Ilgın'da vatandaşa "Terbiyesizlik yapma lan" diyen Kaymakam görevden alındı

Tarım arazileri termik santrale kömür temin etmek için kamulaştırılan köylülere jandarma ile müdahale ettiren ve vatandaşa "Terbiyesizlik yapma lan" diyen Kaymakam görevden alındı.

12 Temmuz 2020 07:42
Son Güncellenme Tarihi: 12 Temmuz 2020 18:04
Paylaş

Özer AKDEMİR

Konya'nın Ilgın ilçesi Çavuşçugöl Mahallesi yakınlarındaki tarım arazilerinin termik santrale kömür temin etmek için Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kamulaştırılmasına tepki gösteren köylüler dün yol kapattı. Köylülere müdahale eden jandarma 4 kişiyi gözaltına aldı, 3 köylü yaralandı. Yine dün öğlenden sonra köylülerle yapılan toplantıya katılan ve "Niye dövdürüyorsun bu vatandaşı" diye soran yurttaşa "Terbiyesizlik yapma lan" diyen Ilgın Kaymakamı Yunus Fatih Kadiroğlu, bugün görevden alındı.

KÖYLÜLER YOL KAPATTI

Çavuşçugöl Mahallesi halkı evlerinin yanı başındaki birinci sınıf tarım arazilerinin kömür ocağı yapmak için Mart 2020 tarihinde kamulaştırılmasına karşı haftalardır seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Kamulaştırma kararına karşı dava açan köylüler, şirketin iş makinelerinin tarlalarına girerek çalışma yapmasına karşı dün traktörleri ile birlikte Çavuşcugöl-Tursunlu karayolunu kapatarak oturma eylemi yaptı. Jandarma köylülerin oturma eylemine müdahale etti, bazı köylüler çeşitli yerlerinden yaralandı. Köylülerden Hasan Kahraman'ın kolu ve başka bir köylünün de parmağı kırılırken, Hasan Kahraman kolu kırık olmasına rağmen gözaltına alındı.

KAYMAKAMDAN KÖYLÜYE HAKARET: "TERBİYESİZLİK YAPMA LAN"

Olayların büyümesinin ardından köylülerin talebi üzerine dün öğleden sonra eylem yapılan yere gelen Ilgın Kaymakamı Yunus Fatih Kadiroğlu, köylülerden eyleme son vererek karayolunu açmalarını istedi.

Yaşlı bir köylünün neden eylem yaptıklarını anlatmaya çalışması ve "Niye dövdürüyorsun bu vatandaşı" diye sorması üzerine köylüye çıkışan ve "Terbiyesizlik yapma lan" diye azarlayan Kaymakam'a köylüler tepki gösterdi.

Köylülerin tepkisi sonrası Kaymakam Kadiroğlu jandarmalar arasında apar topar aracına bindirilerek uzaklaştırılırken jandarma köylülere müdahale etti, havaya ateş açtı.

Köylüler "Biz topraklarımızı korumaya çalışırken bu devlet jandarmaya coplattı bizi" diye tepki gösterdiler.

Akşam saatlerinde jandarmanın dört köylüyü gözaltına aldığı öğrenildi. Gözaltına alınanlardan Ayşe ve Deniz Fidan çiftinin 18 yaş altındaki çocukları, geceyi komşularında geçirmek zorunda kaldı.

KONYA VALİLİĞİ, KAYMAKAM'I GÖREVDEN ALDI

Konya Valiliği, bugün "Terbiyesizlik yapma lan" diyerek vatandaşı azarlayan Yunus Fatih Kadiroğlu'nun valilik emrine alındığını duyurdu. Yapılan yazılı açıklamada, Yunus Fatih Kadiroğlu'nu mahallelinin galeyana getirdiği ve tahrik ettiği savunularak, "Bu tahrikler karşısında istenmeyen bir söz Kaymakam Kadiroğlu tarafından sarf edilmiştir" denildi.

Ilgın Kaymakamlığı görevine Vali Yardımcısı Mehmet Aydın'ın görevlendirildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"Toplulukta kolluk kuvvetlerine mukavemet eden, Kaymakam Kadiroğlu’na karşı tahrikte bulunan ve hakaret edenlerle ilgili gerekli işlemler başlatılmıştır. İstenmeyen bu hadiseden sonra Ilgın Kaymakamı Yunus Fatih Kadiroğlu, Konya Valiliği emrine alınmıştır. Konya Vali Yardımcısı Mehmet Aydın ise geçici olarak Ilgın Kaymakamı olarak görevlendirilmiştir."

MİLLETVEKİLİ, "KÖYÜ SATTI DİYEN ŞEREFSİZDİR" DEMİŞTİ

Çavuşçugöl köylüsü AKP Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir geçtiğimiz günlerde kendi köylüsünden tepki görmüştü. Köyde yapılan toplantıda bir vatandan Özdemir'e, "Memlekette satmadık birşey bırakmadınız. Sizi niye dinleyelim" diye tepki göstermişti. Özdemir köylüyü "Köyü satan da sattı diyen de şerefsizdir. Ben böyle terbiyesizlik görmedim" sözleriyle azarlamıştı.

KAYMAKAM DA AYAĞINDA TERLİKLERLE KÖYLÜYÜ AZARLAMIŞ

Çavuşçugöl köylülerine yapılan müdahale ile ilgili bir açıklama yapan İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, "Türk askerini köylülerin üzerine sürmelerini kınıyorum, ayıplıyorum. Burada bir dava açıldı, mahkeme kararı bekleniyor. Bunların acelesi ne? Sizin 300 yıllık ata topraklarınızın üzerine konulmasına itiraz etmeyecek misiniz? Kaymakam ayağında terliklerle lütfedip köye gelmiş! Sonra bir köylüyle tartışıp, hakaret etmiş. Jandarmaya alın bunu demiş. Türkiye'de bir eşkıya düzeni kuruldu da bizim mi haberimiz yok? Bütün köylülerimize sesleniyorum. Neme lazımcı olmayın. Orada kömür ocağı açıldıktan sonra orada yaşayamazsınız. Çavuşçugölü terketmek zorunda kalırsınız" dedi.

KAMULAŞTIRMA VE KÖMÜR OCAĞINA KARŞI DAVA AÇILDI

Çavuşçugöl'deki kamulaştırma kararlarına ve kömür ocağına verilen işletme ruhsatına karşı dava açan Av. Halil Özkan, bölgenin "Büyük Ova Projesi" içerisinde olduğunu belirterek, "Çavuşlugöl sit alanı ve 1. Sınıf Tarım Arazisi kapsamında bölgede madencilik faaliyeti yürütülemeyeceğinden, ruhsatlandırma usule aykırı. Bu gerekçelerle Konya İdare Mahkemesinde yürütmeyi durdurma talepli dava açtık" dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Birçok öğrencinin burs ve kredi ödemeleri yapılmadı, KYK'den açıklama geldi

SONRAKİ HABER

İstanbul'da metro inşaatında iş cinayeti: 1 işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa