13 Temmuz 2020 10:46

HDP'den "istismar affı" tartışmalarına yönelik Meclise araştırma önergesi

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, "istismar affı" tartışmalarına yönelik Meclis Araştırması açılması için teklif verdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, "istismar affı" tartışmalarına yönelik Meclise araştırma önergesi sundu.

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, kamuoyunda "istismar affı" olarak bilinen istismara maruz bırakılan çocukların, istismar failleri ile evlendirilmesi durumunda faile uygulanacak ceza indirimlerinin sebep olacağı mağduriyetlerin ortaya çıkarılması ile çocukları her türlü istismardan korunması için alınması gereken tedbirler, yapılması gereken düzenlemelerin araştırılması ve çocukların her türlü istismara karşı ve istismar sonrasında korunmasının sağlanması amacıyla Meclis Araştırması açılması için teklif verdi.

"İKTİDAR 2016’DA GÜNDEME GETİRMİŞTİ"

Gerekçesinde iktidarın 2016 yılında istismar faillerine suçlarında hafifletmeye sebep olacak bir düzenlemeyi hayata geçirmeyi planladığını vurgulayan Kurtulan, “Düzenleme önerisine göre istismara uğrayan çocuğun 16 yaşına gelmesi ve istismar suçunu işleyen faille evlenmesi durumu fail açısından yargılamada hafifletici sebep olarak sayılacaktır. Çocuğa karşı koruma hükümlerini tamamen yok sayacak olan bu düzenleme gerek kadın örgütlerinden gerek toplumunun büyük kesiminden gerekse de siyasetçiler, gazeteciler gibi daha birçok çevreden yoğun tepki görmüştür” dedi.

"DÜZENLEME İSTİSMARI MEŞRULAŞTIRACAK"

İktidarın hayata geçirmeyi amaçladığı bu düzenlemenin, istismarı meşrulaştıracağı, çocukları istismara daha da açık hale getireceği, faillere yargı karşısında adeta bir zırh oluşturacağı tepkileri sonucu geri çekildiğini hatırlatan Kurtulan şunları söyledi:

"Aynı düzenleme 2019 yılı başında yeniden gündeme getirilmiştir. İktidarın bu düzenlemesinin kamuoyunda meşrulaştırılması için istismar sonrasında istismar suçu işleyen faillerle evlenen, faillerden çocukları bulunan kadınlar özellikle de TV kanallarına çıkarılarak kamuoyunda mağduriyet algısı yaratılmak istenmiştir. Böylece istismar faili şahısların yargılanma koşullarının hafifletilmesi amaçlanmıştır. Bu düzenleme yine kamuoyunun her kesiminden yükselen güçlü tepki ile geri çekilmiştir. Ancak 2020 yılı da bu tartışmalar ile başlamıştır. İstismar suçunun affına sebep olabilecek, istismar mağduru çocuğun istismarını sürekli hale getirecek, çocuk istismarının cezasız kalmasına sebep olabilecek, çocukları istismarcıların insafına bırakacak bu düzenleme tekrar kamuoyunun gündemine sokulmuştur. Bu tartışmalar beraberinde çocuk istismarı vakalarında artış, erken evlilik vakalarında artış, özellikle kız çocuklarının eğitime katılmalarında düşüş, erken yaşta çocuk sahibi olmada artış, doğum yapmadan kaynaklı ölümlerde artış ve daha birçok sorunu getirecektir. Çocuklar kendilerinden yaşça büyük olan kişilerle, muhtemel baskıyla, para karşılığı, evlenmek zorunda bırakılacaktır."

"ÇOCUKLARIN HER TÜRLÜ İSTİSMARA KARŞI KORUNMASI BİZLERİN SORUMLULUĞUDUR"

Çocukları koruma hükümlerini etkisizleştirecek bu düzenlemenin Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi’ne ve İstanbul Sözleşmesi’ne de temelden aykırı olduğuna işaret eden Kurtulan:

"Özellikle Türkiye’de kadınların 3’te 1’inin 18 yaş altında evlendirildikleri göz önüne alındığında bu düzenlemenin getireceği vahamet ortadadır. Yapılması elzem olan çocukları korumadaki eksikliklerin giderilmesi için çalışmalar yapmak mağduriyet sonrasında olduğu kadar öncesinde de önleyici tedbirler geliştirmektir. Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasındaki sorunlar ve engelleri kaldırmaktır. İlgili kurumların mağdurların yaşadıkları fiziksel, psikolojik, sosyolojik travmaları atlatmaları amacıyla yaptıkları çalışmalar çok daha etkili ve verimli hale getirilmelidir. Mevcut yasa ve sözleşmeler uygulanmalı, çocuğa karşı her türlü istismarın af, hafifletme gibi kamuoyu vicdanını yaralayan, mağduru bir kez daha mağdur eden uygulamalar tartışma konusu olmaktan çıkarılmalıdır. Bu nedenlerle istismar mağduru çocukların, istismar failleri ile evlendirilmesi durumunda faile uygulanacak ceza indirimlerinin sebep olacağı mağduriyetlerin ortaya çıkarılması ile çocukların her türlü istismardan korunması için alınması gereken tedbirlerin tespit edilmesi, yapılması gereken düzenlemelerin araştırılması ve çocukların her türlü istismara karşı ve istismar sonrasında korunmasının sağlanması bizlerin sorumluluğudur." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan ve Putin telefonda görüştü

SONRAKİ HABER

Türk-İş'ten kıdem tazminatı tepkisi: Hükümet ısrarını sürdürürse genel greve gideriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...