14 Temmuz 2020 12:51

CHP'li Özgür Özel: Bilinmeyen tek bir şey var, o da darbenin siyasi ayağı

15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 4 yıl geçti. Evrensel’e konuşan CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, "Bilinmeyen tek bir şey var, o da darbenin siyasi ayağı" dedi.

15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi. (Fotoğraf: Elif Öztürk/AA)

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 4 yıl geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Allah’ın lütfu” diye nitelendirdiği darbe girişiminin ardından Türkiye iki yıl boyunca OHAL ile yönetildi. Evrensel’e konuşan CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonunun bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatlarıyla çalıştırılmadığını söyledi. Erdoğan’ın komisyona davet edilen isimlerin verdikleri bilgilerle iktidar partisinin sorumluluğunun kurcalandığı endişesine kapıldığını ifade eden Özel, bunun sonucunda ise komisyon çalışmalarının sonlandırılarak komisyon raporunun dahi basılmadığını hatırlattı.

"FUTBOLCU BİLE ÇIKTI AMA ORTADA SİYASİ YOK"

Darbe girişiminden sonra öğretmenler, akademisyenler, iş insanları hatta futbolcuların ‘FETÖ’ ile iltisakları gerekçe gösterilerek ya tutuklandığını ya da kamudan ihraç edildiğini belirten Özel, “Ancak bilinmeyen tek bir şey var, o da darbenin siyasi ayağı. Darbenin arkasındaki siyasi güç” dedi. Bu konudaki tüm girişimlerinden olumsuz sonuç aldıklarını ve bundan iktidar partisinin ittifak ortağı MHP’nin dahi rahatsız olduğunu söyleyen Özel, ancak MHP’nin her istediğini yapan AKP’den bu çağrıya cevap gelmediğini ifade etti.

"MİT RAPORUNA RAĞMEN TERFİ ETTİRİLDİ"

15 Temmuz’un planlayıcılarından Mehmet Dişli’nin darbe girişiminden bir yıl önce hakkındaki MİT raporuna ve kendi ısrarına rağmen emekli edilmeyerek Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından terfi ettirildiğini belirten Özel, “15 Temmuz’un arkasındaki siyasi ayağı deşifre etmek, 15 Temmuz’a giden yolda atamalarıyla, kararnameleriyle, tahsisleriyle FETÖ’yü darbe yapacak sıklete kavuşturan siyasi iradenin sorumluluğunu göz ardı etmeden, darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ile haksız yere mağdur edilenlerin mağduriyetlerini de giderecek, hiçbir siyasi partinin sorumluluğunu bir diğerine atmadığı hakiki bir araştırma yapılması çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.

15 TEMMUZ’DA NELER YAŞANDI?

Türkiye, 15 Temmuz 2016 tarihinde AKP’nin eski ortağı Gülen Cemaatinin başını çektiği bir darbe girişimine tanıklık etti. Gece saat 03.00 sularında başlaması planlanan darbe planı, istihbarat alınması sebebiyle akşam saatlerine çekildi. Başkent Ankara’da komuta kademesinin darbeciler tarafından derdest edilmesi sırasında ilk çatışmalar meydana geldi. Hükümet adına ilk açıklamayı yapan Başbakan Binali Yıldırım, ordu içerisinde bir kalkışma olduğunu söyledi. İlerleyen saatlerde darbeciler, savaş uçakları ve helikopterlerle Ankara Emniyeti, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Özel Kuvvetler Eğitim Merkezi gibi birçok yere saldırdı. Darbeciler tanklarla sokağa indi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde de çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği saldırılar gerçekleşti. TRT 1 canlı yayını kesildi ve Spiker Tijen Karaş’a Yurtta Sulh Konseyi adına bir darbe metni okutuldu. Darbe girişimi sırasında Marmaris’te bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, CNN Türk canlı yayınına görüntülü telefon görüşmesi ile katılarak, halka meydanlara çıkarak darbeye karşı direnme çağrısı yaptı. Diyanet İşleri Başkanlığının emriyle camiilerden sela okundu.

MECLİS DEFALARCA BOMBALANDI

Öte yandan milletvekillerinin darbe girişimini görüştüğü esnada, Genelkurmay Başkanlığının hemen karşısında bulunan Meclis binası savaş uçakları tarafından 4 kez bombalandı. Saat 03.00 sularında İstanbul’da da darbecilerin kontrolündeki savaş uçakları alçak uçuş yapmaya başladı. Yine Doğan Medya Merkezi basılarak CNN Türk’ün yayını kesildi, Hürriyet’in basımı, Digiturk’un yayını durduruldu, TÜRKSAT Gölbaşı tesisleri bombalandı. Gece boyu darbeye karşı sokağa çıkan vatandaşların sayısı sabah saatleri itibariyle daha da arttı. Sabah saat 07.00’ye doğru darbeciler tarafından trafiğe kapatılan Boğaziçi Köprüsü’ndeki askerler polise teslim oldu. Darbe girişimi gecesinde 250 yurttaş yaşamını yitirirken, 2 bin 301 yurttaş yaralandı.

ÖNCEKİ HABER

Esnaf "Devlet bize elle tutulur çözümler sunsun" diyor

SONRAKİ HABER

Erdoğan’ın da katılacağı 15 Temmuz törenine gideceklere koronavirüs testi istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...