13 Temmuz 2020 10:35

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç: Sansürün faturası ağır olacak

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, bu hafta TBMM gündemine getirilmesi beklenen sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri değerlendirdi.

Fotoğraf: HDP Basın Bürosu

Paylaş

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek güncel gelişmeleri değerlendirdi. Diyadin Belediyesine dönük polis operasyonuna ilişkin konuşan Oluç, “Diyadin Belediyesi Eş Başkanımız Betül Yaşar şu anda gözaltında. Belediye ablukaya alınmış. Öyle anlıyoruz ki, kayyum atama hazırlığı yapılıyor. Sürpriz değil, 11 belediyemiz kalmıştı, onlara da peyderpey kayyum atanacağını biliyoruz” dedi.

Diyadin Belediyesinin kadınların yararına işler yaptığı için hedef alındığını söyleyen Oluç, “Sadece HDP’li belediyelere düşman değil bu iktidar, aynı zamanda kadınlara yönelik çalışma yapan belediyelere de düşman” ifadelerini kullandı.

Kanal İstanbul projesi için “Rant projesidir, toprakları peşkeş çekme projesidir” diyen Oluç, Katar Emiri’nin annesinin arazilerinin turizm ve ticaret alanına dönüştürülmesine de tepki gösterdi.

“SANSÜRÜ BÜYÜTMEK İÇİN UĞRAŞIYORLAR”

Meclis’te bu hafta görüşülmesi beklenen sosyal medya düzenlemelerine ilişkin de konuşan Saruhan Oluç, “Daha önce bir torba yasa teklifinde yer almıştı. Fakat o zaman muhalefetin itirazları üzerine 4 madde çıkarılmıştı. Şimdi yeniden gündeme gelecek. Sosyal medyayla uğraşmaya başlayan bir iktidar gerçeğiyle karşı karşıyayız. Önce yeşil topu denediler, o tutmayınca ve dislike alınca Z kuşağından, şimdi nasıl yaparız da sosyal medyadaki sansürü iyice büyütürüz diye çalışıyorlar. Yapılmak istenen, sosyal medyada toplumsal ve siyasal muhalefetin, genel olarak tek tek yurttaş muhalefetinin sesini kesmektir” dedi.

Hükümetin sosyal medya etiği yaratmak gibi bir derdi olmadığını da ifade eden Oluç, “Bir sansürleme girişimidir esas itibariyle. Son bir kaç ayda İçişleri Bakanlığı ve Valiliklerin yaptığı açıklamalar hep şöyle başlıyor: ‘Sosyal medyada yayılan iddialara göre...’ Sosyal medyada hak ihlallerinin duyurulmasından rahatsızlar. Muhalefetin sesini yükseltmesinden rahatsızlar. Tek tek yurttaşların yaşadıkları hak ihlallerini ifade etmelerinden rahatsızlar. TV’lere kapatma cezası veriyor iktidar, gazetelere ilan yasağı veriyor Basın İlan Kurumu aracılığıyla. Şimdi de sosyal medyayı nasıl engellerim, nasıl daha iyi sansürlerim çabası içinde” dedi.

“SOSYAL MEDYA ZATEN ÖZGÜRCE KULLANILAMIYOR”

Verilerin Türkiye’de sosyal medyanın özgürce kullanılamadığını gösterdiğini söyleyen Oluç, “Türkiye’de web sitesi ve sosyal medya zaten özgürce kullanılamıyor. Ciddi bir sansür olgusu şu tabloda zaten ortadadır. Twitter'ın hazırladığı şeffaflık raporuna baktığımızda, o rapordaki Japonya, Rusya ve Türkiye karşılaştırmalarına baktığımızda, Türkiye'nin durumunun ne kadar vahim olduğunu görüyoruz. Buradaki birinci bölüm Japonya, ikincisi Rusya, diğeri Türkiye’dir. Bakın, Türkiye’deki verilerin hepsi, ki bunlar esas itibariyle mahkeme çıkarma kararları, çıkarılan hesaplar, silinen twitler ile ilgili verilerdir, inanılmaz yüksektir. Sadece twitter’da bile Türkiye’de bu alanın özgürce kullanılmadığı görülüyor” ifadelerini kullandı.

AYM’nin 2019’da kapatılan 17 web sitesi başvurusundan 13’üne ifade özgürlüğü ihlali kararı verdiğini hatırlatan Oluç, “AYM, internet kararlarında çok yavaş davranıyor. 2 buçuk yılda wikipedia kararını verdiler. Ama buna rağmen, ağır işlemesine rağmen 2019 yılı içinde erişimin engellenmesiyle ilgili 17 başvuruyu karara bağlamış. Bu başvurulardan 17 tanesinden 13’ünde ihlal kararını vermiş. Durum vahim. 17’den 13’te ifade ve düşünce özgürlüğü ihlali var demesi vahimdir. Şimdi AYM bu kararları veriyor da, sulh ceza mahkemeleri bu kararlara uygun mu davranıyor? Hayır, davranmıyorlar. Baktığımızda 6200 karardan sadece 22 tanesinde ‘ilk bakışta ihlal’ görülüyor. Binde 11 sadece. Yaşanan ortam çok açık ortada. Bu alanda büyük bir özgürlük, rahatlık yok. İktidar bu duruma rağmen bu alanı daha da sansürlemek, daha da kısıtlamak için adım atıyor” dedi.

“MUHALEFETİMİZİ YAPACAĞIZ”

Sosyal medya alanındaki ifade ve düşünce özgürlüğünü kısıtlayan her türlü teklifin karşısında olduklarını söyleyen Oluç sözlerini şöyle sonlandırdı:

“İktidarı bir kez daha uyarıyoruz. Bu bütün dünyada yeni bir mecradır, bütün dünya bu sorunları nasıl aşarız tartışması yaparken, siz iktidarınızın bekası için, AKP iktidarının korunması için, sosyal medya ve dijital medyada size yönelik eleştirileri ortadan kaldırmak ve engellemek için bir çalışmayı sürdürmeyin daha fazla. Bu alanda yaratacağınız nefes kesme operasyonu emin olun her gün tükenmekte olan iktidarınıza büyük bir darbe daha vuracaktır. Sadece Z kuşağı değil, ama onlar başta olmak üzere bugün sosyal medyayı ve dijital medyayı kullanan bütün toplum, hangi yaştan olursa olsun, sizin bu yasaklarınızın karşısında bunun hesabını size sandıkta ve demokratik muhalefette soracaktır. Bu fatura sizler açısından, AKP iktidarı açısından son derece ağır olacaktır.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Şili’de sosyoekonomik uçurum ile derinleşen Kovid-19 salgını

SONRAKİ HABER

Tarım işçisi, yarı çıplak ve kanlar içinde ölü bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...