Türk-İş'ten kıdem tazminatı tepkisi: Hükümet ısrarını sürdürürse genel greve gideriz

Türk-İş’e bağlı sendikalar, Adana ve Antep'te kıdem tazminatının fona devredilmesi planına karşı ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.

13 Temmuz 2020 10:57
Son Güncellenme Tarihi: 13 Temmuz 2020 11:30
Paylaş

Türk-İş’e bağlı sendikaların Adana ve Antep şubeleri kıdem tazminatının hükümet tarafından gasbedilmek istenmesi girişimine karşı basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından ‘Kıdem tazminatıma dokunma’ başlıklı bildiri ve maske dağıtıldı.

Adana'da Dörtyol kavşağında bir araya gelen Türk-İş’e bağlı sendikalar burada stant kurdu. Stantta açıklama yapan Türk-İş 4. Bölge Başkanı Edip Gülnar, kıdem tazmnitanın işçinin son kalesi olduğunu söyledi. İşçilerin yıllardır alınteri döktüğünü ve karşlığında her yıl için bir brüt maaş tutarında kıdem birikimi sağladıklarını hatırlatan Gülnar, “Kıdem tazminatı, işçinin kazanılmış hakkı, işverenin işçiye olan borcudur. Kıdem tazminatı işçinin ve ailesinin güvencesidir. Gündeme getirilen tamamlayıcı emeklilik sigortası (TES) sistemi işçilerin kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldıracaktır” dedi.

Pandemi döneminde işçilerin canı pahasına çalıştırıldığını söyleyen Gülnar, “Ağalar, beyler koronavirüs döneminde evlerinde otururken işçiler hayatlarını riske atararak çalıştı. Ağalar, beyler iki ay boyunca evlerinde telekonferans ile Türkiye’yi yönetirken işçiler sokaktaydı, işteydi. Kıdem tazminatına göz diktiğiniz işçiler, çöplerinizi temizledi, sokakları süpürdü, tuvalatleri temziledi. Alınterlerini akıttı. Bu işçiye bunu reva görmeyin” dedi.

Düzenlemenin geri çekilmemesi durumunda işçilerin kıdem tazminatı hakkı için mücadele edeceğini ve greve çıkacağını söyleyen Gülnar, hükümetin ısrar etmesi durumunda genel greve gitmekten çekinmeyeceklerini de sözlerine ekledi. Gülnar, son olarak bütün işçileri kıdem tazminatı hakkına sahip çıkmaya çağırdı.

Açıklamanın ardından Türk-İş’e bağlı sendikalarşın şube yöneticileri, çarşı merkezinde kıdem tazminatına ilişkin halka bildiri ve maske dağıttı.

ANTEP: KIDEMİME DOKUNMA

Türk-İş'e bağlı sendikaların Gaziantep şubeleri ise Balıklı Park'ta kıdem tazminatıyla ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını okuyan Türk-İş Bölge Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca kıdem tazminatının Türk-İş'in kırmızı çizgisi olduğunu hatırlattı ve kıdeme dokunulmasının genel grev sebebi sayılacağını ifade etti. Basın açıklamasının ardından kıdem tazminatına ilişkin bildiri ve maske dağıtılarak bilgilendirme yapıldı. (Adana - Antep/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

HDP'den "istismar affı" tartışmalarına yönelik Meclise araştırma önergesi

SONRAKİ HABER

Doğan Taşdelen toprağa verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...