10 Temmuz 2020 15:22

Kovid-19'a yakalanan tutuklunun tahliye olan arkadaşı: Adım atılmazsa kaybedebiliriz

HDP Hozat eski İlçe Eş Başkanı Sinan Karakoç, aynı koğuşu paylaştığı hasta tutuklu Deniz Yıldırım’ın sağlık durumunun kötüye gittiğini söyledi.

Deniz Yıldırım | Fotoğraf: MA

Paylaş

Dersim’in Hozat ilçesinde 2016 yılının mayıs ayında tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe Örgütü eski Yöneticisi Deniz Yıldırım (48) bir süre önce Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevinde Kovid-19'a yakalandı. Yıldırım, ayrıca yakın zamanda kolon kanseri dolayısıyla ameliyat geçirdi. 18 Haziran’da tahliye edilen HDP eski İlçe Eş Başkanı Sinan Karakoç, birlikte tutuklandığı ve aynı koğuşu paylaştığı Yıldırım’ın sağlık durumuna ilişkin Mezopotamya Ajansından (MA) Ayşe Sürme’ye konuştu. Karakoç, “Acilen bir adım atılmazsa Deniz’i kaybedebiliriz” dedi.

Yıldırım ile birlikte 3 yıl aynı koğuşta kaldığını söyleyen Karakoç, Yıldırım’ın tanı konulmadan 2 yıl boyunca rahatsızlık çektiğini belirtti. Yıldırım’ın rahatsızlığını söylediğini, ancak cezaevi yetkilileri tarafından sadece revire çıkarılmakla yetinildiğini dile getiren Karakoç, “Yeterli bir tedavi göremediği için sıradan ilaçlar yazılarak, önlem alınmadan geçiştirilemeye çalışıldı. Deniz, karnının şişmesiyle birlikte aniden hastaneye kaldırıldı. Yaklaşık 2 yıl öncesinden kanserin başladığını ve hemen hemen bütün organlarına da yayılmak üzere olduğunu öğrendik. Süreç tabii ki cezaevi koşulları açısından ağır. Özellikle hasta tutuklular için ayrıca bir zor. Deniz’in rahatsızlığı ilerledi ve onunla ilgilenebilecek hiç kimse yok. Yakın zamanda koronavirüs salgınını atlattı. Şimdi tekli odada kalıyor. Arkadaşın durumu çok ciddi. Bu şartlar altında tek başına kalamaz. Yanına bir arkadaş verilmesi için dilekçeler yazıldı. Fakat dikkate alınmıyor” dedi.

"ACİL ADIM ATILMAZSA"

Cezaevi şartlarının her geçen gün ağırlaştığını ve tecrit halinin yaşandığını kaydeden Karakoç, “Deniz Yıldırım, kanser hastası ve bir iki ameliyat geçirdi. Psikolojik anlamda da yalnızlaştırıldı. Zorlu koşulları bu şekilde atlatması çok zor. Serbest bırakılması için girişimlerde bulunulmasına rağmen karşılığı alınmadı. Dosyada somut hiçbir şey yok. Bu anlamda Deniz Yıldırım derhal serbest bırakılmalıdır. Denizin serbest bırakılması için herkes ses çıkarmalıdır. Acilen bir adım atılmazsa Deniz’i kaybedebiliriz” dedi.

CEZAEVİ KOŞULLARI

Cezaevinde sosyal haklardan mahrum bırakıldıklarını ifade eden Karakoç, disiplin cezaları gerekçesiyle havalandırmaya çıkamadıklarını anlattı. Diğer tutuklularla iletişimlerinin koparılmaya çalışıldığına dikkati çeken Karakoç, salgınla ilgili ciddi önlemlerin alınmadığını vurguladı. Karakoç, “Kantinden istediklerimiz hâlâ verilmiyor. Gardiyanlarla temas halindeyiz. Özellikle yemekler yenilecek durumda değil. Kendi ihtiyacımızı karşılamaya çalışsak bile eksik veya yok deniliyor. Koğuşlar tamamen sağlıksız. Tabakları yıkadığımız zaman kaynar suda bekletiyorduk. Bulaşık deterjanı ile iyice yıkamamıza rağmen tabaktaki yağ geçmiyordu. Yemeklerde nasıl bir yağ kullanıldığını bilmiyoruz” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

"Yeni normal"e cümle kapısı: Ayasofya

SONRAKİ HABER

Elif Tuncer ve İHD yöneticileri, ölümlerinin 29'uncu yıl dönümünde anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...