12 Temmuz 2020 05:17

İsveç'te imamın tedavisini reddederek ölümüne yol açan sağlık ocağına soruşturma

İsveç'in Göteborg kentinde Kovid-19 tedavisine gerek görmeyerek Somalili İmam Abdirahmaan Sheikh Muhiaddin'in ölümüne neden olan sağlık ocağı hakkında soruşturma başlatıldı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ

İsveç'in güney kesimlerinde yer alan Göteborg kentinde Bakım ve Sağlık Müfettişliği, başvurmasına rağmen zamanında imama korona tedavisi uygulamayan ve ölümüne neden olan sağlık ocağı hakkında soruşturma başlattı.

İmamın ölümü ile sonuçlanan skandal Göteborg kentinde bu yılın nisan ve mayıs aylarında yaşandı. Gençlerin İsveç toplumuna entegre olması için yaptığı çalışmalarla tanınan Somalili İmam Abdirahmaan Sheikh Muhiaddin, kan kustuğu ve solunum güçlüğü çektiği için Kovid-19 tedavisi olmak için sağlık ocağına başvurdu. Ancak sağlık görevlileri, imamın sağlık kurumunda tedavisine gerek görmedi. 25 Nisan’da, bu kez yakınları imamın nefes alamadığını belirterek ambulans gönderilmesini istedi. Bir ay yoğun bakımda tedavi altında tutulan 49 yaşındaki Muhiaddin, 24 Mayıs’ta yaşamını yitirdi.

GENÇLERİN IŞİD VE EL KAİDE SAFLARINA KATILMASINI ENGELLEMEK İÇİN ÇALIŞMIŞTI

Ana dil öğretmeni olarak da görev yapan Muhiaddin, daha önceleri de İsveç Hükümeti'nin şiddeti savunan aşırı dinci ve İslamcı akımlara karşı mücadele için oluşturulan örgütlenmede danışman olarak çalışmıştı. Gençlerin IŞİD ve El Kaide saflarına katılmalarını engellemek için yoğun çaba göstermişti. İmamın ölümü sadece Somalililer arasında değil ülke çapında tepkilere neden oldu. Ailesi ve insan hakları savunucuları, imamın tedavisi reddedildiği için yaşamını yitirdiğini belirterek kurumlara olayı araştırması çağrısı yaptılar.

Tepkiler sonucu Bakım ve Sağlık Müfettişliği, imamın ölümüyle ilgili soruşturma başlattığını açıkladı. Göteborg Posten gazetesine açıklamalar yapan polis, bürokrat ve politikacılar,  Muhiaddin'in ölümünün toplum için büyük bir kayıp olduğunu söyledi. Entegrasyon polisi Ulf Boström,  Muhiaddin'in hiç bir zaman insanlar hakkında olumsuz şeyler konuşmadığını belirterek ”Müthiş entelektüel ve alçak gönüllü bir kişiydi ve demokrasinin İslam’ı nasıl  zenginleştireceğini ya da tersini biliyordu” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de kadın cinayeti: Merdivende yaralı bulunan kadın kurtarılamadı

SONRAKİ HABER

Emeklilere Kurban Bayramı ikramiyeleri maaş günlerinde ödenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa