14 Nisan 2011 11:15

'Devlet kadın cinayetleri sorununda milim yol katetmedi'

Eski eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen Ayşe Paşalı Cinayeti Davası’nda karar beklenirken duruşmanın ertelenmesi tepki topladı. Paşalı’yı katleden Sanık İstikbal Yetkin ilk kez “pişmanım” derken, avukatlar bunun cezadan kurtulmak için olduğunu ifade etti. Paşalı’nın Avukatı Elif Kabadayı Tatar, Paşalı cinayet

'Devlet kadın cinayetleri sorununda milim yol katetmedi'
Paylaş

Ayşe Paşalı’nın eski eşi tarafından öldürülmesinin ardından açılan davanın 4. duruşması bugün Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya, Paşalı’yı katleden Sanık İstikbal Yetkin’in “Akli dengesi yerindedir” yönünde adli tıp raporu da geldi.

Duruşmada söz alan Paşalı ailesinin Avukatı Elif Kabadayı Tatar, devletin sorumlu kurumlarının bu cinayeti önlemek için gerekenleri yapmadığına dikkat çekti. Tatar, özellikle bu cinayette verilecek kararın önemli olduğunu ve kararın, kadın cinayetlerinin önlenmesi konusunda bir adım olabileceğini kaydetti. Tatar, mahkemenin bu konuda örnek bir karar alması gerektiğini ifade etti.

‘PİŞMANLIK YOK’

Paşalı ailesinin avukatlarından Onur Tatar da sanığın TCK’nın 82/1a maddesinden yargılanması, pişmanlığı getiren 62. maddenin uygulanmaması gerektiğini söyledi.

Tatar, sanığın üzerinde silah bulundurmak ve öldürmek eylemlerinden hiçbir pişmanlık duymadığını ve bu durumu tipik kadın katillerinin açıkladığı türde pişmanlık duymayarak açıkladığını kaydetti. Tatar, sanığın bugüne kadarki söz ve tavırlarından pişman olduğuna ilişkin bir emarenin olmadığının da altını çizdi.

Daha sonra son sözleri sorulan Sanık İstikbal Yetkin ise “22 yıllık eşimdi, kendisini çok seviyordum. Çok pişmanım” savunmasını yaparak, ilk kez “pişmanlık” beyanında bulundu.

Savunmanın alınmasının ardından mahkeme heyeti karar için duruşmaya kısa bir ara verdi. Avukatlar “kesin karar” beklerken, mahkeme heyeti, “dosyanın incelenmesi” iddiasıyla duruşmayı 12 Mayıs 2011’e erteledi.

ADLİYE ÖNÜNDE TEPKİ

Duruşmanın ardından adliye önünde gazetecilere açıklama yapan avukatlar, kararın çıkmamasına tepki gösterdi. Avukat Elif Kabadayı Tatar, karar beklerken erteleme verilmesinin sürpriz olduğunu kaydetti. Tatar, sanığın “pişmanım” sözlerinin samimi olmadığının altını çizerek, sanığın tasarlayarak adam öldürmekten cezalandırılmasını istediklerini söyledi.

Kadın cinayetlerinin engellenmesine yönelik yasalarda hiçbir değişiklik yapılmadığını da kaydeden Tatar, Meclisin tatile girmesinden sonra, verilen yasa tekliflerinin tekrar değerlendirmeye girmeyeceğini söyledi. Tatar, “Devlet kadın cinayetleri konusunda bir milim yol katetmedi. Ayşe Paşalı cinayeti davasında olumlu bir karar alınması devletin sorumluluğunu ortadan kaldırmayacaktır, gereğinin yapıldığı güne kadar” dedi.

‘PİŞMANLIĞINA İNANMIYORUZ’

Daha sonra söz alan Ayşe Paşalı’nın kardeşi Ahmet Paşalı da sanığın pişman olduğuna inanmadığını söyledi. Ahmet Paşalı kardeşinin katili Yetkin’in bazı haklardan yararlanmak için pişman olduğunu söylemesinin doğal olduğunu ifade ederek, mahkemenin bunu dikkate almaması gerektiğini belirtti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Şefkat Der üyeleri de duruşma boyunca Ankara Adliyesi önünde eylem yaptı, kadın cinayetlerinin durdurulmasını istediler. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kopyaya da, şifreye de, yandaşlığa da yetti gari

SONRAKİ HABER

Şifreye sehven “Taraf” olanlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...