.

Emniyet Müdürlüğünün firari sanıklara dair listesi.

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

10 Ekim Ankara Katliamı Davası’nın firari sanıklarından İlhami Balı, Cebrail Kaya, Mustafa Delibaşlar ve Fadile Delibaşlar’ın Suriye’deki kamplarda olduğuna ilişkin belgeler ortaya çıktı. Mahkemenin firari sanıklara ilişkin emniyete yazdığı müzekkerelere gelen yanıtlarda, aranan IŞİD’lilerin Suriye’de SDG’nin elindeki kamplarda bulunduğu bilgisi verildi. Ancak emniyet, IŞİD’in Sınır Emiri ve 10 Ekim Katliamı planlayıcılarından İlhami Balı’nın kaldığı kampın ismini “x” olarak adlandırarak gizledi.

10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nda firari sanıklar yönünden tefrik edilen dosyanın salgın nedeniyle ertelenen 5. duruşması, yarın saat 10.00’da  Ankara Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Mahkeme 13 Şubat 2020 tarihinde Gaziantep başta olmak üzere çeşitli emniyet il müdürlüklerinden “Sanıklar İlhami Balı, Deniz Büyükçelebi, Edremit Türe, Savaş Yıldız, Haşan Hüseyin Uğur, Bayram Yıldız, Kenan Kutval, Ahmet Güneş, Cebrail Kaya, Ömer Deniz Dündar, Muhammet Zana Alkan, Walentina Slobodjanjuk, Mustafa Delibaşlar, Nusret Yılmaz, Kasım Dere, Yakup Selağzı”nın akıbetine ilişkin bilgi istemişti.

EMNİYET İLTİSAKLI DEDİ, KURUMU AÇIKLAMADI

Hatay İl Emniyet Müdürlüğünün İlhami Balı’ya ilişkin 24 Şubat 2020 tarihli yazısı ile verdiği yanıtta Balı’nın yerinin tespit edilemediği ve Suriye’de örgüt içinde faaliyetlerini sürdürdüğüne dair bilgiler elde edildiği aktarıldı. Ancak aynı müzekkere yanıtında, söz konusu yanıtlarla çelişen çok önemli başka belgeler çıktı. Emniyet Genel Müdürlüğünün 81 il emniyet müdürlüklerine 24 Mart 2020 tarihinde ve “gizli” ibaresiyle gönderdiği yazıda “İltisaklı (V) kurumundan alınan bilgi (b) yazı ile devam eden süreçte” denilerek BM-Unicef Kampı, Hamam El Ali Kampı, Peşmerge Güçlerinin ellerinde bulunan kamplar, Irak Ordusu Kampı, Türk Konsoloslukları, Medruka Kampı, PKK/KCK-YPG-PYD kamplarında bulunan kişilere ilişkin bilgilerin excel listesi ile paylaşıldığı görüldü. Yazıda “V” olarak bahsedilen iltisaklı kurumla ilgili ise bilgi verilmedi.

LİSTEDEKİ DİĞER İSİMLER GÖNDERİLMEDİ

Müzekkere ekinde ise söz konusu excel listesi yer almadı. Ancak İlhami Balı, Cebrail Kaya, Mustafa Delibaşlar ve eşi Fadile Delibaşlar ile ilgili excel listesindeki kısımlar kesilerek konuldu. Buna göre Mustafa Delibaşlar’ın SDG, Fadile Delibaşlar’ın Roj, Cebrail Kaya’nın SDG, İlhami Balı’nın ise adı bildirilmeyen “X” kampında yer aldığı aktarıldı. Daha önce Mustafa Delibaşlar’ın öldüğünü söyleyen Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü bu defa Delibaşlar’ın SDG kampında olduğunun yapılan tetkiklerle tespit edildiğini belirtti. Aynı şeyi İlhami Balı için de söyleyen emniyet bu kez kampta olduğu bilgisini verdi.

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Emniyetin firari sanıkların SDG kamplarında olduğuna ilişkin yazılarının ardından şu sorular yanıt bekliyor:

  • Emniyet Genel Müdürlüğünün 24 Mart 2020 tarihinde 81 İl Emniyet Müdürlüklerine gönderilen “gizli” ibareli yazıda, firari sanıklarının bilgilerinin olduğu excel listesinin tamamı neden mahkeme ile paylaşılmadı?
  • Emniyetin yazısında yer alan ve bilgi kaynağı olarak gösterdiği, (V) olarak adlandırılan kurum hangi kurum?
  • İlhami Balı’nın kaldığı ama “x” olarak isimlendirilerek gizlenen kamp hangi nerede?
  • Daha önce defalarca sorulmasına rağmen tespit edilemediğini söyleyen Gaziantep İl  Emniyet Müdürlüğü, İlhami Balı’nın yerini nasıl tespit etti?
  • SDG’nin kamplarında olduğu bildirildirilen Mustafa ve Fadile Delibaşlar ile Cebrail Kaya’nın Türkiye’ye getirilip yargılanması için herhangi bir girişimde bulunuldu mu?
  • Bu zamana kadar defalarca mahkemeye eksik bilgi veren ya da vermeyen Gaziantep Emniyet Müdürlüğü amirleri hakkında bir işlem yapılacak mı?
ÖNCEKİ HABER

Ermenistan-Azerbaycan gerilimi neden yükseldi?

SONRAKİ HABER

Haluk Hepkon: Pandemi bizlere dünyanın hızla dijitalleştiğini gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...