13 Temmuz 2020 00:07

Gençler taleplerinin duyulmamasına öfkeli

Tüm çağrılarına rağmen pandemide sınav tarihlerinin değiştirilmemesine tepkili olan gençler, bu sürecin psikolojilerini bozduğunu söyleyerek gelecekleri konusunda da endişelerini dile getiriyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dilan ORTAKÇI
Ankara

Kovid-19 pandemisi döneminde ertelenmeyen lise ve üniversiteye geçiş sınavlarına yönelik hükümetin kararlarına  ilişkin tepkileriyle gündeme oturan gençlerle pandemi sürecini, uzaktan eğitimi ve gelecek plan ve hayallerini konuştuk. Ankara’nın dört farklı ilçesinde görüştüğümüz gençler, tüm çağrılarına rağmen LGS ve YKS tarihlerinin değiştirilmemesine tepkili. Pandemi sürecinin psikolojilerini bozduğunu ifade eden gençler gelecekte nasıl bir hayat beklediklerini sorduğumuzda ise “Geleceğimizi net göremiyoruz” cevabını veriyor.

PANDEMİ VE UZAKTAN EĞİTİM SIKINTISI

Çankaya Ahmed Arif Parkı’nda konuştuğumuz 10. sınıf öğrencisi Esma, pandemi sürecinde EBA’daki uzaktan eğitimin yetersiz olduğunu, online sistemin sürekli kesilmesinden dolayı öğrencilerin dersleri takip etmek istemediklerini anlatarak “Uzaktan eğitimde yalnızca matematik ve yabancı dil derslerini gördük” dedi. Pandemi sürecinde gençlerin psikolojisinin bozulduğunu söyleyen Zeynep ise “Bu sene LGS’ye girdim. Hiçbir sosyal etkinlik olmadan, dışarı bile çıkamadan sınava hazırlandım. Sınava kötü bir psikoloji ile girdiğim için hedeflediğim netleri de yapamadım” diye konuştu. Esra ve Zeynep’e “Geleceğe ilişkin planlarınız nelerdir?​” diye sorduğumuzda ise eğitim tercihlerine dair henüz  karar veremediklerini, pandemi koşullarının da gençleri karamsarlığa sürüklediğini ifade ettiler.

"BİZİM SAĞLIĞIMIZ DÜŞÜNÜLMEDİ"

Keçiören İncirli Mahallesi’nde görüştüğümüz 11. sınıf öğrencisi Diyar, sporcu fakat pandemi nedeniyle yapması gereken pek çok egzersizin kısıtlandığını, bu nedenle de zamanının çoğunu sosyal medyada geçirmek zorunda kaldığını anlatıyor. Bu ülkede yapabileceklerinin sınırlı olduğunu gelecekte geçimini de sağlayabileceği yalnızca birkaç tane meslek olduğunu düşünen Diyar “Örneğin ben doktor olmak istiyorum fakat tıp kazanmak çok zor. Bir de eğitim sisteminde hayal ettiklerimizi yapamıyoruz bu da biz gençlerin öfkesini büyütüyor” dedi.  10. sınıf öğrencisi Nazlı ise yöneticilerin liseli gençlerin isteklerine kulak vermemesinin gençler arasında öfkeyi arttırdığını vurgu yaparak “YKS’ye giren milyonlarca gencin sağlığı düşünülmedi, çoğu genç sınav tarihlerinin turizm sektörü için değiştirildiğini düşünüyor” ifadelerini kullandı.  

"BİR ARA SINAVA ÇALIŞMAYI BIRAKTIM"

Yenimahalle Batıkent Mahallesi’nde sohbet ettiğimiz Hüseyin Erdem, pandemide üniversite sınavına hazırlandığını bu süreçte özel okullarda okuyanların daha avantajlı olduğunu söyledi. Sınav tarihlerinin önce ertelenip sonra bu kararın iptal edilmesinin tüm gençleri olumsuz etkilediğini anlatan Hüseyin “Belirsizlik birçoğumuzu strese soktu, kimileri sınava çalışmayı bıraktı. Bir ara ben de sınava çalışmaktan vazgeçtim, sosyal medyadaki artan tepki, belki bir şeyler değişebilir düşüncesini beraberinde getirdi” dedi.

"CANLI MÜZİK İLE GEÇİNİYORDUK, YASAKLANDI"

Mamak’ta konuştuğumuz 19 yaşındaki Barış Eren, karantina sürecinde kendini geliştirmeye çalıştığını fakat sosyal bir alan bulamadığını söyledi. Pandemiden önce canlı müzik yaptıklarını belirten Eren, şöyle devam ediyor: “Canlı müzikten kazandığımızla geçiniyorduk. O da virüsle birlikte yasaklandı. Müzik yapıp para toplayalım sokağa inelim diyorsunuz, zabıta ve güvenlik görevlileri müdahale ediyor. Sürekli kısıtlanıyoruz.”

Şehit Abdullah Tayyip Olçok Anadolu Lisesi ve Nermin Mehmet Çekiç Anadolu Lisesinden yeni mezun olan bir grup genç ise yasaklar kalkınca zamanlarını açık alanlarda geçirmeye başladıklarını söyledi. Geleceğe dair beklentilerini sorduğumuzda ise gençler: “Geleceğimizi net göremiyoruz. Virüsten dolayı herkes tedirgin, hayatlarımızdaki belirsizlik sürüyor” diyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Arap Coğrafyasında Geçen Hafta | Vatiye üssü niye bombalandı?

SONRAKİ HABER

Pandemi sonrası Tunus'ta neler oluyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...