12 Temmuz 2020 11:25

Sakarya İSİG Meclisi Girişimi: Patlama soruşturması şeffaflıkla yürütülsün

Gerçek sorumluların yargılanmadığı sürece iş cinayetlerinin son bulmayacağını belirten Sakarya İSİG Meclisi Girişimi, soruşturmaların şeffaflıkla yürütülmesini talep etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Büyük Coşkunlar Havai Fişek fabrikasında 3 Temmuz’da 7 işçinin yaşamını yitirdiği 100’ü aşkın işçinin yaralandığı patlama sonrası, 9 Temmuz’da patlamayan malzemelerin taşınması sırasında 3 askerin hayatını kaybettiği bir patlama daha meydana geldi. Gerçek sorumluların yargılanmadığı sürece iş cinayetlerinin son bulmayacağını belirten Sakarya İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi Girişimi soruşturmaların şeffaflıkla yürütülmesini talep etti.

Yapılan basın toplantısında açıklamayı MMO Sakarya İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Salim Aydın okudu. 10 kişinin öldüğü 100’ü aşkın kişinin yaralandığı patlamalardan sonra hükümet yetkililerinin “İhmal varsa gereği yapılacaktır” şeklinde açıklamalar yaptığını belirten Aydın, “Peki ihmal yoksa yıllardır bu patlamalar ve bu ölümler neden oluyor?​” diye sordu.

Her yıl yüzlerce insanın iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini, meslek hastalıklarından yaşamını yitirenlerin sayısının ise bilinmediğini dile getiren Aydın, şunları söyledi: “Meclisimizin verilerine göre iş cinayetlerinin yüzde 98’i sendikasız işyerlerinde meydana gelmektedir. Bu işyerinde durum benzerdir. Yine düşük ücret kötü çalışma şartları ve bu şartların sonucu olan meslek hastalıkları emekçilerin kaderi olmamalıdır. Bu kara tabloyu kader ve fıtrat ile açıklamak, her iş cinayetinden sonra suçun iş güvenliği uzmanı, ustabaşı ve mühendislere yüklenmesi ise gerçek sorumluların korunması içindir. Kanunlar işyerinde her türlü önlemi alma, gerektiğinde üretimin durdurulması gibi sorumlulukları işverene vermiştir. Bununla birlikte önlem alma konusunda gerçek anlamda yetki ve güce sahip olan iki kesim vardır. Birincisi işveren diğeri ise kamu otoritesidir. Her iş cinayeti sonrasında bu iki kesimin korunduğu ve fiil yükümlülüğü ve yetkisi olmayanların cezalandırıldığı, kanuna ve adalete aykırı uygulamalar son bulmalıdır. Sorumluluğu olan üst düzey kamu görevlilerinin yargılanmasını engelleyen tutumdan vazgeçilmelidir. Soruşturmalar gizlilikle değil, şeffaflıkla yürütülmeli, sorumlular kamuoyunun gözünden kaçırılmamalıdır.”

YANIT BEKLEYEN SORULAR

AYDIN, Hükümetin Sakarya İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Girişiminin şu sorularına yanıt vermesini istedi.

  • Süleyman Soylu yaptığı açıklamada değerlendirmelerin 1987 yılında yayınlanmış bir tüzüğe göre yapıldığını, bu tüzüğün eski olduğunu söylemiş, peki 2007 yılında açılan bu fabrika tüzük hükümlerine uymadığı halde nasıl açılmış, çalışmasına kim neden izin vermiştir? AKP 18 yıllık iktidarı boyunca bu alandaki mevzuatı neden yenilememiştir?
  • Yılda en az 3 kez denetlenmesi gereken bu fabrika kaç kez denetlenmiştir, denetim sonuçlarında tespit edilmesi gereken eksikler raporlarda var mıdır? Ya da bu eksiklerin giderilmesi için ne tür yaptırımlar uygulanmıştır?
  • İçişleri Bakanlığı tarafından oluşturulmuş herhangi bir komisyon bu işletmeyi denetlemiş midir?
  • Daha önce yaşanan patlamalar sonrasında bu işletmenin faaliyetleri neden durdurulmamıştır?
  • Burada üretilen ürünlerin uygunluk testleri ve üretim onayları nasıl verilmiştir?
  • Kalan patlayıcı maddelerin neden 30 km uzaktaki bir alana taşınmıştır ve kullanılan araç Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun mudur?
  • Neden 1.5 tonluk patlayıcı madde bir araca yüklenmiştir. Neden daha küçük parçalar halinde taşınmamıştır?
  • Çalışma öncesinde ayrıntılı risk değerlendirmesi yapılmış mıdır?
  • Taşınan patlayıcılar hakkında askerler ve kamyon şoförü bilgilendirilmiş midir?
  • Taşınan maddelerin patlayıcı olmadığı fitil vb olduğu yönünde bir bilgi verildiği iddiası araştırıldı mı?
  • Üniversiteler ve meslek örgütlerinden bu süre zarfında teknik açıdan neden destek alınmadı?
  • Meclise sunulan meclis araştırma önergesi neden reddedilmiştir?

(Sakarya/EVRENSEL)


BÖLGEDEKİ ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın ardından bölgedeki patlayıcı maddelerin tahliye işlemi sona erdi.

Jandarma Genel Komutanlığı Patlayıcı Madde İmha Timi (PAMİT) personelince bölgedeki patlayıcı maddeleri tahliye ve imha işlemi tamamlandı. AA'nın haberine göre, Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, adli ve idari soruşturmaların devam ettiğini dile getirerek, “Yazı bize ulaştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, fabrika alanı olan 180 dönümlük alanın sanayi imarını resen iptal etti. Biz de gerekli işlemleri yapıyoruz. Ruhsat iptal süreci başlatıldı. Orada kesinlikle tekrar bir sanayi tesisi olmayacak” dedi.

Patlama sonrası gözaltına alınan iki ustabaşı, bir müdür ve bir İSG uzmanı tutuklanmıştı. Daha sonra tepkiler üzerine gözaltına alınan fabrika sahibi Yaşar Coşkun’da tutuklandı. (İŞÇİ SENDİKA)

ÖNCEKİ HABER

Papa’dan Ayasofya açıklaması: Büyük acı duyuyorum

SONRAKİ HABER

Arap Coğrafyasında Geçen Hafta | Vatiye üssü niye bombalandı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...