14 Temmuz 2020 10:01

Hendek Kadın Açık Cezaevinde ihmallerin sürdüğü iddia edildi

Hendek Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumunda olan kadınlar, cezaevi koşullarını anlattı. Salgına karşı önlem alınmadığını öne süren kadınlar, yaşadıkları sorunların sürdüğünü söyledi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
İstanbul

Hendek Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumunda olan mahkum kadınların Kovid-19 pandemisi sürecinde yaşadıkları sorunlar devam ediyor. "Hendek Kadın Açık Cezaevinde koronavirüs iddiası" başlığıyla yayımladığımız haberde bir mahkum kadının koronavirüse yakalandığı, cezaevinde hijyen önlemlerinin alınmadığı iddiasında bulunan kadınlar, "Koşullarımız kötü, tedbir yok" demişti. Yine telefonla Ekmek ve Gül’e ulaşan mahkum bir kadın bir umut adreslerinin alınarak açık cezaevine getirildiklerini söyledi. "Hayaller kurduk, sevinçten uçtuk evimize gideceğiz çocuklarımıza kavuşacağız ama öyle olmadı" diyen mahkum kadın, sorunlu bir küçük kızı olduğunu, ona bakanın olmadığını söyledi.

Cezaevi koşullarından bahseden mahkum kadın, “Yemekler çok kötü, bu yaz sıcağında kuru fasulye yiyoruz. Nohut, kuru fasulye, patates yemeği, en döküntü yemekleri bize yediriyorlar. Hasta olmamız için çöp toplatıyorlar. Gençleri çalıştıramıyorlar yaşı büyük insanlar çalışıyor. Ben 55 yaşımdayım, çöplerin içindeyim hep. Vücudum yara bere içinde, ağzımdaki burnumdaki yaraları görseniz şaşırırsanız. Geçen ‘Hem korona var diyorsunuz hem de bizi çöplerin içine sokuyorsunuz’ dedim. Maskeyi bile zor veriyorlar, vermek istemiyorlar. Yetkililer ise ‘Bu işi yapmak zorundasınız, yapacaksınız’ diyorlar. Her işi bize yaptırıyorlar” dedi. Hijyen malzemelerine ulaşmakta da güçlük çektiklerini söyleyen kadın, “Sağlık sorunlarım da var, KOAH hastasıyım, bronşitim var, buna rağmen çöpe sokuyorlar. İlaçlama yok, sinekler içindeyiz. Tel takılmasını istiyoruz onu da yapmıyorlar. Müdüre çıktık, beslenmemizin kötü olduğunu, daha besleyici şeyler vermelerini istedik, ‘Düzelteceğiz’ dedi ama hiçbir çözüm olmadı” şeklinde konuştu.

VİRÜS KAPMAKTAN KORKUYORUZ, SESİMİZİ DUYURUN

Koronavirüse yakalanmış mahkum bir kadının ayrı bir yere alınmak yerine “Tedavisi yapıldı” denilerek kendi kaldıkları bölüme konulduğu bilgisini de veren mahkum kadın, “Biz daha yeni tedavi olduğunu, bize geçebileceğini söyledik yönetime, ‘Bir şey yok’ dediler ve bizim odamıza koydular. O da bize ‘Beni düzgün tedavi etmediler. Ben de konuşurum gerekirse’ dedi. Bu durumdan da çok tedirginiz, virüs kapmaktan korkuyoruz” diye konuştu.

Hendek Cezaevinde 55, 60 yaşındaki kadınların çalıştırılıp gençlerin neden çalıştırılmadığını öğrenmek istediğini ifade eden mahkum kadın, “Sesimizi duyurun, bize ev hapsi verin, çocuğum da zor durumda. Bize bir çözüm bulun” çağrısında bulundu.

CEZAEVİ YÖNETİMİ: PANDEMİYE KARŞI ÖNLEMLERİ ALIYORUZ

Görüş almak için aradığımız Hendek Kadın Açık Cezaevinde, görüşme yaptığımız kurum müdürü Yusuf Kürşat Temizkan ise iddialara ilişkin şunları söyledi:

"17 Mayıs’ta yaptığınız haberde mahkum bir kadının koronavirüse yakalandığı haberi doğrudur ancak, 2 yaşında olan çocuğunda virüs çıkmamıştır. Mahkum tedavi edildikten sonra cezaevine geri geldi, burada da izolasyon süreci devam etti, 14 gün sonrasında da tekrar test yapıldı ve sonuç negatif çıkınca diğer mahkumların arasına aldık. Bu süreçte de sadece bir pozitif vakamız oldu, sonrasında herhangi bir vaka olmadı. Şu an hali hazırda pozitif bir vakamız yok. Tedbirlerimizi alıyoruz, yeni gelenlere testleri yapılıyor. Yeni gelenler B blokta daha kısıtlı bir bölümde kalıyorlar bir süre sonra kalabalık gruba dahil ediliyor. Hijyen ürünlerine ulaşma açısından da biz maskeyi kendi atölyemizde dikiyoruz. Maske de uyduruk bir maske değil, piyasada satılan kaliteli maskelerle eş değer. Mahkumlara ücretsiz olarak dağıtıyoruz maskeleri de eldivenleri de. Genel hijyen ürünlerini de veriyoruz, temizlik amaçlı; ama kendi kişisel temizlikleri için kullanacakları ürünleri de kurum kantininde satıyoruz, onlara ulaşmada da bir sıkıntı yok. Son olarak yaşlılar seçilip de onlara özellikle çöp toplatılmıyor. Herkes kendi temizliğinden sorumlu. Ortak alanlarının temizliği için de çevre temizlik ekipleri oluşturuluyor. Bunlar içinde yaşlı kişiler de olabilir. Ağır hasta, yürüyemeyecek derecede olanlar tabii ki seçilmez ama o gurupların içinde yaşlı kişiler olabilir, çok ağır hastalığı olmadıktan sonra onlar da çevre temizliği yapabilirler." (EKMEK VE GÜL)

ÖNCEKİ HABER

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: ‘Açım’ diyenlere ekmek kapısı ne zaman açılacak?

SONRAKİ HABER

Çaycuma’da, yapılmak istenen taş ocağına karşı köylüler nöbette

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...