14 Temmuz 2020 10:42

KESK: 15 Temmuz, demokrasi ve özgürlük isteyenleri hedef almanın fırsatı oldu

15 Temmuz darbe girişiminin 4. yılına ilişkin açıklama yapan KESK, "Nereden gelirse gelsin darbelere, baskıcı yönetimlere karşı demokrasiyi ve özgürlükleri savunmaya devam edeceğiz" dedi.

15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi. (Fotoğraf: Elif Öztürk/AA)

Paylaş

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) tarafından 15 Temmuz darbe girişiminin 4. yılı için yapılan basın açıklamasında, “15 Temmuz darbe girişimi demokrasi, özgürlük ve barış talep eden tüm kesimleri hedef alan bir saldırının fırsatı haline getirilmiştir” denildi.

Aradan geçen dört yıla rağmen 15 Temmuz darbe girişiminin hâlâ aydınlatılamadığı, siyasi ayağı ortaya çıkarılmadığı belirtilen açıklamada, 15 Temmuz darbe girişimi başarısız olsa da dört yıldır kalıcı hale getirilen OHAL rejiminde en temel hak ve özgürlüklerimizi, sendikal hak ve özgürlüklerimizi hedef alan saldırı dalgası sürüyor. 15 Temmuz darbe girişimi demokrasi, özgürlük ve barış talep eden tüm kesimleri hedef alan bir saldırının fırsatı haline getirilmiştir” denildi.

OHAL döneminde çıkarılan KHK’ler ile hukukun ayaklar altına alındığı ifade edilen açıklamada, “En temel hak ve hürriyetlerin, sendikal hak ve özgürlüklerin alabildiğine sınırlanması, grevlerin yasaklanması, halkın oyları ile seçilen milletvekillerinin, belediye başkanlarının hukuksuzca görevden alınması, tutuklanması, kayyum atamaları olağan hale getirilmiştir. Sessiz, tepkisiz bir toplum yaratma hedefi ile darbe girişiminde bulunan yapı ile hiçbir alakası olmayan yüzlerce medya kuruluşu, dernek ve vakıf kapatılmıştır. Ülkemiz dünyada en çok tutuklu gazetecinin, siyasetçinin bulunduğu bir ülke haline getirilmiştir. Kamu hizmetleri alanında kariyer ve liyakat tamamen ortadan kaldırılmış, torpil, kayırma ve hukuksuz güvenlik soruşturmaları ile siyasal kadrolaşmanın kapısı sonuna kadar açılmış, güvencesiz istihdam temel istihdam biçimine dönüştürülmüştür. On binlerce kişi herhangi bir yargı süreci olmadan sorgusuz, sualsiz hukuksuz bir şekilde OHAL KHK’leri ile işinden ekmeğinden edilmiş, aileleri ile birlikte açlığa, sosyal ölüme terk edilmiştir” denildi.

15 Temmuz darbe girişimini 4. yıldönümü nedeniyle bir kez daha lanetledikleri belirtilen açıklamada, başta siyasi ayağı olmak üzere darbenin tüm yönleriyle açığa çıkarılması ve sorumluların yargı önünde hesap vermesi gerektiği vurgulandı. Darbelerin panzehirinin gerçek bir demokrasi, adil bir hukuk devleti, örgütlenme ve ifade özgürlüğü, güçler ayrılığı ilkesi, toplumun özne olduğu katılımcı- güçlü gerçek bir demokrasi olduğunun altı çizilen açıklamada, “Baskının, zulmün ve sömürünün hüküm sürdüğü bir ülke yerine, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın ve adaletin egemen olduğu bir Türkiye için mücadelemizi sürdüreceğiz.” ifadeleri kullanıldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır Elektrik Mühendisleri Odası: Suya ve enerjiye ulaşım engellendi

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a: Kendisi FETÖ’nün 1 numaralı siyasi ayağıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...