16 Temmuz 2020 19:51
Son Güncellenme Tarihi: 16 Temmuz 2020 20:27

Patrona ücretsiz izin hakkını uzatan "Mini istihdam paketi" komisyondan geçti

Teklife göre, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulundurma zorunluğu ötelecenek, İşsizlik Fonu'ndan patronlara sermaye aktarımı yapılacak, ücretsiz izne çıkarmayı meşrulaştıran uygulama uzatılacak.

Fotoğraf: AA

Paylaş

AKP milletvekilleri tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan “mini istihdam paketi” komisyonan geçti. "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi", TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Teklif patronlara sermaye aktarımına ilişkin düzenlemeler içeriyor. İş cinayetlerine kapı aralayan maddenin de yer aldığı düzenlemede patronlara prim desteği de var.

Teklifle, salgın Cumhurbaşkanı'nın kısa çalışma başvurusunu 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatma yetkisi genişletiliyor. Buna göre, Cumhurbaşkanı 31 Aralık 2020 tarihi korunarak, kısa çalışma ödeneğinin süresini sektörel olarak ayrı ayrı veya bir bütün olarak uzatabilecek. Bu maddeyle bir önceki istihdam paketinde patronlara ücretsiz izne çıkarma kıyağı veren ve işçilere fondan cüzi bir miktar destek sunulan uygulama uzatılmış oldu.

PATRONLARA PRİM

1 Temmuz’dan önce kısa çalışma başvurusunda bulunan iş yerlerine, kısa çalışmanın sona ermesi ve normal çalışmaya dönülmesi durumunda, 31 Aralık 2020'yi geçmemek kaydıyla 3 ay süreyle asgari ücret üzerinden prim desteği verilecek. Hem 456 lira düzeyindeki işveren SGK primi, hem de 412 liralık SGK işçi payı destek kapsamında olacak.

KAYNAK İŞSİZLİK FONU

Destek tutarı, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. Ücretsiz izin uygulamasını bitiren iş yerleri de bu teşvikten yararlanabilecek. Cumhurbaşkanı 3 aylık süreyi, sektörel olarak ayrı ayrı veya bir bütün olarak 6 aya kadar uzatabilecek.

Ayrıca, kısa çalışmada kolaylaştırıcı hükümler sektörel olarak uzatılabilecek. Bunun için Cumhurbaşkanı’na yetki verilecek.

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI UZATILACAK

İşten çıkarma yasağı konusunda ise yeni bir düzenleme yapılıyor. Artık işletmeler, iş yerinin herhangi bir sebeple kapanması, belirli süreli iş sözleşmesininsüresinin sona ermesi, yapılan işin sona ermesi gibi durumlarda işten çıkarma yasağının dışında olacak. İşten çıkarma yasağı konusunda ise Cumhurbaşkanı en fazla 3’er aylık sürelerle, 30 Haziran 2021’e kadar süre uzatımı yapabilecek.

YENİ İŞ CİNAYETLERİNE KAPI ARALANDI

50’den az çalışanı olan az tehlikeli iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulundurma yükümlülüğü ise, 3,5 yıl süreyle ertelenecek ve 2024 yılı başında başlayacak. Söz konusu maddenin yürürlük tarihi de 1 Temmuz olacak.

Teklifte yer alan bir diğer düzenlemeyle de, Soma’da 13 Mayıs 2014’teki kaza sonrası Işıklar, Atabacası ve Geventepe ocaklarında işten çıkarılanların tazminatı için kamuya yetki veriliyor. Buralarda kıdem tazminatı hakkını kazanarak işten çıkarılan ve halen haklarını alamayanların tazminatı Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından ödenecek.

DİJİTAL MECRALAR KOMİSYONU KURULACAK

Ezici ağırlıkla istihdama yönelik maddelerin yer aldığı teklife eklenen maddeyle İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadale Edilmesi Hakkındaki Kanun'a madde ihdas edildi.

TBMM bünyesinde Dijital Mecralar Komisyonu kurulacak. Komisyonun amacı ise bireylerin kişilik haklarına, özel hayatın gizliliğine ve diğer temel hak ve özgürlüklere aykırı ya da çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimlerine zarar verici şekilde internet kullanımının önlenmesi olarak belirlendi. 17 üyeden oluşacak komisyonun üye dağılımı siyasi parti gruplarının parti grupları toplam sayısı içindeki yüzdelik oranına göre belirlenecek. (EKONOMİ SERVİSİ)


DİSK: İŞÇİYE YENİ YÜKLER GETİREN TEKLİF GERİ ÇEKİLSİN

Teklif komisyona geldiğinde DİSK Yönetim Kurulu adına yazılı bir açıklama yapan Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, AKP tarafından “mini istihdam paketi” adıyla Meclise sunulan yasa teklifinin patronlara kolaylıklar işçiye ise yeni yükler getireceğini dile getirdi. Çerkezoğlu teklifin geri çekilmesini istedi.

Bu teklif hazırlanırken sendikaların görüşünün alınmadığını belirten Çerkezoğlu, “Teklifin 2. maddesi, kısa çalışma ödeneği konusunda Cumhurbaşkanına 31 Aralık 2020’ye kadar tanınan uzatma yetkisinin sektörel olarak da ayrı ayrı kullanılabilmesine olanak tanıyor. Ancak kısa çalışma ödeneği yararlanma koşulları zorluğunu koruyor. Teklifin 3. maddesiyle İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarından işverenlere yeni teşvikler aktarılması öngörülüyor. Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin uygulamasına tabi tutulan işçilerin normal çalışma düzenine dönmesi durumunda işverenlere (işçi ve işveren payı dahil) SGK prim desteği sunulacak. SGK primlerinin tamamı, brüt ücretin yaklaşık yüzde 35’i fon tarafından ödenecek. Böylece İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarından işverenlere çok daha fazla kaynak aktarılmış olacak” dedi.

Teklifin 4. maddesinin işten çıkarma yasağının ve ücretsiz izin uygulamasının 30 Haziran 2021’e kadar sürmesi için Cumhurbaşkanına yetki verdiğini dile getiren Çerkezoğlu, “Ücretsiz izin uygulamasının (nakdi ücret desteği) neredeyse bir yıl daha uzatılması işçilerin ayda 1168 TL’ye mahkum edilmesi, işçilerin fesih haklarını kullanamamaları ve kıdem tazminatlarını alamamaları anlamına gelmektedir. Hükümet her fırsatta işverenleri koruma çabasından vazgeçmelidir. Meclis kapanırken adeta yangından mal kaçırırcasına gündeme getirilen ve işverenlere yeni avantajlar, işçiye yeni yükler getiren teklifin bu maddeleri geri çekilmelidir” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Sivas Katliamı sanıklarının avukatı AKP’li isimlerle baro kuracak

SONRAKİ HABER

Van'daki kimsesizler mezarlığına yaklaşık 1,5 yılda 92 mülteci defnedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...